Consumul de cafeina poate fi nociv pentru sanatate. Potrivit unui strudiu realizat de Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentelor (EFSA), un adult nu trebuie sa consume mai mult de patru cesti de espresso sau amestec de cafea, bauturi gazoase si energizante, intr-o zi. Este prima data cand au fost evaluate, la nivelul Uniunii Europene, riscurile legate de cafeina provenita din toate alimentele. Agentia a analizat datele existente la cererea Comisiei Europene, pentru ca un numar de state membre s-au aratat ingrijorate de efectele nocive asupra sanatatii a consumului de cafeina.
Riscul de a dezvolta anumite afectiuni este si mai ridicat in cazul femeilor insarcinate si a copiilor, pentru care specialistii din cadrul EFSA recomanda un consum zilnic de maximum 200 de miligrame de cafeina pe zi. Potrivit EFSA, consumul excesiv de cafeina poate duce la probleme cardiovasculare si ale sistemului nervos central, noteaza Agerpres.
Riscul pentru sanatate nu este imens, insa el exista. Mesajul principal pentru consumatori este ca trebuie sa ia in considerare diferitele surse de cafeina, in afara de cafea”, a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei.
In sapte dintre cele 13 tari studiate de EFSA, o parte a populatiei adulte consuma mai mult decat doza recomandata de 400 de miligrame pe zi. Danemarca se afla in frunte, 33% dintre danezi facand abuz de cafeina, urmata de Olanda (17,6%), Germania (14,6%), Finlanda (13,4%), Belgia (10,4%), Suedia (9%) si Franta (5,8%).
Prin urmare, EFSA a recomandat, prima data in Uniunea Europeana, sa se stabileasca doze zilnice dincolo de care consumul de cafeina, din indiferent ce sursa alimentara, sa fie considerat cu risc.