TIMISOARA. Capitala Banatului are un buget de aproape 1,3 miliarde de lei in acest an, adica aproape 295 milioane de euro. Spre deosebire de anul trecut, bugetul orasului este putin mai mic, diferenta fiind de aproape 21 de milioane de euro. Sume frumoase sunt alocate pentru… studii si documentatii, desi ca executie multe proiecte nu sunt prinse in buget.
Mai exact, bugetul total general al Timisoarei, anul acesta, este de 1.299.848.510 de lei. Inseamna exact 294.463.110 de milioane de euro, conform convertorului valutar BNR, bani care au fost deja impartiti, potrivit proiectului de buget care va intra saptamana viitoare in dezbatere publica. Din suma totala, putin peste 1 miliard de lei reprezinta, de fapt, bugetul local, restul pana la aproape 1,3 miliarde de lei vin de la institutiile din subordine si din imprumuturi.
Bugetul Timisoarei pe anul 2015 va intra miercuri, 11 februarie, incepand cu ora 15:00, in dezbatere publica, la care sunt invitati sa participe toti timisorenii curiosi de cum imparte municipalitatea banii orasului.
Ca de obicei, bugetul local a fost impartit pe doua sectiuni: Dezvoltare si Functionare.
“Filosofia bugetului este orientata catre investitii, procentul alocat dezvoltarii fiind unul foarte mare. Continuarea programelor cu finantare europeana, pregatirea exercitiului financiar 2014-2020, dar si un consistent portofoliu de investitii din bugetul local, prioritati acordate sanatatii, invatamantului, infrastructurii si culturii sunt cateva dintre elementele fundamentale ale acestui buget. Este estimat la 1.038.292.990 lei, Sectiunea de Dezvoltare are in proiect alocata o suma de 441.356.140 de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 42,5% din total”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Asadar, aproape 100 de milioane de euro vor fi investiti de municipalitate in acest an in diverse proiecte. Pe ce se duc pana la urma banii? Vom prezenta o lista a investitiilor pe domenii.
In acest an autoritatile locale au gasit bani pentru renovarea Salii de Consiliu in care se intrunesc consilierii locali. Putin peste 500.000 de lei vor fi investiti pentru amenajari interioare in aceasta sala, in timp ce pentru “dotari primarie” sunt alocati 2 milioane de lei. Pe proiectul de buget apare insa si un “Sistem infogeografic de administrare a Primariei Municipiului Timisoara”, cu 1 milion de lei.
Sanatate: modernizari la spitale
Sanatatea primeste aproape 24 de milioane de lei numai din bugetul local. Foarte multi bani, la acest capitol, se indreapta catre Spitalul de Copii “Louis Turcanu”. Potrivit proiectului de buget, pentru extinderea Corpului B Sectii de Chirurgie, Prematuri si Laborator Pneumoftiziologie si reabilitarea cladirii existente la “Louis Turcanu” se aloca 10 milioane de lei din bugetul local. Autoritatile locale spera sa primeasca aceeasi suma si de la bugetul de stat.
Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta va fi modernizata si extinsa cu 3,8 milioane de lei, in timp ce Ambulatoriul de Specialitate al aceluiasi spital – Sectia de Obstretica si Ginecologie – va fi modernizat cu 14 milioane de lei.
Vor continua si reparatiile la noul sediu al Clinicii de Dermatologie, de pe strada Daliei din Complexul Studentesc, unde se vor realiza si dotari importante in valoare de aproape 1,2 milioane de lei.
Multi bani la acest capitol sunt dati si pe studii: aproape 1,2 milioane de lei. Se finanteaza un studiu de fezabilitate si proiect tehnic pentru un nou corp de cladire la Spitalul Municipal, documentatie pentru reabilitarea energetica a acestuia – proiect pregatit pentru fonduri europene, un proiect pentru refunctionalizarea spatiului actual al Clinicii de Dermatologie de pe strada Marasesti, cu destinatie culturala, un proiect de statie de epurare si instalatie de abur la Spitalul “Victor Babes” si un proiect tehnic de reabilitare a Sectiei de Pneumologie a aceluiasi spital.
Cele 3 unitati sanitare din subordinea Consiliului Timisoara beneficiaza de dotari in valoare de aproape 9 milioane de lei: 3 milioane pentru Spitalul “Louis Turcanu”, 5,1 milioane pentru Spitalul Municipal si 505.000 lei pentru Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes”.
Educatie: ce licee intra in santier in 2015?
Aproximativ 9 milioane de lei din bugetul local pentru capitolul Invatamant. Municipalitatea are planuri mari anul acesta in domeniul educational. Autoritatile locale spera ca in sfarsit anul acesta sa poata incepe construirea Campusului Scolar Lenau in zona Oituz.
“Sunt nominalizate obiective de investitii in stadiu de executie pentru extinderea si construirea Campusului Lenau, Scolii Generale 16, reabilitarea Salii de Sport de la Generala 18, etajarea partiala si mansardarea de la Generala 30, extinderea Gradinitei PP33, precum si reabilitari de acoperisuri la Scoala Gen. 19, Liceul Silvic si alte investitii de mai mica valoare. Executia efectiva a obiectivelor mari se va realiza dupa detaliile si specificatiile legate de Programul Operational Regional 2014-2020, parte din proiecte putand deveni eligibile pentru aceste fonduri”, ne-a explicat Dan Diaconu.
Din fondurile desemnate Sectiunii de Functionare continua in acest an lucrarile de reparatii la Corpul de cladire al Liceului Grigore Moisil de pe strada Gheorghe Doja, dar si alte lucrari de reparatii la peste 25 de scoli si gradinite, ne-a precizat viceprimarul Timisoarei. Atat scolile, cat si gradinitele Timisoarei beneficiaza de dotari de peste 3 milioane de lei din bugetul local.
Si la acest capitol se pregatesc studii de fezabilitate si proiecte tehnice, in valoare de aproape 2 milioane de lei, cu care administratia locala planuieste sa acceada la fondurile europene din noul exercitiu financiar. Se pregatesc asadar studii si proiecte pentru eficientizarea energetica a 25 de cladiri din patrimoniul scolar, dar si audituri energetice la toate imobilele care servesc drept unitati de invatamant. Discutam si despre proiecte si studii pentru reabilitarea completa si dotarea Liceului Tehnic Emanoil Ungureanu, reabilitarea completa a Liceului Shakespeare, extinderea Liceului Banatul, extinderea Colegiului Tehnic Ferdinand si construirea unui nou corp de cladire la Liceul Grigore Moisil.
Administratia Robu vrea sa cumpere si doua cladiri in care functioneaza scoli: imobilul Colegiului National Banatean, pentru care se aloca asadar 3 milioane de lei, insa inca se poarta negocieri cu proprietarii, dar si cladirea in care functioneaza Gradinita PP14 de pe strada Odobescu, pentru care momentan au fost alocati 100.000 de lei.
Functionarea unitatilor de invatamant – plata personal si cheltuieli materiale – este finantata cu peste 220 de milioane de lei.
Parcuri si spatii verzi: vedeti unde construieste Primaria parcuri noi?
9,7 milioane de lei din bugetul orasului pe anul 2015 sunt alocati acestui domeniu. Specialistii Primariei au stabilit 3 investitii majore: reconstructia ecologica a baltii de pe strada Lamaitei – 2,7 milioane de lei, modernizarea Parcului Padurice – 5 milioane de lei si amenajarea pistei de skateboard din Parcul Central – 1,5 milioane de lei.
La acest capitol se investesc doar 375.000 de lei in studii si proiecte. Se pregatesc asadar documentatii pentru finantare din bugetul local sau finantare cu fonduri de la UE pentru un nou parc in Calea Sagului – Dambovita, modernizarea Parcului Scudier, cunoscut ca si Parcul Central, amenajarea unui nou parc la intersectia strazilor Holdelor cu Sf. Apostoli Petru si Pavel, in Lipovei, dar si pentru modernizarea Parcului Civic.
Cultura si religie: incep lucrarile la fatada Operei?
Aproape 25 de milioane de lei pentru Capitolul Cultura, recreere si religie din bugetul Timisoarei in 2015. Din acesti bani, doar 2,1 milioane de lei ajung la institutiile culturale. Ca lucrari noi sunt prevazute doar lucrari de reparatii la Galeria Helios din Piata Victoriei – 550.000 de lei. Se fac insa cateva dotari la Teatrul German – in valoare de 800.000 de lei, la Teatrul Maghiar – in valoare de aproape 238.000 de lei si la Filarmonica “Banatul” – in valoare de 360.000 de lei.
Mai putin de 200.000 de lei sunt alocati pentru studii si proiecte. Municipalitatea pregateste documentatia pentru reabilitarea fatadei cladirii care adaposteste Opera Romana si Teatrul National, dar si pentru constructia/reabilitarea unei noi sali de spectacole pentru Teatrul German. Casa de Cultura primeste peste 8 milioane de lei pentru Agenda Culturala pe anul 2015, in vreme ce programul de finantari nerambursabile pentru organizatii culturale si pentru cele de tineret va fi de peste 700.000 de lei.
Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, 1,2 milioane de lei se duc la Biserici, cu tot cu restantele de anul trecut, in valoare de aproape 500.000 de lei.
Sport de 13 milioane de lei
Atat aloca Primaria Timisoara sportului in 2015: 13 milioane de lei. Cei mai multi bani se duc in continuare la Sala Polivalenta Politehnica, construita in parteneriat cu primaria. Pentru finalizarea lucrarilor vor mai fi alocati 11,6 milioane de lei. Potrivit proiectului de buget, municipalitatea incepe anul acesta sa construiasca un bazin de inot de 25 de metri in unul din cartierele orasului. Nu e stabilit care insa, dar suma alocata este de… 200.000 de lei. Tot ca lucrare noua apare si… cofinantarea unui bazin de inot olimpic pe Bulevardul Iosif Bulbuca, cu 10.000 de lei.
Si pentru ca Administratia Robu ne-a obisnuit cu multe studii de fezabilitate si proiecte, pentru documentatii, la Sport, se aloca 1,2 milioane de lei.
“Se pregateste proiectul pentru 20 de terenuri multifunctionale de minifotbal, baschet, handbal, care va intra in executie la prima rectificare bugetara si se mai pregatesc proiectul unui nou stadion de rugby de 5.000 de locuri si proiectele pentru bazinele de inot semiolimpice cu finantare de la bugetul local”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Locuinte: din nou bani pentru reabilitarea cladirilor istorice proprietate privata
Recent, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, ne declara ca nu este prioritara construirea de noi locuinte sociale in capitala Banatului si ca sunt probleme cu programul de sprijin al Primariei pentru reabilitarea cladirilor istorice proprietate privata. Cu toate acestea, reprezentantii municipalitatii au decis sa aloce o noua tura de bani acestui proiect: inca 1,5 milioane de lei. Capitolul Locuinte, servicii si dezvoltare publica beneficiaza de 12,9 milioane de lei in total, doar din bugetul local.
“Sunt prevazute in buget reabilitarile termice a 6 blocuri din programul national care vor intra in executie cu conditia asumarii cotei de finantare de la bugetul de stat, dar si proiecte de reabilitare a blocurilor de locuinte pentru pregatirea exercitiului financiar 2014-2020”, ne-a explicat Diaconu.
Apar, punctual, in proiectul de buget, lucrari noi de reabilitare termica la urmatoarele adrese: Piatra Craiului nr. 1, Coriolan Brediceanu nr. 13-15, Stelelor nr. 6, Aleea Cristalului nr. 1, bl. 74, Iancu Flondor bl. E 17, Dropiei nr. 7, Calea Torontalului nr. 14, bl. 7B, sc. A+B, Bv. Dambovita nr. 22A si strada Cutezatorilor nr. 2, sc. A+B.
La acest capitol se investesc aproximativ 1,5 milioane de lei in studii si proiecte tehnice.
“Din fonduri europene si locale se executa in acest an lucrari de reabilitare termica in valoare de peste 10 milioane de euro in cadrul Programului Operational Regional. De asemenea, continua programul de finantare privind reabilitarea cladirilor istorice din bugetul local si realizeaza Planurile Urbanistice Zonale in vederea constructiei de catre ANL a peste 2.000 de unitati locative in zona Aradului, respectiv Diminetii”, a tinut sa completeze Dan Diaconu.
Ce fantani mai vrea sa faca Nicolae Robu?
Aproape 1,4 milioane de lei sunt alocati in acest an din bugetul orasului pentru fel de fel de investitii la Capitolul Alimentari cu apa si amenajari hidrotehnice. Cu o parte din acesti bani continua lucrarile de canalizare in Ciarda Rosie, dar si in alte zone. 254.000 de lei se duc pe… studii si proiecte tehnice pentru: fantana cu jocuri de apa, lumini si muzica pe Bega, noi fantani forate in oras, fantana ornamentala cu pesti si o fantana ornamentala in cartierul Dacia, dar si pentru alte mici proiecte.
Transport: Primaria cumpara minibuzele anuntate de primar!
Poate unul dintre cele mai importante capitole din bugetul orasului este cel al Transporturilor, pentru care se duc, in 2015, aproximativ 84 de milioane de lei.
“In domeniul Transporturilor continua programul de reabilitare a tramvaielor, in valoare de 15 milioane de lei, in acest an, dar si pornirea achizitiei de autobuze de capacitate mica bugetata cu 1 milion de lei”, ne-a spus edilul.
1 milion de lei este alocat amenajarii Muzeului de Transport Public C. Miklosi si parcare supraterana RATT, cu 8,1 milioane de lei se platesc in continuare ratele la autobuzele articulate si cu 1 milion de lei, pentru inceput, municipalitatea vrea sa cumpere 15 minibuze – autobuze de capacitate mica.
Tot aproximativ 1 milion de lei se duc si pe studii si proiecte: pentru reabilitarea mai multor linii de tramvai, dar si pentru introducerea liniilor de cale ferata in subteran (n.r. modalitatea prin care primarul Nicolae Robu vrea sa introduca metroul in Timisoara) si altele.
Infrastructura: ce strazi intra in santier in 2015?
Doar 11 milioane de lei pentru Drumuri si Poduri in acest an, la Timisoara, in timp ce pentru Strazi sunt alocati 46,1 miloane de lei.
Daca este sa ne luam dupa proiectul de buget, fara doar si poate in 2015 incepe largirea pasajului Popa Sapca, fiind pusi deoparte pentru aceasta investitie 10 milioane de lei, adica peste 2,2 milioane de euro. Vor incepe, conform proiectului, si lucrarile de consolidare la podurile Eroilor si Stefan cel Mare, cu cate 100.000 de lei la fiecare.
Pe studii pentru Drumuri si Poduri se duc putin peste 800.000 de lei. Pe lista studiilor apar insa din nou documentatii pentru pasajele Jiul, Popa Sapca si Solventul, desi acestea au fost actualizate recent de primarie, precum si mai multe documentatii pentru reabilitarea podurilor din Timisoara.
“Principalele obiective de infrastructura rutiera finantate din bugetul local in faza de executie in acest an sunt finalizarea lucrarilor pe str. Muzicescu – aproape 7 milioane de lei, amenajarile din zona Campului, Petuniei-Magnoliei, Cotosman, Weismuller-Nicoara, Gladiolelor, Edgard Quinet, Mircea Neamtu. Drumul de legatura intre Calea Buziasului si Strada Siemens, precum si parcarea publica aferenta este finantat cu 5 milioane de lei”, ne-a declarat Dan Diaconu.
Se vor investi in lucrari noi la strazi 26,5 milioane de lei. Potrivit proiectului de buget, vor incepe anul acesta extinderea la 4 benzi a strazii Podeanu – 8,7 milioane de lei, largirea la 4 benzi a Caii Martirilor – 3 milioane de lei, realizarea a doua strazi noi intre Popa Sapca, Calea Aradului si Oituz – 3 milioane de lei, modernizarea strazii Grigore Alexandrescu, intre Calea Torontalului si Calea Aradului – 2 milioane de lei, amenajarea strazii Chimistilor – 10.000 de lei, amenajarea unui drum de legatura intre Calea Mosnitei si Drumul Boilor – 500.000 de lei, dar si amenajarea Inelului IV de circulatie de la strada Macin pana la Constructorilor si racord cu Demetriade – 7 milioane de lei.
Cu proiectele pe fonduri europene stam destul de bine, sustine conducerea Primariei Timisoara, care vrea sa obtina bani de la Uniunea Europeana pentru reabilitarea altor strazi din centrul istoric in cadrul unui proiect numit Cetate 2, dar si pentru reabilitarea ansamblului urban interbelic Corso – Piata Victoriei, precum si pentru dezvoltarea cartierului Kuncz, pol de saracie in Timisoara.
“Valoarea proiectelor europene din fonduri nerambursabile este de aproape 347 de milioane de lei”, a conchis Dan Diaconu.
DESCARCA DE AICI PROIECTUL DE BUGET PENTRU INVESTITII!
Va reamintim ca dezbaterea pentru buget, unde sunteti asteptati sa va dati cu parerea, este programata miercuri, la ora 15:00, in timp ce proiectul va fi votat vineri, 13 februarie, in plenul Consiliului Local.