Sarbatoarea de Florii este praznuita in 2015 in data de 4 aprilie, fiind sarbatoarea care precede saptamana patimilor. Afla care sunt cele mai importante traditii si obiceiuri de Florii.
In ziua de Florii, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-l intampina tainic pe Iisus Hristos. Ele sunt sfintite si puse la icoane. Unii crestini pune aceste ramurele de salcii si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Mai mult, stupii sunt impodobiti de ramurile de salcie sfintite, ca albinele sa se bucure de binecuantarea divina.
De Florii se mananca peste, fiind a doua dezlegare din Postul Pastelui. Duminica Floriilor este si prilej de a-i sarbatori pe cei care poarta nume de flori.
De Florii se obisnuieste sa se faca „de ursita”, astfel ca fetele aflau, prin diverse procedee, daca se vor casatori sau nu in acel an. Tot de Florii, martisorul purtat pana in aceasta zi se pune pe ramurile unui pom inflorit sau pe un maces, iar zestrea se scoate din casa, pentru aerisire.
Inaintea sarbatorii, fetele nemaritate din Banat si Transilvania obisnuiesc sa puna o oglinda si o camasa curata sub un par altoit. Dupa rasaritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite in farmece pentru noroc in dragoste si sanatate.
De asemenea, la miezul noptii, se fierbe busuioc in apa, iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fiertura, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor. Ce ramane se toarna la radacina unui par, in speranta ca baietii se vor uita dupa ele ca dupa un copac inflorit.
In popor se mai spune ca cine indrazneste sa se spele pe cap in ziua de Florii fara apa descantata si sfintita risca sa albeasca, scrie rtv.net.