TIMISOARA. Apropierea termenului la care bulevardul Liviu Rebreanu iese din garantie, dupa ce a fost complet reabilitat si receptionat in 2009, isca un scandal in Primaria Timisoara.
Nicolae Robu se declara nemultumit de calitatea reparatiilor din perioada de garantie si se vede indreptatit sa ceara inapoi banii de <garantie pentru buna executie>, dati prin contract firmei Confort a omului de afaceri Georgica Cornu.
In fapt, administratia Ciuhandu s-a angajat sa dea firmei 5% din valoarea lucrarii (care a fost de 16.159.384,51 lei cu tot cu TVA) daca aceasta este executata in parametrii de calitate stabiliti. Banii puteau fi recuperati de constructor in doua transe, 70% pe baza procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor si 30% pe baza procesului verbal de receptie finala.
Asadar, conform contractului incheiat cu Primaria Timisoara, firma de constructii a lui Cornu a primit aproape 200.000 de euro pentru calitatea lucrarilor de pe Rebreanu, bani de care, crede Nicolae Robu, omul de afaceri n-ar fi trebuit sa se atinga pana la iesirea din garantie a lucrarii.
Nicolae Robu vrea sa recupereze acesti bani socotind ca municipalitatea e indreptatita sa ii primeasca intrucat, dupa terminarea lucrarilor, in perioada de garantie, de dupa 2009, a facut deja 40 de solicitari pentru remedierea unor probleme pe bulevardul Rebreanu. Mai mult, primarul sustine ca reparatiile s-au facut cu intarziere sau de mantuiala in perioada de garantie care expira chiar la finele lunii mai.
„Astfel, in urma aparitiei unor defectiuni, inca din anul 2010, s-au transmis peste 40 de solicitari catre societate in vederea remedierii degradarilor cu mentiunea ca strazile, fiind in garantie, responsabilitatea in cazul unor evenimente rutiere produse revine societatii. La solicitarile noastre S.C. Confort S.A. a reactionat de cele mai multe ori cu intarziere si a facut reparatii de proasta calitate impunandu-se o noua solicitare. (…) Dupa efectuarea expertizei tehnice din data de 10.04.2009 din care a rezultat ca nu sunt vicii care nu pot fi inlaturate si care prin natura lor implica realizarea uneia sau a mai multor exigente esentiale, caz in care se impun expertize, reproiectari, refaceri de lucrari etc., motive care sa determine respingerea receptiei s-au facut demersurile in vederea organizarii receptiei. Astfel, in data de 28.05.2009 lucrarea a fost receptionata cu obiectii impunandu-se constructorului noi lucrari de remediere pe care le-a finalizat in data de 23.10.2009″, se arata intr-o informare a primarului Nicolae Robu.
Cat despre recuperarea banilor, edilul crede ca trebuie incercata orice cale.
„Se vor urma procedurile legale. Nu stiu eu asta, asta o stabilesc expertii tehnici si se actioneaza conform legii. Daca nu poate fi facuta receptia finala, evident ca se vor cere firmei daune, asa cum prevede legea, prin instanta, daca nu se vor putea rezolva problemele in mod amiabil. Nu conteaza ca este in insolventa, asta nu are nicio importanta. Cata vreme este in insolventa, nu se schimba decat decidentul in interiorul firmei. In loc sa fie condusa de conducerea stabilita de actionari, firma este condusa de un administrator judiciar numit de instanta. Atata tot. Cand este in faliment, atunci se valorifica bunurile pe care le are, capitalul social, atunci nu mai ai ce sa faci. In 2009 s-a retinut o garantie de 5% din cele 16 milioane – acea suma a disparut din cont. Nu cunosc aceste aspecte, ele s-au intamplat in legislatura anterioara si probabil ca va trebui sa se ancheteze de catre organele de ancheta o astfel de situatie. Cine este vinovat trebuie sa plateasca, daca se constata acea vinovatie… Nu stiu unde sunt banii, intrebati-i pe cei de atunci… Nu i-am gasit acolo, cand am devenit eu primar, acei bani erau dati inapoi, ca si cum s-ar fi ajuns la concluzia ca lucrarea a fost bine executata. Ceva de genul acesta s-a intamplat„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Demersul de a recupera acei bani este unul aproape sortit esecului, intrucat, daca firma Confort s-a folosit de ei, a avut cu certitudine documente acoperitoare care i-au permis sa retraga sumele din banca. Primarul mai recunoaste insa ca lipsa centurii de ocolire a Timisoarei face ca bulevardul Liviu Rebreanu sa fie degradat si de sirul nesfarsit de tiruri care tranziteaza orasul indreptandu-se spre granita cu Serbia.