Birocratia infunda istoria la Timisoara. Ce se intampla cu baile turcesti din Piata Libertatii?

TIMISOARA. Pavarea Pietei Libertatii este aproape gata, insa o bucata din santier pare parasita de muncitori. Vorbim despre zona in care au fost descoperite baile turcesti, care asteapta si in zi de astazi, dupa luni bune, sa fie puse in valoare.

Ploaia, vantul, inghetul si zapada au erodat toata iarna din zidurile scoase la lumina, chit ca acestea au fost acoperite cu o folie din pastic de muncitori. Arheologii au tras demult un semnal de alarma.

„Daca va mai trece o iarna peste zidul moscheii, aceasta se va distruge. Il vom aduna cu lopata”, atragea atentia in luna noiembrie a anului trecut arheologul Florin Drasovean, facand referire la vestigiile din Piata Sf. Gheorghe. Acelasi lucru se poate spune si despre descoperirile din Piata Libertatii.

Primarul Nicolae Robu sustine sus si tare ca baile turcesti din Libertatii nu pot fi puse in valoare pentru ca nu a venit inca solutia finala de la Ministerul Culturii. Pentru asta insa trebuie sa lucreze si specialistii din Primaria Timisoara.

Potrivit lui Victor Bunoiu, reprezentant al Directiei Judetene pentru Cultura Timis, municipalitatea trebuie sa prezinte un proiect revizuit, care sa cuprinda si varianta de punere in valoare a descoperirilor arheologice.

„Prin raportul de arheologie s-a propus o varianta, cea cu scufundare. Proiectul tehnic trebuie modificat si prezentat de Primaria Timisoara, iar decizia va fi luata in urma prezentarii proiectului tehnic final. Solutia a fost recomandata de arheologi, iar in urma raportului de arheologie trebuie sa se modifice proiectul initial pentru punerea in valoare a vestigiilor. Din cate stiu eu, zilele acestea o sa-l primim de la primarie si noi o sa-l trimitem la Bucuresti”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Victor Bunoiu.

Situatia este insa mult mai complicata, ne explica Aurelia Junie, sefa Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Timisoara si reponsabila de proiectul de reabilitare a centrului istoric. Momentan, mingea se afla in poarta celor de la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest.

„Noi am facut o solicitare de PT revizuit si de completare de proiect. Cei de la ADR Vest mi-au promis ca il vor trimite saptamana aceasta la Bucuresti, iar dupa ce va fi semnat acest contract se face o licitatie noua pentru proiectare. Proiectul tehnic intocmit va trebui apoi avizat de catre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice. Noi solutia o avem, in principiu. Cam in doua luni speram ca vom avea avizul”, ne-a declarat Aurelia Junie.

De indata ce va veni avizul de la Bucuresti, muncitorii se vor putea apuca de treaba pentru a amenaja si baile turcesti. Daca nu au fost distruse de tot de intemperii. Oricum, primarul Nicolae Robu spera ca in vara vor disparea muncitorii din „Piata Rosie”, asa cum au denumit-o timisorenii.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

CITESTE SI:

Viitorii arbori din Piata Libertatii din Timisoara, inca in aer. Primarul: Mie chiar imi plac copacii!

Nici vorba sa fie gata in vara centrul istoric al Timisoarei. Cand ne vom plimba in voie pe noile alei pietonale?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Baga bocancul in ei, Robule, ce naiba? Ai belit copacii, macar de vestigii ai grija.

  2. Cred ca pe locul „bailor turcesti” s-ar putea amenaja niste WC-uri turcesti (in centru nici asa nu sunt WC-uri publice) si astfel am readuce o parte din vechea (in)cultura!

    • pt aservit – mai bine ca nu sunt WC uri publice. ar fi focare de infectie. nu stim inca sa folosim un wc public. asta e. wc publice din parcul de la uzina au fost inchise la doar cateva zile dupa ce au fost deschise. Cauza: „rahat” pe vasul wc-ului, pe jos si pe faianta, urina peste tot. Inca nu stim sa tragem apa la buda si sa nu facem pe langa ea. Suntem obisnuiti sa mergem la buda in fundul curtii.

  3. Daca ne impiedicam de toate cioturile, ne mai mira ca orasul arata in halul in care arata?
    Oricum, Robu a anuntat deja (mare surpriza!) ca lucrarile NU vor fi gata nici la sfarsitul lui 2015.
    Deci, despre ce vorbim?!