La stat sau la particulara? Ce trebuie sa stie parintii care vor sa-si inscrie copiii la cresa, in Timisoara

TIMISOARA. Pana la debutul inscrierilor in cresele din Timisoara a mai ramas putina vreme. Practic, acestea vor demara oficial in martie, asta chiar daca multi parinti cauta de cu un an inainte cea mai potrivita solutie pentru copiii lor. Cel mai des, ei trebuie sa aleaga intre cresele de stat si cele particulare.

In Timisoara exista 13  crese de stat. 12 dintre acestea functioneaza in cladiri care adapostesc si gradinite, astfel incat, daca parintii sunt multumiti de conditii si de modul in care sunt ingrijiti micutii, acesti pot sa mearga in acelasi loc in sistemul prescolar pana la clasa pregatitoare. Cea de-a 13-a este si cea mai mare dintre ele si este situata in zona Badea Cartan, avand curtea comuna cu cea a unei gradinite.

Teoretic, atunci cand un parinte vrea sa-si inscrie copilul la cresa, ar trebui afle, in prealabil, informatii despre: numarul de copii care ii revin unui ingrijitor ( la copiii mai mici de 2 ar trebui sa fie maxim 3 copii la o ingrijitoare; la copiii mai mari de 2 ani trebuie sa fie 4 copii la o ingrijitoare), programul zilnic, daca exista curte cu loc de joaca, care sunt conditiile in care dorm copiii, etc.

Din pacate, numarul locurilor din cresele de stat este mult prea mic in comparatie cu cel al micutilor pe care parintii vor sa-i inscrie, asa incat cei mai multi dintre acestia se bucura daca gasesc un loc liber si nu mai stau prea mult pe ganduri. Asta chiar daca grupele sunt formate din 20…25 de copii.

„La ora actuala lucram dupa normativul vechi, cel nou ar prevedea o infirmiera la 5 …7 copii, dar asta ar insemna ca si salile sa fie altfel. Ne adaptam la conditiile care sunt in prezent. Oricum, mai avem posturi vacante, chiar daca anul trecut am reusit sa facem ceva angajari.” a declarat dr. Simona Stoca, coordonator crese de stat Timisoara.

In cresele de stat sunt mai putine activitati la care pot participa copiii, dar si preturile sunt mult mai mici decat la privat.

„Se plateste doar mancarea, restul este finantat de stat. Mancarea costa intre 6 si 8 lei pe zi. De exemplu, la cresa cu program prelungit, pana la 21.00, se platesc 6 lei pe zi.”a adaugat Simona Stoca.

La o cresa privata cu program lung tarifele lunare ajung si la 600…950 de lei pe luna, cu tot mancare si cu activitati facultative.

Cat despre program, 12 dintre cresele de stat au program pana la ora 17.30, iar cea din Badea Cartan – pana la ora 21.00. Pe vremuri, aceasta cresa avea program saptamanal, parintii putand sa-si lase micutii si peste noapte, dar din lipsa de personal si de cereri pentru acest program  s-a renuntat la el.

La cresele de stat, inscrierile incep in data de 16 mrtie, zi in care, cel mai probabil, se vor epuiza toate locurile libere. Asta si pentru ca, de fapt, exista doar 10 …15 locuri intr-o grupa, celelalte fiind ocupate de copii inscrisi in anii anteriori si care nu pleaca inca spre gradinite.

Cat despre varsta la care pot fi inscrisi micutii la cresa, conform legii, aceasta ar fi de 3 luni. In cresele de stat nu merg insa copii atat de mici, pentru ca legislatia prevede sali separate si personal suplimentar, doua lucruri de care aceste institutii nu dispun. In general, copii merg la cresa dupa ce trec de un an si o parasesc, in functie de dezvoltarea fiecaruia, dupa 2 ani, cand pot fi deja primiti la gradinita.

Criza locurilor in cresele de stat nu se va rezolva prea curand, chiar daca exista un plan pentru aceasta.

„Ne dorim sa cream centre mixte de educatie prescolara, mai multe crese pe langa gradinitele existente, asa cu de altfel prevad si noile reglementari. Asta implica insa si reteaua scolara, prin infiintarea de noi posturi. S-a discutat si cu cei de la Inspectorat, este insa mai complicat, pentru ca este o problema de norme, de catedre in plus ….” considera Mihai Costa, seful Directiei Institutii Scolare, Medicale, Sportive si Culturale din cadrul Primariei Timisoara.

In prezent, cheltuielile legate de functionarea creselor de stat vin de la bugetul local, iar salariile angajatilor sunt asigurate tot din acesta, dar plata acestora se face prin Spitalul de Copii, personalul fiind sanitar.

Cat despre cresele private, un alt lucru deosebit de important pentru parinti, atunci cand opteaza pentru ele, ar fi verificarea avizelor de functionare pentru ca exista si cazuri in care aceste nu sunt autorizate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.