NU mai deschideti usa blocului oricui suna la interfon! Ce experiment au facut politistii la Timisoara?

TIMISOARA. A devenit deja o obisnuinta in randul multor timisoreni sa deschida usa blocului daca cineva ii suna la interfon si le cere acest lucru, chiar daca nu se recomanda sau isi da o identitate fictiva pentru a le castiga bunavointa.

Acest gest poate avea insa consecinte dintre cele mai grave, atrag atentia politistii din cadrul Biroului de Analiza si Prevenirea Criminalitatii care, impreuna cu cei de proximitate din cadrul Sectiei 3 Timisoara, au desfasurat joi, timp de 2 ore, o ampla actiune de prevenire a furturilor si talhariilor.

Politistii au testat vigilenta locatarilor din imobile cu privire la modul de utilizare a sistemelor de siguranta, montate la intrarea in blocuri.

Intre orele 10.00-12.00, politistii au sunat la diferite apartamente pe interfon si s-au prezentat ca fiind reprezentanti ai diferitelor companii de utilitati publice, primind, in acest fel, voie sa intre atat in blocuri, cat si in apartamente, fara ca in prealabil sa li se ceara o legitimatie sau macar informatii legate de prezenta lor acolo.

Cetatenii au fost informati cu privire la riscul la care se expun, atat ei cat si  ceilalti locatari din imobilul in care locuiesc, fiind sfatuiti ca pe viitor sa fie precauti si vigilenti.

De asemenea, politistii au fost prezenti in mai multe parcuri, piete si centre comerciale unde au informat cetatenii cu privire la masurile ce trebuie adoptate pentru a nu cadea victime talharilor.

Usa de acces sa fie prevazuta cu doua incuietori, avand sisteme de chei diferite (tip „cu amprenta”) si cu lant de siguranta. Atunci cand constatati ca una dintre incuietorile usii de acces a fost blocata, devenind nefunctionala, prin introducerea In orificiul sau a unor corpuri straine (sarme, bete de chibrit etc.), inlocuiti-o!

Acordati atentie si intrarilor secundare In locuinte, cum ar fi usile de la balcoane si terase, intrarile in garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul in locuinta.

Evitati discutiile despre bunurile de valoare pe care le aveti in casa.

Anuntati imediat Politia atunci cand in holurile scarilor, pe paliere sau in fata usii unui apartament sesizati persoane dubioase sau care stationeaza fara motiv. Retineti cat mai multe semnalmente ale acestora.

Instiintati sectia de politie de care apartineti atunci cand observati ca persoane necunoscute ies din bloc cu bagaje voluminoase sau atunci cand acestia scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri. Retineti, pe langa semnalmentele acestora si culoarea, marca si numarul de inmatriculare al autovehiculului cu care s-au deplasat.

In cazul absentelor indelungate de la domiciliu, comunicati acest fapt numai persoanelor in care aveti mare incredere. Rugati-i sa va supravegheze locuinta sau sa actioneze in asa fel incat sa nu se sesizeze lipsa dumneavoastra.

Nu lasati bilete in usa, prin al caror continut sa informati strainii ca ati plecat in concediu.

Evitati gazduirea persoanelor despre care nu aveti date concrete si verificate.

Daca primiti un telefon si nu recunoasteti interlocutorul, rezumati-va la a spune „ati gresit numarul” si nu intrati in discutii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastra.

In situatia in care cheile de la usa de acces v-au fost sustrase impreuna cu actele de identitate, schimbati de urgenta sistemele de asigurare! Nu lasati cheile apartamentului sub pres sau in cutia de scrisori.

Pentru prevenirea talhariilor:

Alegeti cu grija traseul pe care va deplasati, noaptea evitati parcurile, strazile pustii, terenurile virane;

La intrarea in imobil fiti foarte atenti daca in hol sau In zonele intunecate se afla persoane straine cu un comportament suspect;

Nu acceptati cunostinte intamplatoare si nu va deplasati cu masini de ocazie;

Pentru a nu atrage atentia agresorilor, nu va impovarati cu genti, posete sau sacose prea mari;

Daca un prieten va conduce acasa, rugati-l sa astepe pana intrati in locuinta in deplina siguranta;

Daca constatati ca sunteti urmarit, traversati strada, faceti apel la trecatori si sunati de urgenta la “112”;

In caz de agresiune, strigati, alertati persoanele din jur. Strigatul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii;

Nu opuneti rezistenta daca agresorul v-a vizat doar geanta sau portmoneul. Viata este mult mai pretioasa decat bunurile dumneavoastra. Incercati sa retineti cat mai multe semnalmente ale agresorului: inaltime, culoarea parului, Imbracamintea etc.;

In cazul in care deveniti victima unor asemenea indivizi, instiintati institutiile bancare si firmele de telefonie mobila daca vi s-a luat cardul de credit sau telefonul mobil; instiintati institutiile guvernamentale pentru documentele sustrase.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.