Vom avea aquapark la Timisoara? Iata ultima decizie luata in Consiliul Local!

TIMISOARA. Lasam deoparte investitiile la strazi pentru a face un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui aquapark in Timisoara. Consilierii locali PSD au cerut sa se ia peste 22.000 de euro de la intretinerea strazilor pentru a realiza un SF in vederea construirii unui aquapark in Timisoara. Aceasta cu toate ca municipalitatea are un parteneriat cu Primaria Dudestii Noi pentru amenajarea unui parc tematic acolo.

„Noi ne deplasam in mare masura in Ungaria pentru agrement. Se incepe un obiectiv la Arad, la Deva s-a facut deja… este oportuna acum votarea elaborarii unui SF care sa indice locatia, sumele necesare. In septembrie se deschide o axa de finantare pe acest gen de activitati, administrata de ADR Vest. Daca noi nu reusim sa intocmim documentatia acum si nu suntem pregatiti, vom pierde finantarea europeana”, a explicat consilierul PSD Daniel Idolu.

Idolu a facut si calcule. Potrivit alesului local, la Gyula a fost amenajat un aquapark pe 8,5 hectare de teren, cu 10 milioane de euro. Mai bine de jumatate din bani au fost investiti de primaria din localitate, iar 35% au venit de la UE.

„Se poate realiza un transfer de la strazi – cheltuieli curente. Locatiile se pot discuta, pot fi propuse exact in SF, de catre specialisti. Eu zic ca este o oportunitate pe care daca nu o valorificam, o face altcineva”, a mai spus Idolu.

Primarul Nicolae Robu nu a vazut cu ochi buni propunerea alesului PSD. Motivul? Exista deja un parteneriat cu primarul PNL din Dudestii Noi, Alin Nica.

„Desigur ca Tmisoara are nevoie de un asemenea parc si este in preocuparile nosatre sa il realizam, numai ca trebuie sa fim foarte atenti la detalii. Simpla bifare <<am facut un aquapark>> nu ne rezolva problema, noi nu putem sa judecam la scara orasului Gyula, in Timisoara, ca sa aiba succes un asemenea aquapark, trebuie sa avem la dispozitie, dupa cum spun specialistii, minimum 20 de hectare. Ca sa fie atractiv, el trebuie sa fie cel mai spectaculos, cel mai atractiv din aceasta parte de Europa. Noi nu avem pe raza Timisoarei o asemenea suprafata si daca am avea nu s-ar justifica sa fie folosita pentru acest obiectiv, pentru ca valoarea ar fi uriasa. Noi avem un parteneriat cu comuna Dudestii Noi care dispune de cateva zeci de hectare de teren. Proiectul a fost depus la un moment dat catre finantare, dar nu a fost finantat si pentru ca fondurile existente la nivel regional sunt prea mici pentru a satisface aceste obiective care costa. Subscriu la ideea de a-l face, a fost si promisiune electorala, insa eu cred ca trebuie o locatie in vecinatate, cum este Dudestii Noi, ar fi mai potrivita, ca sunt distante scurte, 10 km, cale de acces foarte buna… trebuie sa ne gandim unde facem loc de parcare pentru 1.000, mai multe masini”, a explicat Robu.

Potrivit primarului Timisoarei, proiectul de la Dudestii Noi la care municipalitatea este partenera, a fost depus si acceptat pentru finantare, ba chiar s-a dispus inceperea lucrarilor, insa primarul din Dudestii Noi a decis sa amane organizarea licitatiei pentru executie pentru ca nu ar fi fost gata la timp si nu s-ar fi incadrat in termenul impus de UE. In plus, spune Robu, cei din Dudestii Noi au un avantaj mare: au un teren liber de sarcini.

„Ideea era sa mergem in parteneriat…”, a completat Robu. Cu toate astea, Idolu a vrut un studiu.

„Are un avantaj ca are teren, dar are marele dezavantaj ca nu are bani. Trebuie sa cofinanteze administratia locala. Ganditi-va ca sunt peste 10 milioane de euro. Nu putem merge in parteneriat fara un studiu”, a spus Idolu.

Dupa o discutie de aproape jumatate de ora, consilierii locali au decis: au luat 100.000 de lei de la strazi si au pus deoparte pentru un studiu de fezabilitate in vederea amenajarii unui aquapark… in Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. e bine venit un astfel de aquapark fie la Timisoara fie la Dudestii noi dar sa tineti cont ca e nevoie de un bazin doua cu apa termala ca si la Gyula sau Mako, fiindca la Deva nu este termala .

    • Ar fi bun intre Timisoara si Arad, langa o descarcare de pe autostrada, pentru ca ar avea asigurata clientela permanenta din Timisoara, Arad si dinspre localitati mai indepartate dar cu conexiune buna la autostrada. Acesta ar trebui sa fie criteriul de baza.

  2. Luati banii din spagile voastre, nu din cei alocati pentru drumuri. Pali-v-ar guta !

  3. E clar un SF.

    Pentru un parc viabil sunt necesare multe… O infrastructura de transport excelenta, unitati de cazare si alimentatie cel putin la nivelul celor din Ungaria, Servicii eficiente, etc.

    Altfel se intampla ca la transportul in comun: fraierii isi cumpara bilet/abonament, smecherii calatoresc intr-o veselie.

  4. Evident ca primarul Robu e suparat pe acest proiect din cel putin 2 motive. Din cite stiu, poate ma insel, primarul din Dudestii Noi este liberal, iar al doilea motiv, nu mai are bani pentru metrou. Sic!

  5. Lasati banii la strazi.Odata ce exista un studiu aprobat si
    un partenat incheiat,nu sejustifica arunarea banilor pentru un
    alt studiu.

  6. ceea ce vor avea in timisoara va fi o politica de ape-r-hate in clasificarea clatitelor,si nu un aquapark. atunci cind altora li se servesc cartofi prajiti 24 din 24 de ore nu cred ca binefacerile vietii vor fi intotdeauna la fel pentru toti…doamna roxana deaconescu ,sora mea … romanca …

  7. METROU?Inca oTRASNAI ROBICEASCA….Ptr ce frate Robu? Sa mergem cu metroul de la gara mare la gara mica?Fa domle bine si scoate traficul din oras si tirurile alea care ne zguduie casele Lasa ti ‘apaparcurile ‘ ca avem destule Mergeti la UMT si scaldati va cat vreti FACETI CENTURA si savati cladirile oamenilor

  8. Daca reusiti sa faceti in Timisoara ce au ungurii la Mako,multa lumea ar fi incantata.

  9. Studiul ca costa cat aqua parkul

  10. Daca deja este facut un studiu de fezabilitate facut, nu vad de ce trebuie facut inca unul pentru alta locatie. Dudesti Noi nu este asa departe de Timisoara si primarul de acolo este un tip mai hotarat si sigur v-a face ceva in domeniu.

  11. Parerea mea si probabil a multor timisoreni, este ca cea mai buna locatie este pe terenul de langa Padurea Verde, apartinand comunei Ghiroda, situat intre soseaua ce duce la Giarmata Vii si calea ferata, care, din pacate, nici macar nu este luat in calcul de catre Consiliul Local Timisoara, numai datorita faptului ca este in proprietate privata.
    Argumente favorabile sunt multe, dar enumar numai cateva;
    1. Terenul dispune de cca 500 ha, are un PUZ aprobat de mai multi ani, din care 200 ha prevazute ca zona de locuire si functiuni complementare, ar satisface cu brio contruirea celui mai mare Aqua Park din vestul Europei, a unui parc tematic, a tuturor dotarilor urbane viitoare, respectiv, hoteluri, parcari,, baze sportive, etc. Aici s-ar putea dezvolta si cel mai frumos cartier al Timisorii, precum si alte proiecte vitale orasului nostru (ex. un Centru expozitional de nivel international).
    2. Este locul cel mai apropiat de Timisoara, cu acces direct la drum national, centura, autostrada, aeroport, etc., factori decisivi in rentabilizarea afacerii. Alegerea altei variante, va face ca in timp, cheltuielile cu infrastructura, transportul, timpul pierdut si accesibilitatea sa depaseasca cu mult cheltuielile actuale cu achizitia terenului necesar investitiei. Contabilizati numai ce inseamna deplasarea zilnica a catorva mii de persoane la o distanta de 15 km de Timisoara, pe parcursul existentei acestei investitii! Tineti cont de faptul ca transversarea Timisorii si parcurgerea celor 15 km la ore de varf, dureaza aproape 1 ora, daca nu se prinde nici o bariera. O sa rada Europa de noi, spre bucuria concurentei, pentru ca cine vine o data s-ar putea ca a doua oara sa mearga in Ungaria pe autostrada.
    3. Padurea Verde este cea mai mare suprafata impadurita care este factorul cel mai important ce nu trebuie neglijat intr-o astfel de alegere, mai ales ca briza aduce un aer nepoluat dinspre padure exact spre terenul propus, la o temperatura cu cateva grade mai putin decat in alte zone.
    3. Terenul este necultivat de ani buni, pamantul si subsolul nu sunt poluate ca in alte zone, dovada sta in calitatea apei care este potabila la o adancime relativ mica.
    4. Cu siguranta ca aici se vor gasi resurse de apa termala, avand in vedere distanta mica fata de Strandul UMT, pentru ca existenta apei termale in locatia aleasa ar trebui sa fie, cred, conditia nr 1 a viitoarei investitii!
    5. Locul poate fi incadrat usor in viitorul sistem de transport ce va uni Timisoara de Aeroport, lucru ce il poate face cel mai accesibil si mai eficient dintre toate variantele propuse pana in prezent.
    Un studiu de fezabilitate impartial, facut cu buna credinta ar reliefa corect toate cele spuse de mine.
    In consecinta, cer cu insistenta Consiliului Local Timisoara, sa puna interesele timisorenilor si succesul deplin al acestei investitii, inaintea tuturor altor interese, introducand si aceasta varianta in studiul de fezabilitate pe care il va face.

  12. Stimate Domnule Cuc Mircea Gheorghe, toata suprafata de langa Padurea Verde este proprietate privata si face parte dintr-un PUG elaborat de Consiliul Judetean, asa cum spuneati si dumneavoastra. Ba mai mult, zona este locuita, au fost aduse utilitati si s-au construit case. Care este modalitatea juridica prin care ar putea fi exploatat acest teren? … Ce s-ar intampla cu investiile publice si private facute acolo?