Nici vorba sa fie gata in vara centrul istoric al Timisoarei. Cand ne vom plimba in voie pe noile alei pietonale?

TIMISOARA. Desi reabilitarea centrului istoric al Timisoarei ar trebui sa fie finalizata la sfarsitul lunii iulie, conform proiectului, cel mai probabil nu ne vom plimba pe toate aleile pietonale pana la sfarsitul anului. O spune chiar primarul Nicolae Robu.

Edilul s-a plimbat recent pe santier si spune ca, pe alocuri, este multumit de lucrari. Ne explica chiar si la ce stadiu au ajuns muncitorii pe anumite strazi.

„Am fost in Piata Libertatii, pe strada Mercy, am vazut ca se lucreaza, insa pavarea aceasta este o operatiune extrem de anevoioasa. O sa vedem concret cum vom face cu Piata Libertatii, ca ea sa fie si frumoasa si functionala in acelasi timp. Inca nu avem solutia pentru vestigii, nu noi o dam, ea trebuie sa fie aprobata de Ministerul Culturii. Nici la Piata Sf. Gheorghe nu sunt lucrurile lamurite in totalitate. Trebuie aprobata revizuirea de proiect ca urmare a descoperirilor arheologice si apoi trebuie facuta o contractare a lucrarilor noi care nu au fost prinse in caietul de sarcini initial. Conform legii, poti sa ai o anumita varianta de cantitati pe lucrare, dar nu poti sa platesti lucruri care nu au aparut. Pe Mercy se contureaza frumos, eu zic ca o sa iasa bine”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Edilul sustine ca ne vom incadra in termen, insa termenul gandit de el este cu tot cu prelungiri: sfarsitul anului 2015. De fapt, proiectul ar trebui sa fie finalizat la sfarsitul lunii iulie.

„Fara indoiala ne vom incadra in termen, pentru ca acesta este sfarsitul anului 2015, dar noi vrem sa terminam si vom termina pe portiuni pana la sfarsitul lui martie, chiar in conditiile astea de vreme. Pana la sfarsitul lui iulie nu o sa se termine totul, toate cele 10 strazi si 4 piete. Nu o sa fie gata pana la sfarsitul lui iulie”, ne-a declarat primarul Timisoarei.

Edilul sustine ca din vara ne vom plimba cu siguranta prin Piata Libertatii, prin Piata Sf. Gheorghe, dar si pe strazile Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Mercy, Fara Nume, Praporgescu, Sergent Constantin Musat, pe aproape toate strazile mici. Cu siguranta nu va fi gata strada Eugeniu de Savoya pana in vara, si nici Piata Unirii, completeaza Robu.

„Nu ne incurca atat de mult in Piata Unirii, e vorba de aprobarea revizuirii si licitarea proiectului suplimentar, asta ne ia timp. In rest se poate lucra in portiunea neafectata de cercetarea arheologica. Nu stam rau, Timisoara sta extraordinar de bine la implementarea de proiecte europene”, a conchis Nicolae Robu.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca piata Libertatii va fi (re)amenajata cu copaci – actiune care va fi insotita cu „reamenajarea pavajului” (stire de saptamana trecuta) – este bine sa nu se uite de inca cateva detali; de exemplu:
    – iluminatul pietii si a cldirilor (centru istoric) si a „vestigiilor”, care pot necesita spargeri suplimentare,
    – eventualele fantani care se vor cinstata ca sunt necesare d.p.d.v. urbanistic,
    – problema colectarii apelor pluviale (scurgerii acestora) la capatul dinspre str. Alba Iulia; piata fiind in panta, la o ploaie torentiala „apele” pot navali inspre str. Alba Iulia (vezi piete din alte orase).

  2. Ce mincinos ordinar, se vedea de pe Luna ca , nelucrandu se mai nimic, nu va fi gata decat la Pastele Cailor.
    O rusine a ajuns acest oras, pe mana unor banditi .
    De ce i ai dat Romorestului contractul de reabilitare, Robule?Ca asa ti a cerut Manescu, primarul de la sectorul 6?!

  3. La pastele cailor vor fi gata lucrarile incepute! O sa-i treaca mandatul si nu va fi gata nimic!