Cum sa previi boala oaselor fragile, osteoporoza

Osteoporoza sau “hotul tacut”, cum o numesc medicii, afecteaza anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arata in cele mai recente rapoarte statistice.

Manifestarile osteoporozei in stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul soldului sau membrelor inferioare, aparute in special in timpul noptii, scaderea progresiva in inaltime, postura incovoiata, ingreunarea capacitatii motorii, de a depune efort si de a ridica greutati. In stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacientele se confrunta cu fracturi frecvente cauzate de traumatisme minore.

“Bea lapte sa ai calciu!” Iti aduci aminte de vorbele mamei? Acest mineral este vital in toate etapele vietii. Inca din burtica mamei, copilul are nevoie de calciu pentru a putea dezvolta tesut osos. Mai departe, in copilarie si adolescenta avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistenta oaselor, pentru a regla functia musculara si pentru a mentine sanatatea dintilor, parului si unghiilor. Necesarul de calciu creste pe masura ce imbatrânim, in special atunci când intervine menopauza, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ. La fel de important este sa i se ofere organismului cantitati suficiente din acest mineral, deoarece organismul pierde calciu in fiecare zi prin piele, unghii, par, transpiratie, urina si materii fecale. Aceste pierderi de calciu trebuie sa fie inlocuite zi de zi prin dieta sau medicamente care contin calciu. In caz contrar, organismul foloseste calciul din oase pentru a efectua diverse functii, facându-le asadar mai slabe si mai predispuse la rupere de-a lungul timpului.

Citeste mai mult pe perfecte.ro!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.