De ce e cu mult mai frumoasa Gradina Zoologica din Szeged decat cea din Timisoara, cu care este infratita? Iata toate diferentele! GALERII FOTO!

TIMISOARA. Animale tinute in conditii bune, locuri de joaca pentru copii, alimentatie publica, o zona in care poti petrece o zi intreaga cu familia, la doar 140 de km de Timisoara.

Gradina Zoologica din Timisoara este partenera celei din Szeged din 2009, ambele au fost infiintate in anii 80 in mijlocul unei paduri, insa asemanarile se cam opresc aici.

Zoo Szeged are de toate: animale variate, locuri de luat masa, distractie pentru cei mici, programe educationale, iar astfel, cele cateva ore pe care le planuiai sa le petreci aici se transforma intr-o zi intreaga. Cei mai fericiti sunt copiii care se plimba, neobositi, de la un animal la altul, de la un loc de joaca la altul. Se amuza jucandu-se cu pinguinii sau cu focile care se scufunda in bazin, admira de sus girafele sau alearga prin pestera artificiala si ating cristalele de stanca.

Cu o populatie de doua ori mai mica decat cea a Timisoarei, Gradina Zoologica din Szeged o depaseste cu mult pe cea din capitala Banatului. In total, 130 de specii, unele dintre ele foarte rare pot fi vizitate de turisti, pe trasee bine delimitate, fata de numai 28 de specii – in Timisoara.

Informatii: complexe versus inexistente

Primele diferente apar chiar dinainte de a pleca la drum: informatiile disponibile pe internet sunt complexe, in toate limbile, ca sa nu mai vorbim ca pentru pentru ghidare am gasit disponibila o extrem de utila aplicatie de smartphone care ne-a ajutat sa ne orientam in interiorul gradinii.

La Gradina Zoologica din Szeged, odata cu plata biletului, turistii primesc o harta a gradinii cu toate facilitatile, lucru care nu exista in Timisoara.

Fiecare zona are informatii ample, insa ce ar fi de reprosat vecinilor din Ungaria ar fi ca nu exista informatii complexe in alte limbi, exceptie fiind limba maghiara. La Timisoara gasim o harta interactiva online, insa la fata locului, in afara de bilet, nu primesti absolut nimic informativ. Panourile informative care ar trebui sa se regaseasca la fiecare adapost sunt fie inexistente, fie ilizibile din cauza soarelui si vremii.

Organizarea: harta versus orientare proprie

La vecinii maghiari, animalele sunt asezate in functie de zona geografica din care provin, asadar veti putea vizita zonele Asia, Africa, Europa sau America de Sud, intr-un adevarat periplu pe intreg mapamondul. Nici animalele domestice nu au fost uitate, putem regasi o ferma tipica pentru pusta maghiara, unde stau cuminti pasarile de curte sau iepurasii. Traseele sunt bine delimitate, fiind marcate pe jos cu semne distincte si exista o informare complexa. In Timisoara, este relativ separata zona animalelor domestice (amplasate in partea din fata a gradinii zoologice), insa mai departe, logica amplasarii adaposturilor te depaseste complet: pasarea emu este vecina cu cerbii si caprioarele, iar cangurii sunt vizavi de ursii bruni. Pasarile autohtone de balta stau vizavi de maimute, iar lebedele se invecineaza cu guanaco.

Animalele: organizarea pe continente

Gradina Zoologica a vecinilor din Ungaria ofera turistilor animale extrem de variate, cum ar fi leul, suricatele, tigrul, camile, girafe, lame, foci, zebre, hipopotam pitic, lupi, ursi, lemur, asta pe langa serpi, pesti, maimute, papagali din diverse specii, dar si animale rare cum ar fi jderul de tundra, vulpea liliac, pantere, furnicarul gigant si lupul cu coama. Animalele, organizate pe continente, sunt ingrijite, curate, bine hranite si au la dispozitie spaţii largi si generoase, iar habitatele sunt foarte apropiate de cele naturale.

In schimb, la Timisoara, cangurii pitici s-au adaptat la frunzisul de padure deasa atat de bine, ca deseori nici nu reusesti sa ii zaresti printre copaci, maimutele se catara in copaci, iar caprioarele si cerbii stau mai mereu speriate intr-un colt al tarcului, plin de noroi.

Daca la Szeged, regulile sunt extrem de stricte, iar animalele nu pot fi hranite decat cu mancare speciala, achizitionata in prealabil de la Gradina Zoologica, nu acelasi lucru se poate spune de Timisoara. Aici, animalele primesc in cel mai bun caz legume si fructe aduse de vizitatori in plasa, dar de cele mai multe ori sunt indopate de parinti si copii cu pufuleti, chipsuri, uneori primesc chiar si si pungile intregi, existand riscul de sufocare. La Timisoara, nimeni nu atrage atentia vizitatorilor ca acest lucru este interzis, in timp ce la Szeged, absolut toate adaposturile de animale au interdictia de a pune mana pe gard si de a hrani animalele.

Servicii: alimentatie si suveniruri

Daca ne oprim la capitolul servicii oferite turistilor, filosofia aplicata de unguri nu este una iesita din comun: totul este gandit si organizat in asa fel incat vizitatorul sa aiba o experienta cat mai placuta cu putinta. Astfel, cei care pasesc pragul gradinii zoologice au la dispozitie la tot pasul servicii de alimentatie publica, toalete, magazin de suveniruri, locuri de joaca pentru copii, locuri de odihna.

La Szeged exista zone bine delimitate pentru alimentatie publica, terase unde poti manca un meniu cald (fast food), cafenele, chioscuri cu colaci secuiesti. Sigur, din loc in loc sunt amplasate toalete curate si bancute, locuri de odihna si de luat masa, daca v-ati gandit ca e mai bine sa faceti un picnc in natura.

La Timisoara, singurele toalete sunt amplasate chiar la intrare. Tot la intrare se regaseste si singurul chioşc care ofera servicii de alimentatie publica, parintii pot gasi aici sucuri acidulate, pufuleti si chipsuri. Suvenirurile lipsesc cu desavarsire. Un lucru pozitiv in Timisoara este zona destinata copiilor, un spatiu de joaca. Acesta exista, insa jocurile sunt destul de anoste, dedicate in special copiilor mari si nu foarte variate. In Szeged exista mai multe zone de joaca, viu colorate, pentru toate varstele, amplasate in diferite zone ale Gradinii Zoo.

Educatie pentru cei mici

Ceea ce lipseste complet in Timisoara este un program destinat educatiei elevilor. Modelul din Szeged este unul bine pus la punct, cu ore destinate copiilor, cu o cladire speciala didactica, unde cei mici isi pot desfasura diferite activitati legate de protectia mediului, sub supravegherea si coordonarea unor cadre didactice specializate. In plus, aici este angajat un pedagog in domeniul educatiei ecologice, profil zoologie, care le prezinta zilnic vizitatorilor diferite animale, cu tot felul de informatii interesante, de interes stintific.

Mai mult decat atat, gradina zoologica are un caracter puternic didactic, fiind amenajate diferite spatii care nu tin atat de mult de profilul zoologic, cat de cel al protectiei mediului, cum ar fi o pestera cu stalactite, stalagmite si cristale, dar si o gradina de legume cu diferite specii uzuale.

Costurile biletelor

Costul unui bilet la Timisoara este de 3 lei/adult si 1 leu pentru copil, sau 5 lei – biletul de familie (pentru doi adulti si un copil), insa trebuie sa luati in calcul ca veti petrece aproximativ o ora-maxim doua ore, daca va plimbati agale prin Gradina Zoologica de la Timisoara.

La Gradina Zoo din Szeged veti ramane cu siguranta o zi intreaga, iar pentru un adult veti plati 1700 ft (24 lei), pentru un copil de peste 3 ani – 1100 ft (15,5 lei) sau puteti lua un bilet de familie (doi adulti si un copil) cu 4050 ft (57,2 lei). La Szeged puteti manca un meniu cu 800 ft (11,3 lei), iar un colac secuiesc costa 600 ft (8,5 lei).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pentru ca acolo chiar ai ce vedea?
    Pentru ca exista trasee organizate?
    Pentru ca animalele chiar sunt ingrijite?

  2. Nu vreau sa fiu carcotas , zoo Szeged este net superioara , dar nu fara defecte, cel putin legate de traducerea in alte limmbi.
    de exemplu la un moment dat era un papagal portocaliu , care la traducerea in romana a fost „vand papagal amazonian „:))))))

  3. Foarte interesanta propozitia asta:
    „Cu o populatie de doua ori mai mica decat cea a Timisoarei, Gradina Zoologica din Szeged o depaseste cu mult pe cea din capitala Banatului.”
    Inteleg ce ati vrut sa scrieti, dar a iesit o prostie. Nu va revizuiti articolele inainte sa le postati?

    Revenind la subiect.
    Zoo din TM este o gluma buna. Nu ai ce face mai mult de o ora.
    Am fost si la Sibiu luna trecuta. Este mai mare gradina si au mai multe specii. Insa aceeasi problema cu pufuletii. Desi pe toate gardurile sunt puse panouri cu „nu hraniti animalele”, pe care chiar sunt explicate efectele pufuletilor si ale chips-urilor, lumea continua sa le ofere astfel de „nutrienti”. Este cea mai mare distractie pentru unii cum proprii copii le dau pufuleti animalelor. Le-am si atras atentia catorva, nu am primit decat replici acide si priviri dezaprobatoare. Nu ai cu cine.

  4. Am avut și noi o zebră care însă s-a „sinucis” pentru că primarul narcisist și obsedat de publicitate, Lae Robu, n-a așteptat ca bietul animal să se acomodeze cu noua „casă” și a convocat toată presa-n păr să vadă noua achiziție, de parcă el ar fi fătat zebra. la Szeged există mai multe zebre în habitatul lor și multe alte animale într-un parc zoologic excelent. Iar dacă vizitezi orașul și faci comparație cu Timișoara îți vine rău când te întoci de-acolo.

  5. In 12 Mai 2014 , Viceprimarul Diaconu promitea ca vom avea chiar din 2014 doua zebre . Suntem in Oct. 2015 .

  6. Pentru ca este o gradina ingrijita.Si pentru ca la un moment dat Domnul Raducanu senior a spus pe un porst de televiziune la ce se tot baga bani in ZOO !?! ( erau alegerile locale)
    Desi desteptul ar trebui sa stie ca lumea in special copii mai trebuie sa aiba si ce sa faca in orasul sta !! Terenuri de sport nu mai sunt intre blocuri,bazele sportive mai mult de jumatate s-au dezactivat ,
    un centru acvatic cu bazine de tot felul nu exista etc. De am avea macar cat are Szegedul si er fi bine.

  7. PT CA NU II IN ROMANIAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  8. Diferenta e şi de pret …ca daca la noi ar fi biletul 80 lei de familie …ați face toți scandal ca sunte-ți furați.