Ce cer studentii de la Facultatea de Medicina din Timisoara ca sa nu mai plece din tara la terminarea studiilor?

TIMISOARA. Studentii de la Facultatea de Medicina din Timisoara spun ca cei care studiaza in Romania pentru a deveni medici nu ar trebui constransi sa ramana in tara.

Dupa ce ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a declarat ca ar trebui ca studentii bursieri la Facultatea de Medicina sa fie obligati sa ramana sa lucreze in Romania, studentii medicinisti de la Timisoara spun ca asteapta o dezbatere publica pe marginea unui proiect concret legat de aceasta tema.

Asteptam un proiect care sa intre in dezbatere publica si care ulterior sa fie discutat si caruia sa i de aduca amendamente. Sa fie ceva oficial, nu o propunere”, a declarat Octavian Costea, presedintele Societatii Studentilor in Medicina din Timisoara.

Propunerea studentilor medicinisti din Timisoara este sa se gaseasca alte modalitati pentru a lamuri tinerii medici sa-si continue activitatea in Romania, dar nu prin constrangere.

Doleanta studentilor ar fi gasirea unei alte modalitati prin care studentii sa fie facuti sa ramana in Romania, nu prin constrangere, adica sa sa creeze un mediu propice pentru ca sa nu mai plece. in momentul de fata, conform declaratiei domnului ministru Banicioiu nu vor fi foarte multe persoane afectate. Declaratia este vaga. El a adus, la un moment dat, o lamurire. A spus ca nu se refera la bursele de merit, ci se refera la bursele de studiu. Nu stiu exact la ce se refera cu bursele de studiu. Adica toti cei care sunt in regim bugetat sau la un anumit tip de bursa? Aici este marea mea dilema din declaratia domnului ministru. Daca se refera la bugetat este o problema, pentru ca nu este modalitatea normala, pentru ca fiecare student are deja un contract presemnat cu universitatile si in momentul de fata nu se poate implementa un asemenea proiect pentru ca studentii studiaza conform contractului semnat in anul intai de facultate”, a mai spus Octavian Costea.

Intrebat daca ar afecta in vreun fel, aceasta propunere, inscrierea studentilor la Facultatea de Medicina, presedintele studentilor medicinisti din Timisoara a spus ca multi studenti merg la aceasta facultate ”cu gandul de a pleca din tara”, avand in vedere conditiile din sistemul medical romanesc.

Dintr-un anumit punct de vedere, da, ar putea afecta pentru ca in momentul de fata foarte multi dintre studentii care vin la Medicina, vin cu gandul de a pleca din tara tinand cont de conditiile care sunt in sistemul medical romanesc, in momentul de fata. De aceea, solutia ar fi  crearea unui mediu pentru tinerii rezidenti care sa ii determine sa ramana si sa poata sa ii determine sa isi exercite meseria in conditii optime atat din punct de vedere financiar cat si profesional”, a mai spus Octavian Costea.

De ce sa ma oblige sa raman in tara? Bineinteles ca imi doresc sa lucrez in strainatate pentru ca sunt conditii mai bune si salarii mai mari”, a declarat o studenta de la Timisoara.

O alta studenta de la Facultatea de Medicina din Timisoara crede ca, daca aceasta masura se aplica la o facultate, ar trebui sa se aplice si la alte facultati, din alte domenii.

Eu, ca studenta, primesc o bursa de merit pentru rezultatele mele la invatatura nu pentru a fi obligata sa raman sa muncesc in tara. Daca se va ajunge sa se aplice aceasta masura la facultatea noastra, propun sa se aplice si la alte facultati din alte domenii”, a spus tanara.

De cealalta parte, reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara spun pe de o parte ca inteleg propunerea ministrului Sanatatii, dar pe de alta parte ei cred ca este necesara o dezbatere publica.

Este cert ca dupa 1989, si, mai ales in ultimii zece ani, Romania a pierdut «creiere» si implicit bani investiti in pregatirea acestora. Initiativa de a incerca sa nu se piarda fonduri bugetare-  vorbim de sute de milioane de euro in acesti ultimi zece ani – este de inteles. Chiar daca vine tarziu, necesita o abordare rationala, democratica. Sunt necesare in primul rand dezbateri publice care sa aduca in constiita colectiva impactul acestor pierderi financiare si de specialisti, care nu ar fi dus la deprecierea actuala a sistemului sanitar din tara. Aceasta prima masura propusa de ministrul Sanatatii poate fi aplicata in momentul in care este aprobata inclusiv de comisia parlamentara de specialitate”, a declarat prof.dr. Andrei Motoc, purtatorul de cuvant al UMF ”Victor Babes” Timisoara.

Motoc mai spune ca efectele unei astfel de decizii s-ar vedea abia peste cativa ani.

Faptul ca unii studenti ar putea semna contracte in cunostinta de cauza la inceputul studiilor, ar da roade abia peste cativa ani, cand devin absolventi de studii de licenta sau de rezidentiat. Acest lucru ar deveni benefic in cazul in care acestia vor ocupa posturi in zone «descoperite» sau defavorizate si ar merita o recompensare materiala suplimentara – gen locuinta ANL, locuinta de la primaria locala, spor salarial”, a mai spus profesorul.

Andrei Motoc mai crede, de asemenea, ca pentru sistemul de invatamant din acest domeniu din Romania decizia nu ar fi un impediment si ca numarul candidatilor nu va scadea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. una din marile somitati in cercetarea creierului este RITA LEVI MONTALCINI ,laureata premiul NOBEL pentru descoperirile ei in cercetarea creierului , aceste cercetari au fost facute in timpul celui de al-2-lea razboi mondial ,in cele mai vitrege conditii ,noi pe timp de pace si cu baza stiintifica la indemana suntem cam mofturosi si sensibili cand e vorba de invatat