TIMISOARA. Mana dreapta a primarului Nicolae Robu in treburile administratiei orasului, tanarul viceprimar Dan Diaconu crede inca in sansele Timisoarei de a deveni Capitala Culturala a Europei, dar apreciaza performantele principalului contracandidat – Clujul.
Cum de zile bune se vorbeste de reusita Festivalului Untold, dar si despre alte ‘arme’ pe care orasul rival le arunca in batalia pentru titlu, Dan Diaconu isi explica sustinerea pentru Timisoara intr-un interviu acordat opiniatimisoarei.ro.
„Nu cred ca Timisoara nu poate si Clujul poate…. Cred ca a fost un festival foarte bun cel care s-a desfasurat la Cluj, asa cum sunt si altele foarte bune care se desfasoara in Timisoara sau in tara„, spune viceprimarul Timisoarei.
Dan Diaconu tine sa atraga atentia ca muzica, ce a adunat 250.000 de tineri laolalta, nu inseamna mare lucru in cursa pentru capitala culturala.
„Daca aceasta competitie pentru titlu de Capitala Culturala Europeana ar fi o competitie a celor mai tari festivaluri, ne-am fi aruncat intr-o competitie nebuneasca cu Clujul in a aduce cele mai tari nume din muzica sa concerteze la Timisoara. Dar nu este vorba despre asa ceva. Cultura nu inseamna doar un festival de muzica electronica„, sustine Dan Diaconu.
Viceprimarul mai crede ca felul in care se prezinta Clujul acum este meritul liderilor politici care, de-a lungul vremii, au ajutat foarte mult orasul. Spre deosebire de Timisoara…
„Infrastructura de la Cluj, stadionul si sala Polivalenta sunt facute prin sprijin guvernamental. Timisoara nu primeste sprijin guvernamental pentru ca in ultimii 25 de ani nu am reusit sa avem lideri politici cu aceeasi influenta ca cei ai Clujului„, apreciaza Dan Diaconu.
Mai multe despre toate acestea, dar si despre alte subiecte aflati in interviul VIDEO de mai jos, pe care viceprimarul Dan Diaconu l-a acordat jurnalistului opiniatimisoarei.ro Ciprian Voin!
Pareri
D-le Voin, v-ati pus intrebarea si i-ati pus-o si vicelui Diaconu, cum de Clujul are Cluj Arena, iar Timisoara nu are ceva similar. Dinsul v-a explicat ca Clujul a beneficiat de sprijin guvernamental ptr acest edificiu, asa e, iar eu va extind explicatia inceputa de dl. viceprimar: motivul ptr care de la Bucuresti s-a dat comanda „facem Cluj Arena” este renovarea arenei din Gruia a celor de la CFR Cluj. Amintiti-va ca au fost niste ani in care CFR Cluj era pe cai mari, formatia aproape ca ajunsese simbol national, dispunea de o arena civilizata, cocheta, ceea ce era cumva deranjant la Bucuresti, ptr ca perceptia generala era (si continua sa fie) ca Paszkany dispunea de fonduri de provenienta maghiara, sau mai in clar bani veniti intr-un fel sau altul de la Budapesta. Trebuie sa recunoasteti o asemenea stare de fapt genereaza frustrari. N-are sens sa va detaliez de ce bani de la Budapesta investiti in Romania genereaza frustrari, dar aceeasi bani daca veneau de la Sofia nimeni nu zicea nimic. Acum ati inteles de ce s-a construit Cluj Arena ? Bucurestiul a simtit nevoia sa puncteze la Cluj cu o investite cit se poate de consistenta, ptr a contracara tentatia periculoasa a clujenilor de-a spune cu amaraciune: iata, Budapesta are mai multa grija de noi clujenii, decit o are Bucurestiul. Facind o speculatie eu spun asa: atunci cind Timisoara va dobindi un stadion ultramodern facut din bani veniti de la Viena, eu va garantez ca a doua zi se va decide la Bucuresti constructia cu sprijin guvernamental a unei sali polivalente de 10.000 de locuri, jos palaria. Daca doriti imi pot repeta rationamentul si ptr ceva similar la Iasi, daca sa zicem Moscova decide sa construiasca acolo ceva memorabil. Aveti curajul sa publicati mesajul meu ? Sa vad.
Nu cred ca Clujul este impartit intre tigani si ceva demolatori[ gen Cristestii], si tiganii nu fac legea in Cluj ,precum in Timisoara, si Clujul nu are un primar care vrea sa fie vedeta si nu suporta nici un sfat sau o idee, de la altcineva, si ce a iesit se vede! Si veti mai gasi si singur si alte motive, ptr care Clujul poate, si Timisoara nu!
Esti penibil, Mai baiatule. Nu aveti primary care vrea sa fie vedeta ??? Hahahahahahaa. Clujul e Doar un Al 2-leave bucale. Daca asta inseamna sa ai chestii facute in oras de guvern, Mai bine fara. Prefer sa nu ma inchin !!!
D-le Androne, gresiti in convingerile pe care le aveti. Care e potenta financiara a fratilor Cristescu daca terenul de la Dermatina pe care il detineau, pina la urma l-au vindut celor de la NEPI, care iata vor termina in aceasta toamna mall-ul din Calea Sagului ? Cu tiganii de matase gresiti la fel de mult, au obtinut pe vremea administratiei Ciuhandu pe la 100 de case de patrimoniu, dar de acolo si pina la a spune ca fac legea in oras e cale lunga, credeti-ma.
Va dau un motiv ptr care la Cluj se poate: de la Unire si pina dupa Revolutie, romanii clujeni au vazut in concitadinii lor unguri dusmani, motiv care i-a facut sa fie devina foarte coezivi, solidari, sa se inteleaga pe toate subiectele de interes major (bineinteles ca ungurii s-au comportat la fel). La ora actuala cele 2 comunitati si-au dat mina si considera ca dusmanul comun vine dinspre Vechiul Regat. Spre exemplu din colaborarea celor 2 comunitati nationale (dar mai ales din influenta lobby-ului international maghiar), Clujul a fost desemnat in 2012 la Maribor/Slovenia drept Capitala Europeana a Tineretului pe 2015.
D-le Caius, vedeti asta cu „nu ma inchin Bucurestiului, n-am nevoie de el” e una dintre metehnele Timisoarei, vizibila mai ales pe vremea administratiei Ciuhandu. Orasul a avut mult de pierdut de pe urma unei asemenea optici, ptr ca obiectivele majore NU se pot face fara sprijin guvernamental, chiar daca tu Timisoara ai buget local de 250-300 milioane Euro.