Imagini LIVE, din Timis, din cuibul unui SOIM DUNAREAN, pasare aflata pe lista rosie a celor pe cale de disparitie

TIMISOARA. In premiera, in Romania, mai exact in Campia de Vest, a fost montata o camera video pe un stalp de inalta tensiune pentru a monitoriza in permanenta cuibul unui soim dunarean, o specie de pasare pe cale de disparitie.

Enel Distributie Banat si asociatia de protectie a mediului Wild Watch au realizat acest proiect, iar imaginile sunt transmise in direct pe website-ul wildliferomania.com.

Acesta vor avea o valoare inestimabila pentru specialisti – ornitologi si cercetatori in biodiversitate – dar pot fi interesante si pentru publicul larg. Din primavara viitoare, cand cuibul va fi repopulat, viata unei familii de soimi dunareni va putea fi urmarita, in chiar toate etapele ei, pana la plecarea din cuib a puiului de soim.

Ultimele perechi cuibaritoare de soim dunarean din Romania mai exista doar in Banat şi Dobrogea, iar una dintre ele familii este monitorizata video non-stop in cuibul de pe un stalp de inalta tensiune din Campia de Vest.

Camera video a fost montata pe un cuib deja populat in aceasta primavara de o familie de soimi dunareni, dupa ce s-a incheiat sezonul de crestere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora.

Acesta este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de compania de electricitate in perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunarean, proiect dezvoltat in colaborare cu Asociatia Grupul Milvus.

Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibarit, sunt printre principalele cauze ale scaderii numarului de soimi dunareni intr-un ritm accelerat. Una dintre caracteristicile speciilor de soimi este faptul ca nu isi construiesc cuib. Astfel, in lipsa alternativelor, o parte insemnata a perechilor de soim dunarean isi cresc puii in cuiburi construite de alte pasari rapitoare, pe stalpii de inalta tensiune. Aceasta pasare se afla pe Lista Rosie a speciilor pe cale de disparitie realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Soimul dunarean este cea mai rara specie de pasare clocitoare din Romania dar si una dintre cele mai impresionante pasari de prada. Acesta are o lungime corporala cuprinsa intre 47-58 centimetri si o anvergura cuprinsa intre 97-120 centimetri. Greutatea corporala variaza intre 730 – 1.300 grame. In Europa, perechile incep sa depuna ouale inca din a doua jumatate a lunii martie, pe cand in Asia, cuibaritul debuteaza la mijlocul lunii aprilie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.