Fatada Operei din Timisoara intra in renovare! Ce se schimba la Palatul Culturii?

TIMISOARA. A venit momentul interventiilor la fatada Palatului Culturii din centrul Timisoarei care adaposteste Opera Nationala, Teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul German de Stat, Teatrul de Stat Csiky Gergely, Atelierul de Urbanism al Primariei, Infocentrul Turistic si  cateva localuri si magazine.

Primarul Nicolae Robu a anuntat astazi pornirea licitatiei pentru aceasta lucrare.

Pornim refunctionalizarea cladirii Palatului Culturii din Piata Victoriei, deci s-a deschis perioada de depunere a ofertelor. Lucrarea va fi de 632.391 lei fara TVA, iar data limita de depunere este 17 decembrie, ora 10.00„, a spus primarul Nicolae Robu.

Desi au fost numeroase discutii de-a lungul timpului legate de posibilitatea readucerii fatadei Palatului Culturii la arhitectura initiala, aceasta nu se va schimba.

CITESTE SI: Atentie, pericol in Piata Victoriei! Cad bucati de pe fatada Operei din Timisoara. FOTO!

fatada-veche-noua-opera-teatru-timisoara

Se va pastra fatada actuala. A fost frumoasa fatada initiala, dar ea era foarte frumoasa in acel context arhitectural in intreaga zona. Intre timp zona a suferit modificari importante: a aparut Catedrala, au aparut cladiri mai inalte decat era Palatul Culturii in varianta initiala. Sa nu uitam ca aceasta fatada este conceptia unui mare arhitect roman, Duiliu Marcu, si cred ca e mai pertienta optiunea lui decat a unor nespecialisti in domeniu care dintr-un anumit fundamentalism se uita mereu in urma. In europa s-a lucrat foarte multa vreme asupra unor cladiri de genul acesta. Este un subiect inchis cata vreme sunt primar„, a spus cu fermitate primarul Nicolae Robu.

Cat despre statuile acoperite cu travertin, edilul spera sa le recupereze si sa le puna in valoare.

Acolo se presupune ca sunt ascunse, acoperite in nisele care au existat in formatul initial al fatadei, cele 2 statui. Se va cerceta daca sunt cu adevarat acolo si, daca sunt, optiunea e sa se scoata afara, va fi nevoie de aprobari inclusiv de la Ministerul Culturii, consider ca vor putea fi puse in valoare prin postarea lor de o parte si de alta la intrarea in Opera, la inaltimi considerabile„, a precizat Nicolae Robu.

Primarul a tinut sa sublinieze faptul ca interventiile la cladirea Operei sunt unele de urgenta, se va lucra la fatada si se vor moderniza atelierele dinspre pietonala Marasesti.

In sala Operei nu se va face nimic. Acolo restrictiile de interventie sunt destul de severe. La un moment dat, se va pune problema restaurarii amenajarii interioare, dar nu acum. Cand se va interveni acolo va trebui facuta o restaurare nu o reparatie„, a mai spus Robu.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Prima reprezentatie inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana).

Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil „Renaissance”. Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia se face dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.

Lucrarile de reparatii de la Palatul Culturii din Piata Victoriei din Timisoara ar putea incepe in primavara.

Va reamintim, in februarie, din pricina ploilor, o portiune de travertin din zona coltului dinspre strada Alba Iulia s-a umflat si a cedat. Bucata instabila s-a pravalit in piata si doar norocul a facut ca nimeni sa nu fie in apropiere in acel moment.
CITESTE SI: Atentie, pericol in Piata Victoriei! Cad bucati de pe fatada Operei din Timisoara. FOTO!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. D-l Primar este specialist deci trebuie luate notite si aprobat. Daca lipsesc statuile initiale vine Virgil Scripcariu si le rezolva ” Supertatu” si „Adam „

  2. În sfârșit, o atitudine corectă și coerentă. Vechile fațade ale Operei (au fost două) nu erau decât imitații ale unor clădiri vieneze, care la ele acasă sunt valoroase, dar aici, în alt context și cu alte proporții, au fost kitsch-uri. Fațada lui Duiliu Marcu este parte a patrimoniului arhitectonic international, care contribuie decisiv la armonizarea stilistică a Pieței Victoriei. E un ”made in Timișoara” la care nu are dreptul nimeni să renunțe. Dacă vrem ca orașul nostru să se impună în Europa, trebuie să învățăm să fim Marea Timișoară, nu Mica Vienă! Originali, nu copy-paste!

    • Citez „E un ”made in Timișoara” la care nu are dreptul nimeni să renunțe. Dacă vrem ca orașul nostru să se impună în Europa, trebuie să învățăm să fim Marea Timișoară, nu Mica Vienă! Originali, nu copy-paste”.
      Curat-murdar conasule! Cladirile (istorice) din Piata operei sunt exact in „stilul actual” al anilor 1930 – copy-paste identic vezi si fosta Policlinica de vizavi cu cladirea Bancii Nationale, (stilul are o denumire bine precizata)??? si nu in cel al cladirilor dinainte de … (vezi Marea Viena) . In rest, OK, dar sa nu sustinem totul „cu abureli”!

    • Hultene Nick, ai fi bine sa vorbesti despre Strehaia natala si sa lasi timisorenii in pace cu ineptiile tale nationaliste!

      Timisoara este in Mitteleuropa, vezi vorbele lui Traian Vuia, daca NU iti place cultura banateana esti liber sa calatoresti…

      • Erata-ar

  3. Memoria imbecililor e scurta. Va fi a treia renovare de dupa revolutie. Este necesara? Probabil ca da, dar asta inseamna ca celelalte 2 s-au facut prost. Si la fel va fi si asta. Doar un nou motiv de distribuit niste banuti frumosi partenerilor politici si de afaceri. Astept renovarea 4 peste cativa ani cand din nou imbecilii vor uita ca banii lor sunt aruncati pe apa sambetei in renovari perpetue.

  4. Iar dupa renovare vor trebuie cheltuiti din nou 100000 euro pentru punerea in valoare printr-un iluminat arhitectural. Ca cel de acum pune in valoare doar defectele… Si asa se invarte morisca si baietii destepti isi umplu buzunarele in timp ce fraierii se cearta…

    • Apropos, daca cineva crede ca iluminatul actual a costat in mod real 100000 euro, e imbecil. Nu mai mult de 10…hai sa zicem 30000. Restul e bonus pentru cine trebuie….