TIMISOARA. Singurul festival din Romania dedicat dramaturgiei romanesti continua cu o serie de spectacole din Cluj, Targu Mures si Bucuresti.
Duminica, 19 aprilie, ora 17.00, la Studio UtU, este programat spectacolul Amalia respira adanc de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu (Teatrul National Cluj).
Despre aceasta piesa, selectionerul Festivalului, teatrologul Oana Bors, scria: ”Textul Alinei Nelega, unul dintre cele mai bune texte-oglinda a experientelor traite in anii comunismului, este o provocare pentru orice actrita. Anca Hanu reuseste, cu talentu-i bine cunoscut, sa aduca pe scena candoarea si inocenta, disperarea si tristetea, speranta si neputinta resemnata a personajului ce urca treptele vietii.”
Spectacolul semnat de Nona Ciobanu, Cel care inchide noaptea (Teatrul Maghiar Cluj), este programat tot duminica, 19 aprilie, ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului National Timisoara. Max si Hanna, cei doi protagonisti ai spectacolului, sunt prinsi in cusca destinului lor intunecat si in cusca istoriei. Au nevoie de reconstituirea trecutului lor, in scopul de se a curata/intelege/pedepsi – reciproc, si pe ei insisi. Pentru aceasta trebuie sa-si provoace propria lor natura, propriul destin, unul pe altul.
De la ora 21.00, la Sala 2, publicul este prins in trafic, un spectacol de Alina Nelega (Teatrul National Targu-Mures). Piesa anului in 2014, premiul acordat de catre UNITER ce ii statueaza calitatile, in trafic este compusa din sapte monoloage feminine si surprinde, plecand de la un fapt divers petrecut in trafic, crize ale indentitatii feminine, astazi, in malaxorul unei societatii contemporane.
Luni, 20 aprilie sunt programate trei spectacole din Bucuresti. Astfel, la ora 17.00, la Studio UtU, are loc reprezentatia cu Amintiri din epoca de scoala de Mihaela Michailov (Asociatia ADO Bucuresti). Un spectacol care rememoreaza fragmente de istorie personala si pune intrebari, dezvaluind fricile, sperantele, visele, aspiratiile celor din bancile scolii, aflati la o varsta a sperantelor.
Tot luni, 20 aprilie, incepand cu ora 18.00, in Sala Mare a Teatrului National Timisoara, este programat spectacolul Noul locatar de Eugène Ionesco, pus in scena de Tompa Gábor (Teatrul Nottara, Bucuresti). Un locatar intr-o locuinta noua pentru el, dar mult prea veche pentru Portareasa, doi hamali si multe, foarte multe bagaje. Un spectacol care vorbeste despre neputinta de a renunta la amintirile de langa si din noi, in drumul spre marea si eterna mutare. Un puternic eseu scenic despre puterea trecutului, un balast pe care il purtam inutil si care nu lasa loc prezentului sa se instaleze.
Ziua de luni, 20 aprilie, se incheie cu spectacolul Mobila si durere de Teodor Mazilu, programat la ora 20.00, in Sala 2. Productia este semnata de Victor Ioan Frunza (Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Balcescu”, Bucuresti). Unul dintre spectacolele-cercetare realizate de Victor Ioan Frunza in ultimii ani, Mobila si durere, este si o intoarcere si o re-evaluare a dramaturgiei romanesti de dinainte de revolutie. O posibilitate de dezvolta scenic tipologii si de a devoala caractere, oferind actorilor sansa de a excela, asa cum de altfel o fac in acest spectacol.
Doua zile de teatru, sase spectacole, regizori precum Tompa Gábor si Victor Ioan Frunza, autori precum Eugène Ionesco, Teodor Mazilu, Alina Nelega, Mihaela Michailov, Nona Ciobanu si un regal actoricesc sunt doar cateva dintre motivele pentru care merita sa fiti prezenti zilele acestea la FEST-FDR 2015.