Cartiere iluminate cu energie de la soare intr-un oras din Timis, campion la proiecte pe bani europeni!

TIMIS. Orasul Deta se pregateste sa implementeze unul din cele mai moderne sisteme de iluminat public din judetul Timis. Doua cartiere ale orasului vor fi iluminate cu tehnologii de ultima ora bazate pe energie solara.

Investitia face parte dintr-un proiect transfrontalier Romania – Serbia finantat din fonduri europene si prevede schimbarea iluminatului public traditional cu unul nou, bazat pe lampi LED alimentate cu energie produsa de panouri solare.

„Proiectul de astazi este implementat impreuna cu societatea VAROS din comuna Varset si se refera, cel putin pentru partea noastra, la montarea unor stalpi cu iluminat de la soare, cu energie verde. Scopul proiectului este de a populariza energia verde, de a-i face pe cetateni sa fie constienti de importanta ei. Primul pas este de a monta acesti 50 de stalpi si de a ilumina doua cartiere cu energie alternativa. Pentru administratie vor aduce beneficii prin reducerea costurilor cu energia”, a declarat primarul orasului Deta, Petru Roman in cadrul workshopului „Dezvoltare durabila prin utilizarea energiei din surse regenerabile”.

Nici sarbii nu stau cu mainile in san. La Varset, pe langa stalpii de iluminat public cu energie solara vor fi schimbate 287 de lampi de iluminat stradal, modernizate 20 de statii de transformare si schimbate becurile in institutiile publice cu unele economice. Potrivit sarbilor, aceste masuri vor duce la reducerea cu 57% a emisiilor de dioxid de carbon provocate de iluminatul public din Varset.

Pentru autoritatile din Varset si Deta acesta este doar inceputul, urmand sa fie facuti si alti pasi pentru a extinde iluminatul public ecologic.

„Ambele orase au intocmit un Plan de Actiune pentru Energie Durabila, un document strategic intocmit de Asociatia pentru Managementul Energiei Timis (AMET) prin care ne propunem sa ajutam administratiile locale sa adopte o strategie energetica si un plan de actiune SMART, adica sa aiba obiective simple, masurabile, realizabile, realiste si incadrate in timp”, a spus Gabriel Turi, reprezentant al AMET.

Valoarea totala a proiectului este de 797.067,60 euro, din care orasului Deta ii revin 342.100,00 euro.

Orasul Deta, campionul proiectelor europene pe axa Romania-Serbia

Orasul Deta nu este la primul proiect in parteneriat cu sarbii pentru atragerea de fonduri europene si de cand Uniunea Europeana a deschis linii de finantare pentru proiecte transfrontaliere Romania –Serbia, autoritatile locale au cautat sa obtina cat mai multi bani europeni pentru modernizarea infrastructurii din oras.

„Relatia noastra cu Serbia este foarte bine innodata, este foarte veche, dar acum ca avem aceste oportunitati pe care ni le ofera Uniunea Europeana, relatiile s-au dezvoltat foarte bine, in special cu comunele Varset, Plandiste, Cioca, Biserica Alb”, spune primarul orasului Deta.

„In ultimii ani am reusit sa implementam 15 proiecte europene transfrontaliere. Este singura noastra sansa, pentru ca zona ne favorizeaza si noi am profitat de acest lucru”, adauga edilul.

In perioada 2014-2020, Deta vrea sa atraga, alaturi de parteneri din Serbia, fonduri europene pentru asfaltari de drumuri, parcuri sau modernizarea  facilitatilor sociale

. „Acum ne-am unit fortele cu Jimbolia si Sannicolau Mare, dar si cu parteneri din Serbia si Ungaria, pentru a demara un proiect mai mare de punere in valoare a apelor termale care se gasesc in toata zona”,  a mai declarat Petru Roman.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca tot laudati administratia publica din Deta si „maretele” realizari de care beneficiaza cetatenii orasului Deta, atunci de ce nu puneti la articol o fotografie cu imagini din Deta? Oare sa nu fie nici o imagine demna de a fi publicata?