Locuitorii unui cartier din Timisoara vor sa ‘scape’ de istoria de sub picioare! Nicolae Robu nu se grabeste: e o valoare de care vom avea grija

TIMISOARA. „Ferice de cel ce rabda”, spune un proverb celebru. Soferii care sunt nevoiti sa faca slalom printre gropile si denivelarile de pe strazile cu piatra cubica aflate la 2 pasi de centrul orasului mai au de asteptat.

Desi autoritatile locale le promit de ani buni ca vor asfalta arterele in cauza, iata ca asta nu se va intampla prea curand. S-a asteptat dupa avize de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National, strazile respective aflandu-se intr-o zona istorica.

Primarul Timisoarei declara acum mai bine de doi ani ca a dat dispozitie sa fie reparate aceste strazi inca de la inceputul mandatului. Iata ca mandatul de primar e aproape gata, iar arterele cu piatra cubica sunt la fel. In octombrie 2014 aflam de la Primaria Timisoara ca a venit un aviz de principiu de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National. Reprezentantii institutiei de pe C.D. Loga spuneau apoi ca vor folosi piatra cubica pentru pavarea centrului istoric, mai exact a Pietei Unirii. Piata este aproape gata, iar pavajul de pe cele 10 strazi n-a mai ajuns in zona.

Acum, primarul Nicolae Robu sustine ca nu stie cand va ajunge santierul in Balcescu. Cert este ca strazile au fost incluse intr-un program de reabilitare.

„Va fi luata piatra de unde se va considera necesar. Oricum, acele strazi sunt intr-un program de reabilitare. Indiferent daca va fi nevoie de piatra de acolo pentru Unirii sau nu, ele vor intra in reabilitare la un anumit moment. Nu va pot spune acum cand, sunt o mie de strazi in Timisoara si de santiere. Nu se pot face asa usor… procedurile sunt mai complicate, nu e un act de vointa. Daca ar fi un act de vointa, nu suntem aici pe mosia proprie sa procedam discretionar, exista legi care trebuie respectate, exista proceduri care trebuie parcurse. Unde avem program de reparatii si putem interveni punctual pe reparatii, tine doar de modul in care noi ne facem graficul de interventii. Unde sunt zone protejate, acolo a fost necesar sa obtinem si avize de la Comisia de Cultura”, a explicat Robu.

Cat despre piatra cubica, aceasta va fi tinuta rezerva pentru viitoarele interventii de care va fi nevoie in centrul istoric. Sau cel putin asa spune edilul-sef.

„Ce trebuie sa se foloseasca se foloseste aici (n.r. in Piata Unirii), iar ceea ce nu e necesar va fi depozitat, evident, piatra va fi luata pe inventar… asa cum s-a tinut si in urma cu mai multi ani cu acea piatra care a fost dusa la RATT si a fost adusa acum si folosita pentru Piatra Unirii. Va fi o rezerva de piatra naturala, care va fi folosita probabil si in proiectul Cetate 2. Urmeaza sa stabileasca proiectantii, dar se va folosi piatra naturala. Ea este o valoare de care vom avea grija”, a conchis Nicolae Robu.

Ramane de vazut daca strazile care intind la maximum nervii soferilor in zona Balcescu vor intra in santier macar la primavara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 1. De acord cu parerea d.lui primar, privind pastrarea pavajului cu conditia reabilitarii cu specialisti si nu „amatori”. S-ar pastra ceva din Timisoara de altadata (istorica ptr „vechii timisoreni”).
    2. Reabilitarea sa fie facuta in etape, pe segmente de strada, dupa un plan / o logistica gandita si nu cu stilul „incepem pe toate fronturile deodata si terminam cand o sa dea Domnul”.
    3. Si acum exista puncte in care s-a sapat, s-a spart si se reface cu „taraita” (vezi intersectia V. Mdgearu cu Filaret Barbu (care a ajuns o bataie de joc a „drumarilor”/incompetentilor/ mi-se-rupisti)

  2. Reabilitarea „zonei” a inceput in anul 1989, cand au fost puse „bordurile inalte” care exista si acum. Ca urmare anul trecut am aniversat 25 de ani de ani de la „inceputurile reabilitarii”, sperand acum insa, ca in curand, aceasta reabilitare va fi finalizata (multe din pietrele/cuburile de granit care au fost „ridicate” de pe str. Filaret Barbu, pot fi regasite in curti din zona).