Misterele aurului dacic si adevarul despre COMOARA lui Decebal, cautata sub albia unui rau. ‘Ies flacari albastre din apa’

Comorile ascunse de regele Decebal, inainte ca romanii sa fi pus stapanire peste cetatile sale, au starnit fascinatia istoricilor.

Cele mai importante relatari despre desoperirile intamplatoare ale aurului dacilor provin din urma cu aproape cinci secole. Se spune ca atunci un tezaur impresionant de monede si piese antice din aur a fost gasit de cativa pescari, in albia raului Strei, potrivit zhd.ro.

Inainte ca Dacia sa fie cucerita de romani, Decebal ar fi ascuns o parte a comorilor in albia raului Sargetia, care curgea in apropierea capitalei Sarmizegetusa Regia, potrivit istoricului latin Dio Cassius.

Acesta mai scria ca invadatorii ar fi descoperit o parte din comori, dupa ce Biciclis, un get care ar fi stiut locul ascunzatorilor, a fost luat prizonier si ar fi dat in vileag povestea.

Comorile au ajuns in Roma, odata cu alte prazi care au totalizat peste 160 de tone de aur si 300 de tone de argint. Cucerirea Daciei a fost sarbatorita timp de 123 de zile in Imperiul Roman, mai scria Dio Cassius.

La aproape 14 secole de la invazia romanilor in Dacia, povestea comorii lui Decebal revenea in actualitate.

Mai multi istorici din secolul XVI relatau despre o comoara extrem de importanta descoperita de pescari, in raul Strei.

raul-strei

La inceputul secolului XX, putine erau satele din Ardeal in care nu circulau povesti despre comori ascunse in ruinele unor cetati, in gorgane sau in pesteri.

Dar nu este dat oricarui pamantean de rand sa poata patrunde la ele, caci cele mai multe stau sub paza duhurilor necurate si daca intamplator le gaseste un om mai slab de fire, acela trebuie sa moara de moarte napraznica. Altele iarasi stau sub afurisenie si cei ce le gasesc se nefericesc din cauza lor pana in a saptea vita. Cand se apropie apoi primavara cu indiciile cele mai neindoelnice ale flacarilor albastre, cari se ridica din comorile ascunse, multi oameni veghiaza in tovarasie noptile senine, si cand se arata mult dorita flacara, alearga la fata locului si implanta semne in pamant„, relata istoricul Iulian Martian.

Mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.