Atentie, elevi! Cum va aparati de hoti si talhari in vacanta! Cele mai bune sfaturi!

Vacanta mare bate la usa, iar elevii o asteapta cu nerabdare. Se pregatesc deja de iesiri la mare sau la munte, la bunici ori cu prietenii, in tabere sau excursii.

Pentru a-i feri de necazuri, politistii le dau copiilor mai multe sfaturi.

– Nu va lasati atrasi de persoane pe care le cunoasteti de putin timp in activitati suspecte (puteti deveni fara voie complici la comiterea unor infractiuni; furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj, ci fapte culpabile, pedepsite de lege).
– La discoteca, mergeti cu un grup de persoane cunoscute si evitati invitatiile ocazionale, in afara discotecii sau la domiciliul unei persoane – riscati ca aceasta sa aiba intentii periculoase.
– Portofelele si telefoanele mobile nu trebuie scoase sau lasate pe masa cand mergeti intr-un local public spre a servi un suc cu prietenii, spre exemplu.
– Nu dati telefonul mobil unei persoane necunoscute, sub pretextul ca vi-l admira sau trebuie sa dea un telefon urgent!
– Nu purtati ostentativ bijuterii de mare valoare, cu sisteme de prindere fragile ori care pot fi smulse usor!
– Baietii trebuie sa pastreze portofelul intr-un buzunar lateral ori la piept,insa sub nici o forma in buzunarul din spate al pantalonului, de unde poate fi furat extrem de usor .
– Respingeti propunerile de a participa la asa – zisele ”distractii”: consum de alcool sau droguri, distrugeri, violente verbale si fizice!

Daca alegeti insa, ca cea mai mare parte a timpului din vacanta sa o petreceti in lumea virtuala, tineti cont si de urmatoarele recomandari:

– Nu oferiti persoanelor intalnite pe internet informatii personale despre voi sau despre familia voastra;
– Nu dezvaluiti parolele personale altor persoane, astfel altcineva poate trimite mesaje jignitoare in numele vostru sau poate accesa site-uri interzise minorilor;
– Daca doriti sa va intalniti cu persoane cunoscute pe internet, anuntati-va parintii anterior; oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce au pretins ca sunt in mediul online si riscati sa deveniti victime ale traficului de persoane sau a altor intamplari tragice;
– Evitati sa postati pe internet fotografii care sa va surprinda in ipostaze indecente; ele pot fi folosite mai devreme sau mai tarziu, pentru a va face rau voua sau celor apropiati;
tineti cont ca nu tot ceea ce cititi sau vedeti pe internet este adevarat!

Pentru orice stare de pericol in care va aflati apelati cu incredere 112 – numar unic pentru apeluri de urgenta!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.