Tezele de doctorat, lucrarile de masterat si lucrarile de licenta de la universitatile de stat ar putea fi stocate intr-un Registru Electronic, care sa poata fi accesat de oricine, gratuit. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus astazi la Parlament de 65 de deputati, a anuntat deputatul independent Cornel George Comsa. Registrul ar urma sa fie gestionat de catre Biblioteca Nationala a Romaniei, care va putea descoperi astfel plagiatele.
Deputatul independent Cornel George Comsa anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca astazi, 1 octombrie, 65 de deputati din toate partidele parlamentare au depus la Parlament un proiect de lege privind infiintarea si functionarea Registrului Electronic National al Lucrarilor Stiintifice.
Potrivit propunerii legislative, in acest registru ar trebuie sa fie stocate in format electronic toate lucrarile stiintifice realizate in universitatile, institutele si centrele de cercetare finantate din fonduri publice, precum si cele realizate in cadrul proiectelor de cercetare finantate partial sau in intregime din fonduri publice.
Registrul va pastra urmatoarele:
teze de doctorat
lucrari de dizertatie
lucrari de licenta
articole, analize si rapoarte cu caracter stiintific
Registrul ar urma sa fie gestionat de catre Biblioteca Nationala a Romaniei, in baza unei metodologii de punere in aplicare a legii realizata de institutie.
Cornel George Comsa sustine ca „Romania trebuie sa asigure accesul la toate lucrarile cu continut stiintific, in scopul dezvoltarii unei societati a cunoasterii si a evitarii cazurilor de plagiat. In momentul in care avem toate lucrarile cu caracter stiintific din Romania centralizate intr-un singur loc, cu acces gratuit si permanent, este mult mai facil sa identificam acele materiale care s-au construit prin furt intelectual„.
Potrivit acestuia, „logica legii este aceea ca isi propune, pe de-o parte, sa dezvolte un instrument de tip ‘open source’ iar, pe de alta parte, sa ofere comunitatii academice un instrument de verificare la nivel national a lucrarilor plagiate. In momentul de fata, in Romania, doar o parte din lucrarile stiintifice se publica, si acestea doar pe site-urile universitatilor”.
Deputatul a precizat ca registrul trebuie sa uneasca toate lucrarile stiintifice intr-o singura platforma publica, care sa poata fi accesata de orice persoana, in mod gratuit.
Potrivit proiectului, in cazul tezelor de doctorat si al lucrarilor de masterat, daca autorii vor sa publice lucrarile, atunci pot cere restrictionarea accesului liber si gratuit la lucrare, in cazul in care aceasta este deja accesibila publicului.