TIMISOARA. A inceput vacanta intersemestriala si, odata cu ea, sporesc grijile parintilor, mai ales ale celor cu copii mai mici. Daca in timpul semestrelor copiii merg la orele de curs, iar afterschool-ul rezolva problema supravegherii pana cand parintii se intorc de la serviciu, in vacanta lucrurile stau cu totul si cu totul altfel.
Cei mai norocosi au parte de bunici sau rude care pot sta cu micutii, altii aleg varianta unei tabere sau a unui mini concediu alaturi de parinti – de preferinta la munte, unde copiii pot invata inclusiv, de exemplu, sa schieze.
Pentru cei care raman insa in oras, oferta este destul de limitata.
Exista centre culturale sau cluburi pentru copii care vin cu oferte pentru parintii ocupati. De exemplu, o astfel de oferta cuprinde supravegherea copilului intre orele 8:00 – 17:30, de catre personal autorizat, timp in care acesta va fi ocupat cu lectii de limba straina, exercitii de comunicare, concursuri, jocuri de indemanare si activitati sportive, inclusiv in aer liber. In pretul programului – 250 de lei pe saptamana – sunt incluse masa de pranz si doua gustari.
O alta oferta cuprinde posibilitatea ca micutul sa fie lasat de la ora 8.00 si pana la ora 20.00. In acest timp el primeste micul dejun, masa de pranz, doua gustari, doarme de dupa amiaza, are parte de tot felul de activitati recreative si educationale, inclusiv lectii de engleza. Costul este ceva mai ridicat insa si ajunge pana la 400 de lei pe saptamana, in functie de optionalele pe care le doresc parintii pentru el.
” E destul de dificil. Il iau cu mine la serviciu, am noroc ca lucrez intr-un birou unde are si el loc sa sta. Face temele de vacanta, se mai joaca pe tableta, se mai si plictiseste, dar compensam dupa-amiaza cand mergem la patioar sau in parc, daca e vreme buna”, spune mamica unui baietel, elev in clasa a doua la o scoala din Timisoara.
” Avem noroc cu o vecina mai in varsta, e pensionara doamna, fost cadru didactic. Vine la noi si-l supravegheaza, mai fac din teme … Pentru o saptamana in care sta cu el de cand plecam pana ne intoarcem de la serviciu ii platesc 100 de lei, asa ne-am inteles. II convine si ei, ca are pensie destul de mica, si noua. Mancare las eu pregatita pentru amandoi „, explica o alta mama.
„Mi-am luat cateva libere de la serviciu, in celelalte zile merge la o colega care sta cu bunicii…” povesteste mama unei fetite din clasa intai.
Varianta angajarii unei babysitter pentru perioada vacantei este o varianta la care recurg unii parinti, chiar daca este mai dificil sa gaseasca o persoana care sa se ocupe de cel mic timp de doar o saptamana. In functie de ce face – de la supravegherea copilului si pana la pregatirea mesei de pranz – acestea sunt platite cu sume cuprinse intre 100 de lei si 300 de lei pentru o saptamana.
Exista si invatatoare care, in perioada vacantelor, organizeaza in fiecare dimineata activitati cu copiii, in genul programului after school, dar nu in incinta unitatilor de invatamant, ci in spatii inchiriate in alte locatii, iar costurile sunt similare celor din timpul scolii.
Pe de alta parte, gradinitele cu program prelungit functioneaza si pe perioada vacantei, liber avand doar cele cu program normal.
Vacanta intersemestriala dureaza o saptamana, dupa care structura anului scolar este urmatoarea:
9 februarie 2015 – 10 aprilie 2015 – cursuri
11 aprilie 2015 – 19 aprilie 2015 -vacanta de primavara
20 aprilie 2015 – 19 iunie 2015 -cursuri
20 iunie 2015 – 13 septembrie 2015- vacanta de vara