Timisorenii care si-au pus centrale termice vor reveni la Colterm! Cine spune asta?

TIMISOARA. Planuri mari de viitor la societatea timisoreana de termoficare. Conducerea Colterm sustine ca se lucreaza la scrierea de proiecte pentru fonduri europene, impreuna cu specialistii primariei. 30 de milioane de euro vrea sa investeasca in modernizarea tevilor.

Colterm se lauda acum cu cel mai mare numar de abonati din tara, dupa capitala Bucuresti. Are aproximativ 68.000 de apartamente legate la sistemul centralizat de incalzire.

„Daca luam exemplul tarilor europene, se revine la sistemul centralizat de incalzire. Suntem singura centrala pe carbune din tara care avem finalizata investitia cu desulfurarea, suntem conform normelor europene in ceea ce priveste noxele”, explica Emil Serpe, director tehnic Dezvoltare Colterm.

Specialistii societatii de termoficare cred cu tarie ca cei care s-au debransat de la Colterm vor reveni in sistemul centralizat de incalzire, asa ca vor sa desfasoare un proiect pentru reabilitarea retelelor termice, adica a tevilor.

„In viitor suntem prinsi intr-un proiect de reabilitare a retelelor termice prin care vom reabilita 11 kilometri de retea termica primara si 20 de retea secundara. Incercam sa ne reducem pierderile cat mai mult, ele sunt foarte vechi, costa foarte mult sa le inlocuim pe banii nostri, mergem pe proiecte europene, valoarea proiectului este de 30 de milioane de euro, vom depune impreuna cu primaria. Noi avem 73 de km de retea termica primara si 270 de retea termica secundara, din care avem deja reabilitate de catre noi undeva la 30%. Mai ramanem cu 60% nereabilitat”, a precizat Emil Serpe.

Costa foarte mult inlocuirea tevilor, spun cei de la Colterm, care au incercat sa explice cum de e nevoie de 30 de milioane de euro pentru inlocuirea conductelor pe doar 31 de kilometri. Ramane de vazut daca proiectul va fi eligibil pe fondurile Uniunii Europene.

„In afara de faptul ca sapam si inlocuim tevile, trebuie sa refacem si terenul asa cum il gasim, sa refacem trama stradala care costa jumatate din pretul investitiei, de obicei”, a mai spus Serpe.

Planuri de viitor la Colterm mai sunt si in ceea ce priveste energia electrica, dorind sa se obtina venituri si din generarea de electricitate. CET Centru nu mai produce energie electrica din anul 1995, insa specialistii societatii lucreaza la mai multe studii de fezabilitate prin care sa poata face investitii care sa ajute Colterm sa furnizeze din nou energie electrica. In 2008 au fost cumparate doua centrale de cartier in acest sens – CT Buzias si CT Dunarea, insa ele nu au mai fost legate la reteaua de distributie nationala. Motivele? Necunoscute!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. impartiti subventia si acele investitii la numarul de abonati – 68.000 – si vedeti daca nu era mai ieftin sa fie facuta cadou o centrala termica fiecarui abonat colterm… acest lucru s-a intimplat la sinnicolaul mare, primaria a inchis sistem centralizat si a oferit ajutor (credit) locuitorilor ca sa isi monteze centrala de apartament. si a iesit mai ieftin decit sa piarda bani cu sistemul centralizat ineficient.
    si asta fara a tine cont ca oricum este mai ieftin sa te incalzesti cind vrei si cit vrei cu centrala de apartament/casa.
    in germania se foloseste sistem centralizat pt ca nu exista gaz metan la apartamente, agentul termic este un produs secundar de la generarea de electricitate in termocentrale sau centrala blocului foloseste doar curentul electric ieftin din timpul noptii.
    PS: sa se faca o lista cu angajatii colterm si mai ales directorii, sa se vada citi dintre ei mai sint bransati la sistemul centralizat de incalzire. sint sigur ca mai putin de 1 sfert.

    • 1. Si in cazul trecerii pe contorizare pe apartament se poate aplica acelasi principiu!
      2. Dupa cati ani trebuie sa schimbi centrala de apartament? (10 ani???) Cat costa asta? La ce putere este utilizata centrala individuala in raport cu puterea instalata?
      3. Daca se va trece la centrale care sa poata folosi si deseurile (selectate, vezi f. multe orase din U.E. – ceea ce la centralele de apartament nu prea merge), si costurile ar putea scadea semnificativ.
      4. Poluarea unei centrale de cartier / zona moderne este sensibil mai mica decat suma poluarilor individuale ale catorva zeci de mii de centrale individuale.
      5. Subventii pentru incalzirea centralizata exista in toata lumea (EU). Eventual modul de acordare a subventiilor poate fi discutabila. Romania nu este tara bogatilor care sa poata sa-si sustina singuri existenta; sau „astia” care nu pot exista fara subventii sa moara?
      6. Va reveni cine va reveni, cine nu, nu!

      • 1. gresit. contorizarea se face dupa cum decide asociatia de proprietari, cel mai probabil dupa consum, adica diferenta intre contorul de la intrarea in bloc (da, contractul nu este INDIVIDUAL ci tot pe asociatie) si cele de la intrarea in apartamente se imparte dupa consum, cine sta in frig nu plateste pierderi si cei care consuma mult platesc cele mai multe pierderi.
        2. cine cumpara jafuri, o schimba dupa citiva ani, a mea e germana, din 2002 si merge foarte bine.
        3. multi dintre cei care stau la casa au trecut la cazane cu lemne, incalzire mai ieftina decit gazul metan.
        4. cum poti sa spui ca o centrala care arde gaz CA UN ARAGAZ polueaza mai mult decit o centrala cu carbuni, ardere care genereaza ploi acide?
        5. din moment ce factura la incalzirea subventionata este mai scumpa decit incalzirea nesubventionata inseamna ca avem o problema, exista interese de a FURA banii publici.
        6. cine sa revina? cei cu case? exista blocuri NOI care se conecteaza la sistemul centralizat?

        • 1. Esenta/principiul contorizarii devine altul. Similar ar fi si daca „cineva” ar intelege ca in locul repartitoarelor se pot intruduce „contoare de energie termica” montate pe calorife si care – interesant – pot fi citite din exterior fara a fi nevoie de vizitarea clientului. Estimarea pletilor se face pe un an si apoi regularizare.
          Doi „participanti” trebuie sa fie de acord: clientul si furnizorul care ar furniza enerie individualizat pe apartamente.
          2. Inseamna ca 3/4 din cunostintele mele au luat „jafuri” sau „teapa” de la firme furnizoare de echipamente.
          3. Este vorba de blocuri, compacte, sau / si situate in zona centrala (despre cazane pe lemne (automatizate), am auzit ca foarte putine merg pe automat (desi costa catebva mii de EURO)
          4. Intreba specialisti in instalatii de incalzire / cazane moderne (nu ciumpalaci)
          5. ––––-
          6.Si ceilalti 60.000 de concetateni ce sa faca? In „zonele rezidentiale” in care casele sunt raspandite pe o arie larga sunt de acord cu solutiile „alternative”

          • cat timp, cei care raman in sistem, sunt obligati, sa plateasca factura la calura in functie de cati debransati are in bloc, numarul debransarilor v-a creste. Ajungi sa te debransezi fiinca nu iti mai poti plati factura. Primaria si Colterm nu fac absolut nimic. Corect ar fi sa nu iti creasca factura daca 10 apartamente din 20 sau debransat, dar din pacate nu se intampla asa ceva…Cel care se debraneaza nu primeste aprobarea Coltermului, ramane in suprafata radianta a blocului, Colterm furnizand agent termic si pentru ac este apartamente, ceace face sa nu scada factura in functie de cati isi taie caloriferele. Cei care se debraneaza ar trebui sa faca redimensionarea instalatei de caldura si sa faca echilibrarea hidrulica pentru a reduce pierderile, dar nu face nici un deransat pentru ca nu ii obliga nimeni sa plateasca pierderile provocate si nici caldura pe care o au in contiuare prin tevi si pereti. Cel debrnsat isi poate inchide centrala si are 18 grade pentru care plateste 10-20% din factura…..http://telenova.ro/…/cei-care-s-au-debransat-ilegal-de…/ Nu amendare celor debransti v-a scadea factura celor ramasi in sistem, ci un calcul corect. Corect ar fi sa nu iti creasca factura in functie de ce decizie ia vecinul, si sa platesti cat plateste unul care nu are in bloc debransati, iar diferenta inregistrata pe ceasul de bransament sa fie platita de debransati. Deocamdata cei care sunt abonatii la Colterm nu au decat doua variante; 1 parasesc sistemul sau platesc pierderi si furturi…. Ce spune domnul Olariu? ;
            „Cu cât sunt mai puţini în sistem, cu atât costul energiei este mai mare. Pot să plătească poate nu cât ar fi normal, poate dublu sau chiar triplu. Dacă anul trecut au plătit 200 de lei pentru un apartament cu două camere, acum pot să plătească 300, 400, 600 sau chiar mai mult.” Petru Olariu – preşeditnele FALT.
            „Din momentul în care, într-un bloc, o parte dintre proprietari, majoritatea, şi-au pus centrale, minoritatea trebuie să-i urmeze. Decât dacă nu are posibilitatea. Pentru că, de obicei nu se plătesc părţile comune cât trebuie. Şi atunci cei care au rămas în sistemul centralizat trebuie să plătească mult mai mult decât ar fi plătit înainte”, a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara.

    • Si cand toti vor monta centrale de apartament, oare va fi gaz destul? Oare tevile prin care vine gazul catre blocuri, dimensionate pentru aragaze, vor face fata pentru acelasi numar de centrale de apartament?

      • Raspunsuri partiale:
        – gazele din marea Neagra (peste cativa ani), gazele de sist (chiar langa Timisoara), …
        – refacerea retelelor de gaze (+statii de reducere a presiunii) va fi necesare inclusiv la nivelul blocurilor/consumatorilor
        – alternativa „imediata” (peste 10 ani daca cineva se va gandi la ce va fi peste 10 ani) la centralele pe gaz (individualizate): incalzirea electrica, „centrale care scot caldura din pamant” (gen frigider, dar nu la blocuri), centrale de cartier performante (cu filtre relativ sofisticate) care ard si reziduri din gospodarii (selectate), .

  2. „Timisorenii care si-au pus centrale termice vor reveni la Colterm!” – gluma anului !!!

    • hahaha, sa faca publica numarul de timisoreni care au depus cerere de rebransare…

  3. Intotdeauna incalzirea centralizata este mai ieftina decat cea individuala. De fapt ca orice lucru facut la comun. Numai ca la noi s-a sarit calul cu aceste uzine termice imense unde intretinerea circuitului primar este imensa si, iata, imposibil de realizat din fonduri proprii…Daca se ramanea la vechile centrale de cartier, ar fi fost mult mai bine, cum era in anii ’70

  4. Voi trece înapoi la Colterm, când directorul şi toată şleahta lui de hoţi, vor avea salariul mediu pe economie!

  5. Orice calcul economic ai face, tot la centrala ajungi.
    Pretul gigacaloriei este enorm de mare, pentru ca nu este posbil ca o societate precum COLTERM , care furnizeaza intr un oras nu foarte mare sa aiba peste 900 de angajati, care , in marea majoritate sunt pile care taie frunze la caini.

    • 1. Aici este una din probleme.
      2. A doua este fosta conducere care a devalvat COLTERM sperand in privatizare si apoi jumu-jumu!
      De exemplu, dece la refaceri au desfintat recirculatia apei calde de consum, lasand ca „nenorocitul” de client sa umple conductele cu apa calda pe propria-i cheltuiala?
      3. Putine centre de oras (inghesuit) au sisteme cu centrala proprie de apartament (solutii: centrale de cvartal, centrale pe blocuri mari s.a.m.d.; dar asta este o istorie pierduta)

  6. Dle Serpe,probabil sunteti mai nou la comterm?aNu ublati cu
    cioara vopsita.Microcentralele eventual se vor desfinta daca
    se va inchide apa potabila.Banii de care vorbiti nu va ajunge
    sa reparati si moderniza circuitul termic.

  7. Numai ineptii debiteaza astia de la colterm. Habar n-au cati abonati mai au in mod real…traiesc cu impresia ca daca au dat avize negative de debransare oamenii au ramasi captivi in sistemul lor falimentar. Cum poti sa debitezi asemenea ineptii de profitabilitate atata timp cat ai unul din cele mai mari preturi/Gkal din tara, iar subventiile de la primarie curg intr-una. Un sac fara fund, asta este colterm-ul. Tare as vrea sa-l vad vreodata profitabil, dar nu cu cifre umflate, poate va putea primaria sa foloseasca subventiile aruncate pe geam in scop util.

  8. http://www.mfinante.ro/infocodfiscal.html
    Indicatori din situaţiile financiare anuale la 31 decembrie 2013 depuse la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice cf. Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice nr. 79/2014 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, de către entităţile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic, care au aplicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3055/2009, cu modificările şi completările ulterioare
    cod unic de identificare:16063013

    DENUMIRE INDICATORI

    Indicatori din BILANT lei
    ACTIVE IMOBILIZATE – TOTAL 221526796
    ACTIVE CIRCULANTE – TOTAL, din care 53951018
    Stocuri (materii prine, materiale consumabile, productie in curs de executie, semifabricate, produse finite, marfuri etc.) 13612374
    Creante 38535949
    Casa si conturi la banci 1789095
    CHELTUIELI IN AVANS 40477

    DATORII 239647315
    VENITURI IN AVANS 14760061
    PROVIZIOANE 2871133
    CAPITALURI – TOTAL, din care: 18239782
    Capital subscris varsat 86246900
    Patrimoniul regiei –
    Patrimoniul public –

    Indicatori din CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE
    Cifra de afaceri neta 156761321
    VENITURI TOTALE 161599929
    CHELTUIELI TOTALE 215253804
    Profitul sau pierderea brut(a)
    -Profit 0
    -Pierdere 53653875
    Profitul sau pierderea net(a) a exercitiului financiar
    -Profit 0
    -Pierdere 53653875
    Indicatori din DATE INFORMATIVE
    Numar mediu de salariati 861
    Tipul de activitate, conform clasificarii CAEN Furnizarea de abur si aer conditionat

  9. degeaba modernizati tevile iar la voi se fura ca-n codru…
    de la colterm-ul sug toate partidele politice:), asa a fost si asa va fi.
    mai bine s-ar inchide sa se stopeze jaful