Sedinta festiva cu huiduieli la 25 de ani de la Revolutie a Consiliului Local Timisoara: monede batute in argint pentru revolutionari

TIMISOARA. Sedinta festiva cu aplauze a Consiliului Local Timisoara, la implinirea a 25 de ani de la Revolutia anticomunista din Decembrie 1989. Mai multi revolutionari din toata tara au participat la sedinta tinuta in incinta Operei Romane din Timisoara.


Primarul Nicolae Robu a felicitat revolutionarii si le-a impartit monede aniversare, batute in argint, tuturor celor 9 asociatii din Timisoara.

La ceas de sarbatoare, avem datoria de onoare sa aducem un omagiu celor care si-au pierdut viata, apoi celor ce au fost aproape de a o pierde si tuturor celor care au contribuit la victorie. Glorie eterna eroilor! Imi face placere sa evidentiez prezenta unor revolutionari veniti din Iasi, din Suceava, din Bucuresti, din Targoviste, ii salut cu mult drag, bun venit in Timisoara. Pentru aceasta zi speciala, am pregatit monede aniversare, batute in argint, si imi face placere si sunt onorat sa inmanez cate o astfel de moneda jubiliara cate unui reprezentant al tuturor celor 9 asociatii de revolutionari„, a spus primarul Timisoarei.

Primele huiduieli in sala Operei

Revolutionarii au urcat, pe rand, pe scena, sa isi ridice distinctiile. In sala s-au auzit si huiduieli, in momentul in care unul dintre cei care au iesit pe strazi in 1989 a spus ca premierul Ungariei ar fi anuntat astazi ca ungurii au pornit scanteia Revolutiei.

De 25 de ani se spune ca scanteia a pornit de la domnul Tokes. El a iesit la fereastra in noaptea aceea si a spus <<Va rog plecati acasa, ca mai mult rau imi faceti>>. Scanteia Revolutiei nu a plecat de la pastor, ci a plecat de pe pod de la Maria, unde s-a format un grup de oameni care ulterior, spre dimineata, a ajuns la 10.000 de persoane. Scopul acelei demonstratii pe care am condus-o a fost sa anuntam Timisoara sa iasa in Piata Operei. In data de duminica de 17, Piata Victoriei din Timisoara s-a umplut pentru ca enoriasii au venit sa demonstreze sau pentru ca oamenii au fost instiintati de faptul ca trebuie sa demonstreze pentru democratie? Sa inceapa domnul primar ca sa nu ajungem sa credem ca pana acum. Domnul Victor Orban, premierul Ungariei, a anuntat astazi ca s-a ajung sa vina ei sa porneasca Revolutia. Istoria se scrie intervievand fiecare persoana, a ceea ce a facut. Va multumesc, va iubesc si ma bucur ca mai traiti!„, a spus revolutionarul Sorin Oprea.

Era bine ca toti revolutionarii sa primeasca o asemenea medalie si o asemenea recunoastere. Sper ca de acum inainte isi vor aminti cei care stau in fotolii ca in Timisoara s-a murit, in Timisoara s-a luptat si toata Timisoara a fost in strada„, a spus alt revolutionar.

Foto: Virgil Simonescu

Edilul-sef Nicolae Robu a strigat pe rand numele asociatiilor de revolutionari. Unii dintre ei nu s-au aflat in sala, altii au urcat pe scena sa-si ridice monedele. Cand i-a chemat pe reprezentantii Asociatiei din Decembrie 1989 Frati Balconul Operei, cei adunati in sala au inceput sa strige ca aceasta nu este adevarata si ca este o rusine.

Stimati colegi, aceasta asociatie a luat fiinta in urma dezmembrarilor dintre noi, pentru ca noi am pornit de aici si am ajuns sa fim 9 asociatii. Una trebuia sa fie: Revolutia Romana din Timisoara! Stimate primar, ne-ati promis ca Timisoara va purta numele de erou martir, nu este destul de frumos orasul fara intrari„, a explicat reprezentantul unei organizatii.

La intrarea in oras va sta scris <<Timisoara – orasul initierii Revolutiei din Decembrie 1989>>. Am convenit sa nu mergem pe ideea de oras martir, sa ne distingem de toate celelalte orase„, a tinut sa precizeze primarul Robu.

Unul dintre cei mai inversunati lideri ai Revolutiei din 1989, Lorin Fortuna, a incercat sa-l corecteze pe primar, care a spus ca armata s-a alaturat revolutionarilor in 20 decembrie.

Domnule primar, in data de 20 decembrie, armata nu a fost cu revolutionarii, ci doar anumite unitati izolate inconjurate de revolutionari au trecut de partea noastra. Mai mult decat atat, in 22, revolutia a invins la ora 12:10, iar la ora 18:30 s-a declansat un complot anti-revolutionari condus de catre o parte a conducerii armatei, in complicitate cu o anumita structura din Bucuresti care ne-a furat revolutia. Nu a fost lovitura de stat, a fost doar o confiscare de revolutie, pentru ca pana la fuga dictatorului revolutia a invins, a fost condusa de la Timisoara, iar tot ce s-a intamplat ulterior a fost dupa ce revolutia a invins. Va rog sa nu folositi abuziv cuvantul martir. Martir inseamna mort prin chinuri, nimeni nu a murit prin chinuri ca Gheorghe Doja. Eroii sunt eroi, martiri sunt doar acei care au murit prin chinuri, or n-a murit nimeni dupa opinia mea prin chinuri„, a spus Lorin Fortuna.

Din sala au curs nemultumirile: „Ce faci cu mutilatii?„, a strigat un barbat.

Pentru a incerca sa uneasca organizatiile de revolutionari, Nicolae Robu a daruit o medalie speciala tuturor acestora, la un loc.

Mie mi-ar placea ca medalia simbolica sa ramana intr-un loc neutru si i-as invita pe presedintii asociatiilor sa vina sa facem o poza cu mana pe aceasta medalie„, a precizat edilul-sef, dezvaluind ca va pune medalia la primarie, pana cand Timisoara va avea un adevarat muzeu al Revolutiei.

Zeci de revolutionari au urcat apoi pe scena si au scandat  sloganuri din vremea Revolutiei – „Victorie”, „Timisoara”, „Libertate”, „Libertate te iubim, ori invingem, ori murim”.

Rand pe rand, revolutionarii au luat cuvantul si si-au spus parerea despre ceea ce s-a intamplat acum 25 de ani.

Laszlo Tokes a primit Steaua Romaniei. Am citit foarte multe carti si foarte multe dosare si cred ca ar fi trebuit, la nivel national, cel putin o persoana sau mai multe sa primeasca aceasta stea. Din pacate, nu avem, dar se mai poate face, cel putin 20-30 de personalitati puteau sa o primeasca. Suntem intr-o situatie delicata, pentru ca toata presa internationala scrie ca Revolutia au facut-o ungurii. Se mai poate inca rezolva, fac apel la autoritatile care sunt in sala, Timisoara si reprezentantii ei merita acest lucru„, a spus si liderul revolutionarilor Petrisor Morar, cel care s-a aflat printre fondatorii Frontului Democratic Roman, prima forma de organizare a revolutionarilor din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.