Ce se intampla cu graffiti-urile de pe peretii cladirilor din Timisoara? Primaria face un pas inapoi

TIMISOARA. Aproape 95.000 de euro. Atat ar fi trebuit sa plateasca Primaria Timisoara unei firme care s-a apucat sa curete cu gheata carbonica „arta” de pe poduri si peretii cladirilor din oras, vreme de doi ani.

Municipalitatea face insa un pas inapoi, dupa ce a reziliat contractul cu firma Eco Prod Services Tim SRL, care castigase licitatia pentru curatarea Timisoarei de graffiti.

In vara anului 2013, Primaria dadea startul operatiunii de curatare a graffiti-urilor de pe podurile si peretii cladirilor istorice. Muncitorii firmei contractate lucrau cu un dispozitiv de curatare cu gheata carbonica ce inlatura imediat vopseaua de pe pereti sau garduri ori cladiri istorice. Reprezentantii primariei laudau pe atunci operatiunea, insa acum spun ca nu sunt multumiti deloc de rezultate.

„Prima interventie s-a facut la Biserica Millennium, a iesit foarte bine curatarea de graffiti. Este o tehnologie noua si foarte eficienta, in conditiile in care suprafata asupra careia se aplica este una indeajuns de stabila”, ne spunea viceprimarul Dan Diaconu in 2013.

CITESTE SI: La Timisoara a inceput operatiunea de curatare a artei de pe poduri si peretii cladirilor istorice. Primaria sterge graffiti cu gheata carbonica. FOTO!

Iata ca acum, in urma deplasarilor pe teren, specialistii municipalitatii ca si-au dat ca lucrurile nu stau chiar asa. Aceasta dupa ce s-au curatat graffiti-urile de pe Colegiul Carmen Sylva, Colegiul Ana Aslan, Scoala Gimnaziala 22, Filarmonica Banatul – Gradina de Vara si de pe podurile din Calea Sagului, Ardealul, Andreescu, precum si de pe Gradina Botanica.

„In urma deplasarilor in teren s-a constatat ca lucrarile n-au fost facute in conformitate cu caietul de sarcini si s-au intocmit mai multe adrese in care s-a solicitat societatii care gestiona acest serviciu sa remedieze toate lucrarile. Au fost mai multe lucrari in oras, nu au fost doar doua-trei, acestea au fost remediate. S-a si zugravit dupa, iar apoi s-a reziliat contractul”, ne-a declarat Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Reprezentantii primariei au semnat rezilierea contractului in 23 decembrie, urmand ca masura sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015. Asadar, grafferii care si-au facut de cap pana acum la Timisoara vor mai putea sa-si admire „lucrarile de arta”.

„Am reziliat contractul din cauza calitatii indoielnice a lucrarilor prestate de aceasta firma. Nu stiu daca vom mai organiza o licitatie pentru astfel de servicii”, ne-a dezvaluit viceprimarul Dan Diaconu. Potrivit reprezentantilor primariei, contractul fusese semnat pe doi ani, valoarea acestuia fiind de 342.703 lei, fara TVA, ceea ce inseamna aproape 95.000 de euro, cu tot cu TVA.

Anii trecuti, politistii locali au trimis o sumedenie de notificari timisorenilor proprietari de cladiri mazgalite de graffiti. Potrivit acestora, amenzile pentru proprietarii care nu intretin si nu curata fatadele cladirilor in care locuiesc sunt intre 500 si 1.500 de lei pentru persoanele fizice si intre 1.500 si 2.500 de lei pentru persoanele juridice. In septembrie 2013, oamenii legii numarasera 900 de cladiri cu graffiti in capitala Banatului.

CITESTE SI:

Nicolae Robu ii face nebuni pe grafferii din Timisoara: Vin organizati si, rapid, cu sabloane si spray, actioneaza! Ce le pregateste?

900 de cladiri mazgalite de graffiti in Timisoara. Primaria vrea sa ii amendeze pe proprietarii cladirilor ca nu curata ‘desenele’ dupa ‘artisti’

Primaria imparte amenzi, artistii coloreaza cladirile cu graffiti. Decat ziduri scorojite, mai bine putina culoare

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cum sa dai amenda la cladirile din zona centrala ca sunt desenate cu grafitty ??? e prostie curat pentru ca cladirile nu apartin unui singur proprietar, de multe ori proprietarii de apartament din aceste cladiri nu sunt constituiti in Asociatii de Proprietari si atunci cui dai amenda? la 2-3 babe care locuiesc in aceste cladiri, iar restul apartamentelor cine stie ce proprietari straini au sau plecati in alte tari, ca sa faci interventii la fatada cladirilor istorice nu iti trebuie autorizatie mai intai?

  2. Propun crearea „trupelor antigrafiti” (ceva gen antitero) care sa circule prin oras si sa fie in subordinea ???

  3. Pentru a ”zugravi” o fatada este necesara autorizatie de construire. Asta implica: proiect de arhitectura+ verificator, avize si acorduri + o gramada de taxe. Si sa nu uitam de lucrarea propriu-zisa= materiale + manopera. Si poate peste noapte vine un destept si o mazgaleste la loc. Propun ca politistii locali sa patruleze mai mult in loc sa pazeasca palmierii domnului Primar. Ce vina au proprietarii de cladiri ca politia nu isi face datoria? Ca doar nu ei isi mazgalesc fatadele. Domnul primar alege ca de obicei sa arunce matza moarta in curtea timisorenilor care tot platesc ba taxe, ba autorizatii. De ce doar noi sa ne asumam aceste cheltuieli? De ce nu isi asuma si Politia locala incompetenta propriilor angajati care in loc sa ne apere, ne dau amenzi?!!