Schimbare uriasa! Parc sau livada pe groapa de gunoi de la iesirea din Timisoara! Ce se intampla acum la Parta?

TIMISOARA. Cei care au avut drum si au trecut pe langa fosta groapa de gunoi de la iesire din Timisoara catre Belgrad au putut vedea cum buldozerele lucreaza de zor. Aici, dar si in alte locuri din judet, unde mai sunt astfel de gropi, este interzisa depozitarea deseurilor, deoarece se munceste la acoperirea acestora.

In Timis sunt sase gropi de gunoi neconforme, care nu au fost inchise definitiv, dar la care se executa lucrari. Termenul de finalizare este luna august a acestui an, iar dupa acest moment, aici se pot amenaja livezi ori chiar parcuri.

cais

Pe raza judetului Timis sunt 6 depozite neconforme, din care, la ora asta, sunt in lucru, 4, pentru ca la doua deja s-au incheiat lucrarile. S-au inchis cele doua la Jimbolia si la Sannicolau Mare. Celelalte patru la care se lucreaza sunt cele de la Parta – Sag, Buzias, Lugoj si Faget. Aceste patru gropi de gunoi vor fi finalizate in luna august, in acest an, pentru ca intreg proiectul, Sistemul Integrat de Management al Deseurilor, trebuie finalizat la 31 decembrie 2015. Cred ca la ora asta suntem in grafic, nu avem semnalate mari probleme in ceea ce priveste inchiderile si sunt convins ca, dupa realizarea acestui proiect din punct de vedere a inchiderii acestor depozite poluante si delicate din mai multe aspecte, pe raza judetului Timis, putem vorbi de un mediu mai curat”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Calin Dobra, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis.

Cei care si-au propus sa arunce gunoi, pe langa aceste depozite, ar trebui sa se gandeasca de doua ori, deoarece acest lucru este total interzis. Mai mult decat atat, exista paza la fata locului si se pot aplica inclusiv amenzi, care nu sunt deloc de neglijat.

Este ilegala depunerea gunoiului pe aceste depozite. Acum avem si o firma care lucreaza acolo si asigura si paza, deci nici nu se pune in discutie de a fi depozitate gunoaie, asa cum este ilegala depozitarea deseurilor oriunde in alta parte decat la operatorii care colecteaza deseuri pentru ca ati vazut, au mai aparut situatii cu depozitarea pe malul apelor, in paduri, ceea ce ne creeaza mari dificultati, in special Garzii de Mediu, ca ei sunt abilitati sa ii descopere pe cei care depoziteaza ilegal. Avem un deponeu ecologic, la Ghizela, care functioneaza in totalitate, in parametrii optimi, si care are abilitatea de a prelua toate deseurile de pe raza judetului Timis. In primul rand, pe cei care depoziteaza in orice locatie, in care nu e permis, Garda de Mediu ii va amenda, iar amenzile nu sunt chiar mici. Valoarea este in functie de mai multi parametri”, a spus Calin Dobra.

In aceste gropi de gunoi au fost introduse filtre speciale pentru captarea biogazului, astfel incat sa nu se produca explozii.

Aceste gropi de gunoi au mai multe proceduri. Dupa ce s-au adunat si dupa ce s-au compactat pe o anumita raza, s-au montat in interior anumite filtre si aparate de captare a biogazului, cu posibilitatea eliminarii biogazului, pentru a nu aparea evenimente neplacute, sa se realizeze vreo punga de biogaz si sa se creeze alte probleme. S-a acoperit cu un strat de geomembrana speciala, cu care se acopera astfel de deseuri, apoi se pune pamant, verdeata. Peste ani se poate realiza si un parc peste astfel de gropi de gunoi. Sau chiar o livada”, a mai spus Dobra.

In urmatorii cinci ani, fostele gropi de gunoi vor fi monitorizate atent si se vor face fel de fel de analize la laboratoare speciale pentru a nu aparea probleme care sa afecteze mediul inconjurator.

Important acum este sa le inchidem. Avem cinci ani de monitorizare a levigatului care se scurge prin asezarea acestor deseuri pentru ca ele inca mai lucreaza, au un anumit grad de energie in ele care se scurge in decursul anilor, iar aceasta solutie care iese din deseuri trebuie monitorizata anual, trebuie facute analize la laboratoare speciale pentru a nu avea probleme de mediu”, a mai spus vicepresedintele CJ Timis.

Este greu de spus cat timp vor mai fermenta deseurile, insa, din punct de vedere al ecologizarii, zona este pregatita suta la suta, atunci cand lucrarea se va finaliza, adica in aceasta vara.

Istoria gunoiului din Parta

Groapa de gunoi de la Parta, aflata de fapt pe teritoriul comunei Sag, a fost deschisa in 1967, pe o fosta caramidarie. In anii ’80, acolo nu ajungea foarte mult gunoi, insa dupa 1990 lucrurile s-au schimbat, pentru ca in 1995, autoritatile sa constate ca deponeul iesise din „perioada de uz“. Dupa ani si ani de proiecte si discutii, odata cu reusita atragerii de fonduri europene,  autoritatile au decis inchiderea gropii de la Parta si deschiderea unui deponeu ecologic modern la Ghizela.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. CE PARC,CE LIVADA, ACOLO E O ADEVARATA BOMBA CU ATATA ACUMULARE DE GAZE DE LA GUNOAIE.

  2. Dobra asta e un specialist ceausist, se pricepe la toate. Eu, care am terminat ca specialitate ingineria si protectia mediului, am invatat ca deponeurile gen Parta se anvelopeaza cu un strat de min. 30 cm. de pamant fertil. Apoi se planteaza specii selectate de arbori si arbusti, care sunt rezistente la substante toxice si care formeaza rapid radacini ierboase si fibroase capabile sa fixeze rapid solul. Trec pe langa deponeul Parta frecvent, dar solul folosit la acoperire nu e brun, nu e prea fertil. Sunt tare curios ce arboret vor cultiva. Oricum, acolo accesul public ar trebui interzis min. A5 ani.