Ministrul Finantelor, Darius Valcov, acuzat de DNA ca ar fi luat 2 milioane de euro spaga

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a fost chemat, vineri seara, la sediul central al DNA pentru a da explicatii cu privire la presupuse fapte de coruptie din perioada in care era primar al municipiului Slatina. Dupa trei ore de interogatoriu, ministrul a parasit sediul DNA insa a refuzat sa dea explicatii.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca a inceput urmarirea penala impotriva ministrului Finantelor, Darius Valcov, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Acesta este suspectat ca ar fi primit spaga pentru a il favoriza pe un om de afaceri.

Conform materialului probator administrat in cauza a rezultat ca Darius Valcov a primit intre 2010-2013, perioada in care ocupa functia de primar al municipiului Slatina, suma de aproximativ 2 milioane de euro.

Comunicatul integral remis de DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:

VALCOV DARIUS-BOGDAN, primar al municipiului Slatina, la data faptei, in prezent Ministru al Finantelor Publice, cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe suspectul Valcov Bogdan Darius, in calitate de primar al municipiului Slatina, judetul Olt, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara T.V.A.), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt”, al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA, operator regional catre care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apa si canalizare in aria de implementare a proiectului „Extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Olt”.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate contractele „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava”, „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina” si „Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt”.

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie membrii comisiei au procedat, la indemnul suspectului Valcov Bogdan Darius, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei omului de afaceri.

In urma acceptarii propunerii facute, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului „Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”, avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apa Olt pentru mai multe lucrari.

Administratorul societatii si suspectul Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.
Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, suspectul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.

Incepand cu jumatatea anului 2012, datorita unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre Valcov Bogdan Darius.
In acest context, suspectul Valcov Bogdan Darius l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu o persoana cu functie de conducere din cadrul Primariei, care, avand cunostinta de intelegerea frauduloasa dintre cei doi, a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens.

Din materialul probator administrat in cauza a rezultat ca urmare a intelegerii cu omul de afaceri, suspectul Valcov Bogdan Darius a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul unor persoane fata de care se desfasoara acte de urmarire penala, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani.

Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Sursa: hotnews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.