Ca nuca in perete? Tie iti plac lampile din Piata Libertatii? Ce se intampla cu ele! FOTO!

TIMISOARA. Dupa ce s-a contrazis luni de zile cu cei care gaseau tot felul de cusururi proiectului de reabilitare a Pietei Libertatii, iata ca a venit momentul unui consens intre primarul Nicolae Robu si… timisorenii „carcotasi”.

In Piata Libertatii s-a facut asadar lumina. In urma cu doua saptamani, muncitorii au inceput montarea stalpilor de iluminat. Atat arhitectii, cat si destui trecatori sustin insa ca nu se potrivesc sub nicio forma cu piata si cu cladirile istorice din zona. Nu-i plac nici macar primarului Nicolae Robu.

„Nu am vrut sa ma pronunt acum asupra acestor stalpi. Nu am nicio contributie la alegerea lor. Asa a fost prevazut de la bun inceput proiectul, sa fie de nu stiu ce inaltime, cu nu stiu cate corpuri. Nu am niciun amestec. Nu pot cere schimbarea lor, pentru ca asa sunt in proiect”, a explicat Robu.

Asadar, Piata Libertatii asa va arata in urmatorii ani, pana cand municipalitatea va putea sa intervina si sa schimbe lampile. Initial, primarul nu a vrut sa dezvaluie ca nu este un fan al stalpilor, insa in cele din urma a recunoscut.

„Mie nu-mi plac deloc. Nu inteleg logica. A aparut unul, acolo, in fata Primariei Vechi, si de cand l-am vazut, am spus imediat, am dat telefon pe loc si am spus «Ce e cu stalpul asta, ca nu e potrivit?». Mi s-a raspuns ca va fi foarte bine, ca e totul gandit si in ceea ce priveste numarul lor. Eu am urmatoarea viziune: Piata Libertatii este o piata superba si, in momentul in care cladirile vor fi reabilitate, va fi o mandrie pentru Timisoara, asa, in conceptul acesta de piata cu putina vegetatie, asa cum sunt cele mai faimoase piete ale lumii”, a explicat Robu.

stalpi lampi libertatii (3)

Cat despre stalpii din pietele din alte orase europene, edilul-sef sustine ca a studiat si aceasta problema si ca acestia cam lipsesc, punandu-se accentul mai mult pe cladirile din jur.

„In toate pietele, ca m-am uitat peste pozele pe care le am, fie nu exista niciun stalp cu corpuri de iluminat, fie exista foarte putini, in colturi, cu una-doua exceptii. In viziunea mea, lumina in piata trebuie sa fie pe cladiri, care trebuie toate sa ajunga sa fie cu iluminat artistic, arhitectural. Atunci, in astfel de situatii, in pietele pe care le-am vazut prin lumea larga, cu cladirile toate iluminate artistic si cu iluminarea artistica a monumentului din centru, ca asa sunt toate pietele, cu cate un monument in centru, nu mai e nevoie decat, eventual, de foarte putina lumina suplimentara. Uzual, exista cate un stalp in colturi, dar care sunt altfel, nu asa”, a conchis Robu.

Reprezentantii Primariei Timisoara nu au stabilit inca ce fel de mobilier urban va fi pus in Libertatii, dar nici unde si cum vor fi asezati copacii, daca vor fi plantati sau pusi in ghivece.

[poll id=”3″]

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. minciuna si tupeul nu au limite!
    nu ii plac lampile, dar nu le poate schimba ca asa sunt in proiect?
    dar copacii nu erau in proiect? toti cei 72? acolo a putut sa modifice, nu?

  2. Stalpii nu se pot modifica, dar copacii s-au putut! Si acum s-a gandit sa distruga si paduricea de pe Lidia? Ce se intampla in Timisoara? Ce e cu taierea in masa a copacilor? Chiar nu se poate lua nici o masura? Piata Libertatii arata ca o …. goala 🙁 pacat

    • Kitch, kitch, kitch, as putea spune oribil,cum era piata Libertatii, poate dl primar nu mai stie, alei, pomi, banci ,chioscuri de ziare, iar acum pietre, pietre, pietre, de unde s-a inspirat dl primar sper ca nu de la Moscova!

  3. Piata Libertatii a fost superba, iar acum nu mai are nicio noima, nimic. Doar un spatiu gol, doar cu monumentul Sf. Nepomuk (ptronul Timisoarei) amplasat in centrul cercurilor concentice caramizii, care-i plac atat de mult lui Robu. In rest, piata asta distrusa nu mai are nimic, asa ca problema stalpilor de iluminat nici nu exista, pentru ca nu are importanta cum arata. Oricum, lipsa copacilor isi spune cuvantul. Comparati imaginea actuala a Pietii Libertatii cu cea de pe la inceputul secolului XX. Piata era gandita ca o gradina, ca un parc in scuarul format din cladirile acum scorojite si jupuite ca vai de mama lor. Nu pot sa uit justificarea Robului pentru distrugerea pietii: „Timisoara are nevoie de pulsiuni culturale in aer liber.” Asta crede mascariciul asta natarau de la Primarie, acest martzafoi. Sper sa scapam de el anul viitor. A facut destule. Eu unul, evit pe cat pot PIata Libertatii. Per la 30 de grade la umbra nici nu va recomand sa va aventurati pe-acolo…

  4. Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara nici un fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero. Selectam urgent dezvoltatori pentru piata nationala si mondiala. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Pentru alte detalii, trimiteti mesajul ,,Info” la adresa de email: [email protected]

  5. oameni buni, numai mie mi se pare ca daca au facut astia o piata circulara…ar fi trebuit sa monteze si sistemele de iluminat public in aceeasi maniera?

  6. Mergeti in Plaza Catalunya din Barcelona si veti vedea sistemul de iluminat ca este aproape identic. Numai ca daca este la „ei”, este frumos, daca este la noi, este urat…Si, in sfarsit Piata Libertatii a devenit una urbana. Este vorba de o „piata” si nu de o padure. Avem parcuri umbroase in apropiere, nu-i nevoie peste tot de „paduri”…Mai treziti-va din manipulare!

    • Draga Ioji, daca lumea nu este de acord cu parerea ta, nu inseamna ca e manipulata. Si eu as putea sa imi dau cu presupunerea ca esti o fidela telespectatoare a postului Antena 3, pentru ca din cate am auzit acolo se folosesc expresiile legate de manipulare desi ei o fac de ani de zile.

      Si parerea mea este ca acest primar amator si incapabil a distrus inca un obiectiv frumos al Timisoarei. Chiar daca proiectul initial era cu stalpii acestia oribili, sau chiar daca nu continea nici un fel de vegetatie era treaba lui de primar ce se crede, sa remedieze din greseli.

      Bre Robu, este total gresit sa dai vina pe vreme, pe arhitecti, structuristi si diriginti de santier si sa nu sesizezi ca de fapt problema este la matale…

    • De unde scoți manipulare ? Ești un dobitoc !

  7. Daca cladirile din centrul vechi s-ar renova ar fi un spectacol in sine dar din pacate noua ne trebuie copaci ca sa ascundem degradarea… Cam in toate orasele pietele publice din Europa de vest sunt cam zone desertice sau au arbori de talie mica, gazon, ronduri de flori. Copaci masivi sunt in parcuri dar si acolo cu destule zone libere…

    • Foarte bine punctat Ana, numai ca cei carora te adresezi nu sunt in stare sa inteleaga niste lucruri elementare. Ei o dau mereu in politic…Nu pot iesi de sub umbrela politicului…

  8. Cat arhaism si gandire limitata … daca sunt copaci e frumos daca nu e urat!! Dragilor care tot comentati pro arbori, dati o cautare pe „google” dupa piete in Europa si vedeti ce insemana arhitectura unei piete publice moderne… Piata Unirii n-a avut copaci si nu s-a mai plans nimeni ca nu merge pe acolo din cauza caldurii!!

  9. Draga Ana,
    Uiti un singur lucru (daca il uiti) un oras / un cartier central sau nu are o armonie interna nu prin eterogenitate de tipul „si de aici si de acolo”; ia te rog o carte de urbanism „central european” (de exemplu in. l. germana) si dupa ce ai studiat-o intoarce-te la gandirea concreta. Nu este suficient sa vezi „poze de la zeci de piete” de peste tot. Uite-te si ce imprejmuieste piata respectiva, in vecinitati consecutive. Altfel, se va crea un amalgam de ici si de colo cate ceva dar nu un oras cu o armonie interna. Problema ar suporta discutii dar numai daca „tematica este corect definita”. Altfel, totul pare in odine si „vom fugi de la o piata la alta sa cautam cate ceva”

  10. in loc de stalpul ala oribil…. nu se puteau pune stalpi de iluminat „model vechi” ? adica genul acela „patrat” care este afisat si in fata muzeului? ceva care chiar sa ne reprezinte?

  11. @Raluca
    WOW ce profund…o sa creem armonia interna a Timisoarei prin impadurire..sa plantam copaci in toate pietele, pe toate strazile, poate si in locul garajelor…. Sa vezi Piata Unirii plina de copaci sau sensul giratoriu din Piata Marasti, sau Piata Garii … sa fie in armonie interna!!!

  12. Din afirmatia … WOW (excelent!) ce profund (doar pentru unii) … o sa creem armonia interna a Timisoarei prin impadurire …
    Se pare ca nu ai inteles mesajul.
    – pta. Libertatii – „piata inchisa”, de trecere (inclusiv tramvai, si vom vedea cum se va canta acolo cand trec tramvaiele „silentioase”) cu cladiri eterogene, iluminat discutabil …. (as mai putea continua).
    – pta Unirii – „piata deschisa, larga” , cu cladiri „relativ” omogene din aceeasi „epoca”, piata spatioasa, care nu are ce sa ascunda. Daca insa se va pava (ful) atunci mai vedem cum „arata” .
    Dupa cate stiu in nici una din piete nu se solicita „impadurire”, dar, un exemplu pozitiv ptr pta. Libertatii se gaseste chiar in fata fostului Liceu Industrial Electromotor (la nici 500 m, in sensul giratoriu).
    Mai depart, revin (poate obsedant ptr. unii) la ideea de a consulta orase din Austria, in anumite aspecte chiar Marea Viena, chiar daca nu in cel al palatelor).
    Tot ne place sa ne laudam cu ideea de Mica Viena”!