Atentie, alimente contaminate! Tu stii ce pui in farfurie? Sute de mii de oameni mor anual!

Organizatia Mondiala a Sanatatii mai trage un semnal de alarma in privinta alimentelor pe care le consumam. Un studiu recent al acestei organizatii prezinta o situatie ingrijoratoare.

In fiecare an, aproximativ 420.000 de persoane de pe intreaga planeta – dintre care o treime cu varste sub cinci ani – mor din cauza bolilor cauzate de alimente contaminate, potrivit primului studiu pe aceasta tema elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Raportul, prezentat joi, este rezultatul muncii de peste opt ani a peste 150 de oameni de stiinta din intreaga lume, care au incercat sa determine repercusiunile consumului de alimente nesanatoase in ceea ce priveste mortalitatea, relateaza EFE.

Dintre cei peste 200 de agenti care pot provoca intoxicatii alimentare, OMS a reusit sa studieze in profunzime efectele a numai 31 de elemente, printre care bacterii, virusuri, paraziti, toxine si substante chimice, dat fiind faptul ca despre restul nu exista informatii suficiente sau concludente la nivel mondial.

„Luptam impotriva unui dusman invizibil”, a avertizat in prezentarea raportului directorul pentru sanatate alimentara din cadrul OMS, Kazuaki Miyagishima.

Rezultatele au aratat ca, in fiecare an, 600 de milioane de persoane sufera de intoxicatie alimentara, ceea ce reprezinta aproape o persoana din zece pe plan mondial.

Dintre acestea mor 420.000, printre care si 125.000 de copii sub cinci ani, desi acest grup de varsta reprezinta numai 9% din populatia mondiala.

Copiii mai mici de cinci ani sunt deosebit de sensibili la bolile diareice, strans legate de intoxicatiile alimentare.

De fapt, in fiecare an, 550 de milioane de persoane se imbolnavesc de boli diareice, iar 230.000 dintre ele mor. Se estimeaza ca bolile diareice afecteaza 220 de milioane de minori, iar anual mor 96.000 dintre acestia.

Bolile diareice sunt cauzate in principal de norovirusuri, salmonella, E.coli.

O contaminare alimentara poate cauza simptome pe termen scurt, dar poate avea si efecte grave pe termen lung precum cancerul, dureri renale, dureri hepatice si tulburari neuronale.

Copiii care supravietuiesc celor mai grave forme de intoxicatie alimentara pot suferi intarzieri in dezvoltarea lor fizica si mintala. Aceste boli le afecteaza, de asemenea, pe femeile insarcinate, persoanele in varsta si persoanele cu sisteme imunitare slabite.

Riscul bolilor cauzate de hrana contaminata este mult mai mare in tarile in curs de dezvoltare, unde aparitia lor este strans legata de pregatirea alimentelor cu apa contaminata, in lipsa conditiilor de igiena si cu conditii de inmagazinare inadecvate.

Cele mai afectate regiuni sunt Africa – cu 91 de milioane de bolnavi si 137.000 de morti pe an – si sud-estul Asiei – cu 150 de milioane de cazuri si 175.000 de morti.

In regiunea Americilor, se imbolnavesc 77 de milioane de persoane pe an din cauza unei intoxicatii alimentare, dintre care se estimeaza ca 9.000 mor.

Dintre cei care se imbolnavesc in zona celor doua Americi, 31 de milioane sunt copii cu varste sub cinci ani, dintre care 2.000 mor.

Principala cauza a acestor suferinte si decese este diareea.

Specialistii OMS pledeaza pentru potentarea relatiei dintre sanatate si agricultura pentru a se obtine o dubla siguranta alimentara, adica acces la alimente care sa fie sigure pentru consum.

In general, printre principalii agenti ai intoxicatiei alimentare se numara bacteriile listeria si cele care provoaca holera; virusul hepatitei A; parazitii care provoaca toxoplasmoza; cianura, aflatoxina.
Sursa foto:ush.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vezi si situatia cu pepenele galben importat dintr-o tara UE care a fost „otravit” (in 2015); situatia a fost sesizata chiar cu acest termen de catr primul din ministrii agriculturii din guv. Ciolos, in decembrie 2015. Lantul de magazine importatoare – si nimeni (!) – nu a avut nimic de adaugat, de comentat, … : prctic „nu s-a intamplat nimic”.