Nicolae Robu, ‘trimis’ la DNA de consilierii locali sa ‘rezolve’ recuperarea celor 27 de milioane din dosarul finantarii Poli Timisoara

TIMISOARA. Tema procesului finantarii echipei Politehnica 1921 a revenit in atentia alesilor locali, adusa de primarul Nicolae Robu. Acesta a primit o adresa din partea Directiei Nationale Anticoruptie pe care a supus-o atentiei Consiliului Local.

Prin adresa respectiva, Directia Nationala Anticoruptie cere un raspuns primarului, daca institutia se va constitui parte civila in procesul finantarii fostei echipe a lui Marian Iancu pentru recuperarea a 27 de milioane de lei. Edilul le-a cerut consilierilor sa se pronunte prin vot.

Prima reactie a venit insa din partea consilierului local PSD Alfred Simonis.

Am in fata o adresa a Serviciului Teritorial Timisoara, care e adresata Primariei. Nu vad niciunde ca aceasta adresa sa fie adresata Consiliului Local, ci primarului, deci nu vad rationamentul pentru care sa oferim un vot. Ultimele cuvinte sunt: Va solicitam sa ne comunicati de urgenta daca institutia dumneavoastra sa constituie parte civila in cauza” a spus Simonis, explicand ca nu vede rostul unui asemenea vot din moment ce adresa il priveste pe primar.

Edilul Nicolae Robu a explicat, nu foarte entuziasmat, de ce a adus aceasta adresa in fata Consiliului.

Eu am considerat ca trebuie sa se pronunte Consiliul Local in aceasta speta, intrucat primarul ia decizia. Mi se adreseaza ca adresa. Primarul transmite spre Consiliul Local ordinea de zi. eu am luat acea adresa in acest sens, ca primarul nu trebuie sa se pronunte, ci Consiliul Local. Cata vreme Consiliul Local ia orice decizie privind banul si patrimoniul, am considerat ca si aici fiind vorba de bani si de o afectare pretinsa a patrimoniului, am considerat ca tot Consiliul Local trebuie sa se pronunte….Si voi face. Daca asta au cerut consilierii locali, voi face asta. Eu mi-am exprimat punctul de vedere, aici in plen. El nu-mi apartine, ci e punctul de vedere exprimat de serviciul juridic. Pe astfel de spete nu pot emite eu pareri personale. Daca juristii spun ca legea obliga forul decizional, care o fi el, Consiliul Local sau Primarul, sa se constinuie in parte civila, nu am cum sa nu respect aceasta obligatie legala. Evident va fi textul din raspunsul dat insotit de o precizare, de o conditionare, daca fapta si vinovatia persoanelor in cauza, respectiv prejudiciul, vor fi confirmate, de instanta de judecata. Deocamdata, prejudiciul este o suma aproximativa stabilita de Curtea de Conturi, de auditorii Camerei de Conturi Timisoara si valorile respective au ramas valabile in urma judecarii constestatiei. Pentru ca s-a respins constestatia noastra la nivelul national al Curtii de Conturi. Acolo e stabilita, dar ea e contestat in continuare. Auditorii independenti care au fost contractati sa stabileasca valoarea prejudiciului au spus pana acum ca nu exista prejudiciu.” a spus Nicolae Robu

Va reamintim, DNA Timisoara ancheteaza de mai multa vreme dosarul finantarii clubului de fotbal din vremea lui Marian Iancu.

Potrivit procurorilor anticoruptie, acordarea unor sume de bani in mod abuziv si contrar prevederilor legale, in perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timisoara, in cuantum total de 27.100.000 lei, catre S.C. Politehnica Timisoara, nu a servit intereselor comunitatii, „ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat in jurul” echipei de fotbal, finantarea fiind astfel ilegala.

Totodata, DNA arata ca ilegalitatile au fost constatate si de Camera de Conturi a judetului Timis, cu ocazia unui audit financiar prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei. Primaria municipiului Timisoara contestase raportul Curtii de Conturi, insa actiunea a fost respinsa printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Timisoara.

In anul 2008, Consiliul Local Timisoara si echipa de fotbal FC Poli Timisoara au semnat un contract de finantare prin care CL se angaja sa finanteze echipa cu suma de 2,5 milioane de euro pe an, pentru a sprijini performantele. La acea vreme, clubul de fotbal era condus de omul de afaceri Marian Iancu, iar din partea CL Timisoara, documentul a fost iscalit de primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu.

„Suma alocata de Primaria Timisoara va fi folosita pentru acoperirea in mod exclusiv a cheltuielilor echipei de fotbal, conform Hotararii de Guvern 1447/2007”, se arata in contractul semnat intre cele doua parti.

In 2009, un raport al Curtii de Conturi a aratat ca, din suma de bani obtinuta de clubul de fotbal de la Consiliul Local Timisoara, 150.000 de euro au fost folositi fara a respecta legea.

Contractul avea o clauza potrivit careia, daca auditul intern al Primariei constata ca nu se fac cheltuieli conform legii, banii folositi altfel se returneaza.

In luna septembrie, pentru recuperarea prejudiciului in dosarul finantarii ilegale a clubului Poli Timisoara de catre municipalitate, procurorii DNA au luat masuri impotriva fostului primar Gheorghe Ciuhandu si a secretarului Primariei Timisoara Ioan Cojocari, urmariti penal in acest caz. Astfel, anchetatorii au decis sa puna sechestru pe o casa apartinand fostului edil si i-au blocat conturile secretarului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. daca consiliul local ar vota ca doreste sa recupereze prejudiciul oare cine o sa fie executat silit, nu chiar (SI) consilierii care au hotarit sa arunce bani publici pe o echipa de fotbal?

    • si acum nu se face la fel? Rumburak?

  2. Urmeaza sa fie verificata achizitia si functionarea panourilor electronice care prezinta maretele realizari ale primarului Robu ?