Valea Timocului, leaganul poporului roman, un loc parca uitat de lume, care moare incet

TIMISOARA. Studentii timoceni care invata la Timisoara si care vorbesc din mosi stramosi o limba romana curata, au tras un semnal de alarma, in cadrul unei dezbateri privind Valea Timocului, organizata la Universitatea de Vest.

Din pacate, Valea Timocului, pe langa ca este cea mai saraca zona a Serbiei, acum se confrunta cu un fenomen accelerat de depopulare a satelor. Oamenii prefera sa migreze fie spre marile orase, fie spre strainatate, in cautarea unui trai mai bun.

Studentii din Timoc spun ca in urma ultimului recensamant au fost numarate 712.000 de persoane in aceasta zona, dintre care 42.000 sunt ”romani si vlahi”.

De altfel, romanii de aici sunt numiti vlahi si abia recent, in ultimii ani, s-a deschis in Valea Timocului, un consulat romanesc.

dezbatere-timoc

Cu toate ca se confrunta cu o depopulare in aceasta zona exista o rezistenta fantastica de a ramane acasa. Satele se depopuleaza si la noi, in Romania. Nu stim a cui e vina. Istoria trece. Daca exista un leagan al poporului roman, acesta este in Valea Timocului si a continuat cu sute de ani dupa ce romanii s-au retras din zona. O mare parte a populatiei are originile in nordul Dunarii. Din anul 2010 s-a folosit cuvantul vlah in loc de roman. Cuvantul acesta apare in patrimoniul romanesc. In toate scrierile se arata ca Stefan cel Mare scria in limba vlaha. Nemtii sunt germani sau nu, va intreb. Pe vremea aceea in urma cu 100-200 de ani se scria in latina, in slavona. Nu exista cuvantul roman”, a fost de parare profesorul Viorel Dolha.

Timocul, Valea Timocului sau Craina Timocului este o regiune situata in nordul peninsulei Balcanice, de-a lungul vaii raului Timoc si in zonele montane adiacente acesteia. Este formată din judetele sarbesti Branicevo, Morava de Est, Bor si Zajecar, precum si regiunea bulgara Vidin. In aceasta regiune traieste o importanta populatie romaneasca, numita de catre slavi „vlasi” (vlahi).

valea_timocului

Vlahilor din Valea Timocului (Serbia), vorbitori de limba romana, nu le sunt conferite drepturi, desi numara peste 40.000 de oameni, cu mult mai mult fata de romanii din Voivodina. In unele zone locuite de romani, au fost instalati refugiati sarbi din foste provincii iugoslave, intervenindu-se asupra proportiilor nationale, in defavoarea romanilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce prosti mai inventeaza si astia ca ei sunt in numar mai mare decat romani in Vojvodina?daca se mandreau cu aia ca sunt romani ce nu si-au pastrat limba,obiceiurile si toate cele?de ce noi in voivodina am pastrat traditia si suntem mandri ca suntem banateni?daca era vorba ca regimul sarb ii defavorizau si ii sarbizau nu e adevarat.acum sau adus aminte ca sunt Romani,cand pot profita de proiectele UE pe baza de minoritate.Nu ne mai defavorizati pe noi romanii din voivodina,nu uitati ca noi suntem aceeia care pastrami limba,cultura si obiceiurile romanesti cu drag din generatie in generator.

    • Stimabile, si-ar fi pastrat si ei mai bine traditiile, si obiceiurile, si limba, insa ei nu au beneficiat de protectia internationala asupra minoritatilor impusa de tratatul de la Versailles pentru teritoriile foste habsburge, cum a fost cazul in Banat si Bacica. Fiind un teritoriu detinut de sarbi anterior, legislatia nu s-a aplicat acolo si nu au fost protejati nici macar in vremea lui Tito. Singurul lor noroc a fost ca este o zona izolata de restul Serbiei si Bulgariei (in cazul de fata, inapoierea a fost benefica). Ei nu vor sa ia nimic din drepturilor romanilor din Banat, ci vor sa ajunga si ei la acelasi nivel.