TIMISOARA. Inspirat de expozitia de etnosculptura a artistului vizual M.C Donici, intitulata ”Inainte de Brancusi/Avant Brancusi” si deschisa in aceste zile la Institutul Francez din Timisoara, compozitorul timisorean Gabriel Malancioiu, unul dintre cei mai apreciati tineri creatori de muzica contemporana din Romania, a compus piesa ”Flauros. Omagiu lui Brancusi”.
Compozitia ii este dedicata flautistului timisorean Vlad Alecsandru Colar, care o va interpreta in prima auditie mondiala la Muzeul de Arta Targu-Jiu, acolo unde ”Inainte de Brancusi/Avant Brancusi” va avea vernisajul marti, 23 iunie, de la ora 19.00.
”Este o lucrare extraordinar de frumoasa si spectaculoasa, in spiritul etnosculpturilor care au inspirat-o, sunt bucuros sa pun in circulatie muzicala aceasta piesa, in cadrul unui program estetic atat de interesant si original cum este cel al lui Mihai Donici. Cred ca avem in acest fel o mostra perfecta de cultura timisoreana de export”, a declarat Vlad Alecsandru Colar.
Expozitia ”Inainte de Brancusi/Avant Brancusi”, care prefigureaza lumea formelor brancusiene intr-un melanj cultural romano-francez, mai poate fi vizitata la Institutul Francez din Timisoara pana luni, 22 iunie 2015.
In perioada 23 iunie- 23 iulie 2015, etnosculpturile vor fi expuse la Muzeul de Arta din orasul Coloanei Infinitului, Targu – Jiu.
”Brancusi este artist francez de origine romana, cum se afirma in spatiul cultural francez, sau este artist roman afirmat in atmosfera fertila a inceputului de secol XX din Paris? Artefacte din cultura populara romaneasca, obiecte de lemn care si-au pierdut utilitatea, dar pastreaza urma mesterului, slefuite in zeci de ani de folosire, sunt asamblate sau puse in situatia de a prefigura lumea formelor brancusiene, prin tehnica ready made”, argumenteaza artistul. In spirit brancusian, suportul lucrarii face parte din compozitie si este creat din barne de lemn salvate din cazarma Iosefina.
Proiectul cultural ”Etnosculptura” se afla la al patrulea eveniment public, dupa expozitiile ”inainte de Brancusi” (Galeria Triade, 2013), ”10 Mesteri” (Filarmonica Banatul, 2014) si ”Mecanismele nedescoperite de Leonardo” (Galeria Pygmalion 2014).