Cum a fost iarna asta la Aeroportul International Timisoara?

TIMISOARA. Deoarece iarna este aproape de final, Aeroportul International Timisoara face un bilant preliminar al activitatilor de interventie specifice pentru sezonul rece – inghet la sol si caderi de zapada. Pana in prezent, la Aeroportul International Timisoara au fost folosite 40 de tone de substante degivrante si antigivrante. Dintre acestea, aproape 10 tone de glicol si 9,5 tone de uree au fost folosite la Aeroportul International pentru prevenirea formarii si indepartarea ghetii si a zapezii de pe suprafetele de miscare, la pista, caile de rulare si la platformele de parcare a aeronavelor.

La aceste cantitati se adauga si lichidele degivrante si antigivrante folosite pentru indepartarea si prevenirea formarii de gheata pe suprafetele aeronavelor. Este vorba de 15,75 de tone de lichid degivrant si 4,84 tone de lichid antigivrant.

Aeroportul utilizeaza pentru degivrare si deszapezire zece utilaje: doua utilaje de degivrare pentru aeronave si opt utilaje pentru suprafetele de miscare (doua unimoguri pentru indepartarea zapezii si imprastierea de material antigivrant, doua camioane cu plug, doua tractoare cu plug, o freza de zapada si un utilaj pentru curatarea aleilor).

Angajatii Aeroportului International Timisoara au luat masuri incepand cu primele caderi de zapada, astfel incat s-a intervenit la orice ora din zi si din noapte pentru curatarea pistei si a cailor de rulare cu utilajele din dotare, cu materiale degivrante si antigivrante, conform „Planului de deszapezire” aprobat in circuit intern si avizat de Autoritatea Aeronautica Civila Romana.

Aceste masuri sunt esentiale pentru siguranta zborului si pentru a limita intarzierile generate de conditiile meteo. in aceasta iarna, desi nu a fost una foarte grea, ne-am confruntat si cu situatii deosebite, in doua randuri am avut parte de fenomenul meteo „ploaie care ingheata”, dar si de depuneri de zapada viscolita. Pentru administratia aeroportului este important este ca atunci cand ne confruntam cu conditii meteo dificile, prioritatea sa fie siguranta zborului si pe plan secundar programul de zbor”, a declarat directorul AIT, Daniel Idolu.

Deoarece exista o preocupare permanenta a administratiei aeroportului pentru desfasurarea traficului aerian in conditii de maxima siguranta, conform reglementarilor nationale si internationale in vigoare, departamentele specializate au demarat actiunile privind trecerea la exploatarea de iarna inca din luna septembrie cand au fost pregatite toate utilajele de interventie si au fost asigurate stocurile de materiale.

in prezent, mai exista pe stoc 17,6 de tone de lichid degivrant si 25,6 tone de lichid antigivrant pentru aeronave, iar pentru suprafetele de miscare (pista, cai de rulare, platforme de parcare aeronave) exista o rezerva de 2,2 tone de uree si 5 tone de glicol, urmand ca aceste cantitati sa fie suplimentate, daca va fi nevoie. Daca aceste cantitati nu vor fi folosite in sezonul de iarna 2014-2015, vor fi pastrate in stoc pentru iarna 2015-2016.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.