De Ziua nationala de lupta impotriva cancerului la san, Teatrul National Timisoara a fost scaldat in roz si s-a nascut o noua asociatie care lupta impotriva acestei boli. GALERIE FOTO!

TIMISOARA. Cu prilejul Zilei nationale de lupta impotriva cancerului la san, la Timisoara, Sala 2 a Teatrului National a fost iluminata in roz si a luat nastere o noua asociatie care sa ajute femeile diagnosticate cu aceasta boala nemiloasa.

Asociatia Oncologica ”Parintele Arsenie Boca” s-a infiintat chiar de Ziua nationala de lupta impotriva cancerului la san, iar initiativa i-a apartinut Irinei Petecel si ea diagnosticata in 2013 cu aceasta maladie, insa, datorita tratamentului ea a reusit sa se vindece.

asociatie-oncologie (84)

Pentru mine Asociatia inseamna foarte mult, inseamna o parte din mine. Atunci cand vorbesc despre ea, vorbesc despre mine. Ideea infintarii ei a venit o data cu diagnosticarea mea, in 2013 am fost diagnosticata cu cancer de san, si din acel moment, ba chiar inainte, eram in drum pentru a mi se confirma diagnosticul am vrut neaparat sa infiintez aceasta asociatie, am vrut sa ajut. Acesta este unul dintre motivele intalnirii de astazi, am vrut sa ajut. Al doilea motiv este ca am vrut sa ne alaturam Fundatiei Renasterea din Bucuresti in iluminarea cladirii in roz ca si simbol al luptei impotriva cancerului de san si nu in ultimul rand intalnirea are scop caritabil. Vorbim aici de Diana (o pacienta pentru care cu prilejul lansarii Asociatiei a avut loc o licitatie de arta – n.r.) care urmeaza tratament de chimioterapie”, a declarat Irina Petecel.

asociatie-oncologie (1)

Deocamdata, in Asociatie sunt inscrisi doar trei membri, cu totii fosti pacienti diagnosticati, la un moment dat, cu cancer.

Peste 30 la suta din cancerele femeilor sunt localizate la san, avertizeaza medicul Serban Negru de la Oncohelp.

Cancerul mamar este cea mai frecventa localizare de cancer la femei. Peste 30% din cancerele femeii sunt diagnosticate la san. Diagnosticul se face in functie de momentul cand femeia se prezinta la medic. Incurajam femeila sa vina la medic si incurajam diagnosticarea precoce. Ar trebui ca fiecare femeie sa invete ce inseamna diagnosticare precoce examinarea mamara, o data pe luna sa isi faca examinarea sanului, o data pe an sa isi faca o mamografie si sa aiba in vedere ca unul dintre cele mai frecvente cazuri de cancer este cel mamar. In general numarul de cazuri de cancer creste lent in toata lumea. Din pacate pe masura ce adoptam un stil de viata modern, riscul de cancer creste. Este mai frecvent in mediul urban decat in mediul rural si asta se datoreaza faptului ca femeile nasc tarziu sau deloc”, a declarat medicul Serban Negru.

asociatie-oncologie (66)

La nivel statistic, in fiecare an din cauza cancerului la san se inregistreaza peste 77.000 de decese in Europa, 40% dintre femei avand sub 65 de ani. Desi pe continent rata mortalitatii cauzate de aceasta boala a scazut drastic in ultimii 20 de ani, in Romania a crescut, cu 17%.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.