In Timis incepe vaccinarea si microciparea cainilor cu stapan. Ce risca cei care nu-si declara patrupedele si cand se face bilantul?

Mii de patrupede identificate ca avand stapan, din judetul Timis, vor fi vaccinate antirabic, in luna ianuarie. Odata cu vaccinarea, cainii vor fi si microcipati, asta daca nu cumva stapanii au fost prevazatori si au facut-o pana acum. La sfarsitul campaniilor de vaccinare, cei care au refuzat sa-si microcipeze cainii risca amenzi serioase.

Campania de vaccinare antirabica a cainilor cu stapan din judetul Timis se desfasoara pana la sfaristul lunii februarie, dupa care, de-a lungul anului, vor avea loc vaccinari de completare. Odata cu acest vaccin, cainilor care nu au inca microcip li se va implanta unul.

„Am avut si vom avea, si in luna februarie, intalniri cu toti medicii veterinari din comune, pentru a face analiza actiunilor de pana acum si pentru a intocmi o strategie astfel incat sa gasim solutiile cele mai bune. Vaccinarea antirabica a cainilor cu stapan se face concomitent cu microciparea. Proprietarii cainilor trebuie sa stie ca aceasta microcipare este importanta si este valabila pe toata durata vietii cainelui. Asadar, chiar daca i se pare, pentru moment, o cheltuiala, in timp se vor convinge de faptul ca este folositoare si ii scuteste de alte cheltuieli care ar putea sa apara. Amenzi vor fi aplicate in functie de situatie, se va analiza fiecare caz in parte” a declarat Adrian Radu Popa, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis.

Ceea ce prorpietarii e caini trebuie sa retina este faptul ca nu se va mai face vaccinarea antirabica daca patrupedul nu are microcip.

In privinta cainilor fara stapan, situatia este mai complicata, pentru ca este de competenta consiliilor locale din comunele si orasele unde traiesc cainii. Probleme apar, spun medicii veterinari, mai ales in zonele in care nu exista case sau curti bine delimitate si nimeni nu-si poate da seama daca un caine apartine unei gospodarii sau este fara stapan.

Conform reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare Timis, se estimeaza ca pana la sfarsitul anului, majoritatea cainilor cu stapan sa fie microcipati.

In judetul Timis exista aproximativ 80 000 de caini cu stapan, dar doar in cazul a aproape 60 000 stapanii sunt usor de identificat si localizat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „In judetul Timis exista aproximativ 80 000 de caini cu stapan, dar doar in cazul a aproape 60 000 stapanii sunt usor de identificat si localizat.”
    Asta e tare de tot… burtologia la ea acasă… 😀 Cump poţi scoate o asemenea inepţie? Unde sunt înregistrările pentru cei 80.000 şi de unde ştii că la 20.000 e greu de identificat şi localizat stăpânii? Or fi plecaţi la căpşuni în Spania…

  2. Hoooo, ce sari de parca ai ardei iute-n dos? Gandeste-te ca sunt caini si la sat, si nu putini, nu doar exemplarele de oras. E plauzibil ca, la sat, sa fie si caini despre care nu se stie sigur ca-s a lu’ badea Ion sau tzatza Floare. Ca aia cand aud ca trebuie sa le dea vaccin sau bani pentru ei, deschid usa la ograda si salutare…. Asa ca medicul veterinar de acolo degeaba raporteaza ca are 100 de caini cu stapan – ca atatea gospodarii stie el ca sunt, odata se trezeste ca numai 20 recunosc ca au canie. Ca sa nu mai vorbim de aia adoptati si lasati pe urma pe strada, cica s-au „pierdut”. Judeca putin si tu si abia pe urma apuca-te sa comentezi!

  3. Plantati-i un cip primarului si apoi apucati-va sa microcipati ciinii cu stapin. Ocupati-va de ciinii de pe strazi, sa nu mai fie persoane muscate.