Primaria Timisoara angajeaza un avocat pentru procesul cu Curtea de Conturi. Cati bani sunt in joc?

TIMISOARA. Juristii Primariei Timisoara nu se pot ocupa de toate procesele pe care le are municipalitatea. Conducerea municipalitatii vrea „un cap limpede” care sa se ocupe de litigiul cu Curtea de Conturi. Motivul? Banii publici care s-au dat echipei de fotbal Poli Timisoara, de catre vechea administratie, pe cand clubul ii apartinea lui Marian Iancu.

Un raport al Camerei de Conturi din 2013 spune ca la mijloc este vorba de un prejudiciu adus bugetului local de peste 31 de milioane de lei, adica aproape 7 milioane de euro. Inspectorii Curtii de Conturi spun ca banii ar trebui sa ajunga inapoi la primarie, pentru ca nu puteau fi dati unei firme private ce facea profit si nu avea scop lucrativ. Sunt buni de plata atat Marian Iancu, cat si consilierii locali care au aprobat alocarea sumelor uriase, dar si conducerea primariei. La acea vreme, secretarul municipalitatii, Ioan Cojocari, spunea ca banii ar trebui inapoiati de firma lui Marian Iancu, aflata in insolventa.

CITESTE SI: Bani publici ilegali pentru Poli Timisoara. Marian Iancu, obligat de instanta sa dea banii inapoi Primariei Timisoara?

Pana la urma, reprezentantii Primariei Timisoara au contestat raportul Curtii de Conturi la Tribunalul Timis. Magistratii au respins contestatia municipalitatii si primaria a facut o noua contestatie la Curtea de Apel Timisoara.

Consilierii locali trebuie sa aprobe acum angajarea unui aparator care sa reprezinte primaria in procesul cu Curtea de Conturi. Se va organiza o cerere de oferta, iar avocatul/firma de avocatura care cere cea mai mica suma va ajunge sa reprezinte primaria.

De ce are nevoie municipalitatea de un specialist din exterior? Ne explica reprezentantii Primariei Timisoara.

„Avand in vedere volumul mare si complex de activitate juridica pe care il desfasoara in mod constant consilierii juridici din cadrul Serviciului Juridic si constand faptul ca, litigiul este foarte complex, trebuie un timp foarte indelungat de studiu, de formulat apararile necesare, consideram ca este necesara incheierea contractului de asistenta si reprezentare juridica in aceasta cale de atac”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare.

Primarul Timisoarei sustine ca e nevoie de cineva din exterior nu pentru ca nu ar avea incredere in juristii municipalitatii, insa ei au foarte mult de lucru.

„Avem incredere in juristii nostri, dar sunt foarte incarcati cu un numar mare de procese si am considerat necesar, intr-o decizie colectiva, sa apelam si la avocati suplimentari. Este vorba despre speta cu fotbalul, din perioada cand primar era domnul Gheorghe Ciuhandu si la Poli era Iancu. Nu stiu care este suma, nu este una mare, in orice caz. De cand sunt eu primar, nu s-a mai intamplat asa ceva”, ne-a declarat edilul-sef.

Si secretarul primariei, Ioan Cojocari, crede ca e nevoie de „un cap limpede”.

„Daca este oferta, nu putem sa spunem suma. Luam oferta cea mai avantajoasa, in orice caz e pana in 1.000 de euro, nu de avioane. Pot sa fie 1.000 de juristi, nu e problema de juristi, e problema de Curtea de Conturi, ne trebuie un cap limpede, un om neutru”, a precizat Ioan Cojocari. Problema este ca nu se stie cat dureaza procesul, acesta putandu-se intinde chiar si pe cativa ani. A fost deschis oricum in 2013.

Potrivit raportului Camerei de Conturi, prejudiciul a fost estimat la nivelul sumei de 31,6 milioane de lei, din care paguba in suma de 27,1 milioane de lei si 4,5 milioane de lei foloase nerealizate reprezentand plati efectuate in baza contractului de asociere incheiat de Primaria Timisoara cu SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. In raport mai scrie ca se impune si „luarea masurilor legale pentru recuperarea acestora”.

Urmatorul termen in proces este programat la inceputul lunii aprilie.

_____

UPDATE! Consilierii locali au decis: Primaria angajeaza avocat!

Consilierii locali au avut ceva de discutat pana sa fie de acord ca municipalitatea sa apeleze la servicii juridice externe pentru a se judeca cu Curtea de Apel. Cu toate ca primarul Nicolae Robu le-a explicat ca ei n-ar avea nicio vina pentru alocarea banilor catre vechea Poli, alesii se tem ca n-ar fi legal ca primaria „sa angajeze” un avocat din exterior.

Avocatul Carmen Obarsanu le-a atras atentia celor din Primaria Timisoara ca nu ar fi legal ca municipalitatea sa dea bani publici unei firme de avocatura.

„Exista si o ancheta a DNA pe tema banilor dati la Poli”, a rabufnit Carmen Obarsanu, moment in care primarul Timisoarei i-a atras atentia ca in Consiliul Local nu este mahala.

„Daca veti vota pentru a se plati servicii extra, eu voi face plangere. Nu pot fi platite din bani publici servicii private”, a completat Obarsanu.

Avocatul a ridicat cateva semne de intrebare, asa ca o parte din alesi au dorit sa stie exact daca legea permite acest aspect. Pana la urma, nimeni din Serviciul Juridic nu i-a lamurit, asa ca s-a trecut la vot. Dar nu inainte ca secretarul Ioan Cojocari sa le spuna ca pana la urma avocatul nu va castiga o avere, fiind vorba doar de 800 de euro, din estimarile sale.

Potrivit juristilor din primarie, dosarul pentru urmatorul termen in proces este pregatit deja, asa ca avocatul va trebui doar sa mearga in fata judecatorilor si sa sustina cauza primariei.

„Suma este 800 de euro, de acolo plecam, cine vine cu oferta mai mica, castiga. Daca este mai mult, scot eu banii din buzunarul meu”, a precizat Cojocari.

In cele din urma, proiectul privind contractarea unor servicii juridice externe a fost aprobat cu 15 voturi „pentru”.

Au votat pentru ca Primaria Timisoara sa apeleze la servicii juridice din exterior: Flavius Boncea, Ovidiu Ciuhandu, Dan Diaconu, Radu Dimeca, Petrica Folica, Grigore Grigoroiu, Bogdan Herzog, Simion Mosiu, Vasile Ruset, Stefan Constantin Sandu, Maria Saracan, Florian Stoian, Vasile Vesa si Elena Wolf.

Niciun consilier local nu a votat impotriva, insa s-au abtinut 8 alesi: Dorel Boglut, Daniel Idolu, Romanita Jumanca, Pavel Nistor, Ramona Olteanu, Andrei Petrisor, Alfred Simonis si Radu Toanca. Doi consilieri au ales sa nu voteze in niciun fel proiectul de hotarare. Este vorba despre Adrian Orza si Adelina Tirziu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. BAI BOULE, NU POTI SA ANGAJEZI AVIOCAT DUPA CUM VREA P… TA. NU MAI POT SA FIU POLITICOS CU NESIMTIREA TA SI SFIDAREA LEGII DE CARE DAI DOVADA.
    SA-TI SPUN UN SECRET NU POTI SA ANGAJEZI AVOCAT SAU ALTE SERVICII JURIDICE PT CA EXISTA OG 26 DIN 2012 CARE NU-TI PERMITA DECAT IN SITUATIILE DE EXCPETIE PREVAZUTE IN ACEST ACT NORMATIV. IAR TU CRETINULE TU TE AFLI IN ACESTE SITUATII DE EXECPTIE.
    SARI DIN LAC IN PUT. ESTI TOTAL PE DINAFARA. PRETINZI CA ESTI APARATOR AL STATULUI DE DREPT SI ITI BATI JOC DE TOT CEEA CE INSEMAN LEGE IN TARA ASTA.
    AFARA DE TAMPENIA ASTA CU ANGAJAREA DE AVOCATI AI MAI AVUT TUPEUL SA O NUMESTI PE FUFA DE GREBLA SI IN AGA LA RETIM. ASTA E FUNCTIONAR PUBLIC, CONSILIER IN CABINETUL TAU MEMBRU AGA DE TOATE PT TOTI. CE MAI CONTEAZA INCOMPATIBILITATILE SAU ANI. FATA „TE FERICESTE ” SI TU TRE SA O RASPLATESTI.
    SA REVENIM, LA SUBIECT, DECAT SA TE CHINUI SA ANGAJEZI AVOCATI SI SA TE TREZESTI IARA CU CURTEA DE CONTURI PE CAP PT CA NU -TI PERMITE LEGEA SA FACI ACEST LUCRU, MAI BINE TE PUI SA SCHIMBI JURISTII DIN PRIMARIE CA SI ASA IS DEGEABA. TI-AM DAT DEJA PREA MULTE SFATURI GRATUIT. HAI TRECI LA TREABA. ORICUM LA CUM INTELEGI SA ADMINISTREZI PRIMARIA E CHESTIUNE DE TIMP PANA VEDEM POZA TA PE COTIANELE LOCALE SI NU NUMAI CU TITLU D.N.A. DEASUPRA CAPULUI. DOAMNE SI CATA SPERANTA MI-AM PUS IN TINE. IMI VINE SA-MI TAI MANA CU CARE TE-AM VOTAT

  2. CORECTARE : NU te afli in situatiile de execptie prevazute de OG 26 DIN 2012