Timisoara lupta pentru titlul de Capitala Culturala Europeana. Ministerul Culturii nu considera acest lucru o prioritate

TIMISOARA. Ministerul Culturii si-a stabilit prioritatile pentru anul 2016, si care vor fi marile proiecte din acest an. Timisoara nu are insa niciun asemenea proiect in topul stabilit de institutia din capitala.

Ministerul Culturii a postat pe site lista cu obiective pentru 2016. Printre acestea se numara obtinerea unui credit de la BERD pentru construirea in Bucuresti a unei sali de concerte cu o capacitate de maximum 2.400 de locuri (investitie estimata la 55 milioane euro), restaurarea Muzeului National de Istorie (90 milioane de euro) si a cladirii Teatrului National „Lucian Blaga” din Cluj Napoca (circa 20 milioane de euro). Tot in 2016, ministerul vrea sa inceapa consolidarea si restaurarea la Muzeul National al Taranului Roman.

Printre orasele care vor beneficia de lucrari la obiective culturale se numara Craiova, Iasi, Cluj-Napoca.

Obiective Ministerul Culturii in 2016:

1. Obtinerea finantarii si demararea procedurilor pentru constructia in Bucuresti a unei sali de concerte cu 2.000 – 2.400 de locuri – termen finalizare Iunie 2016. Pentru construirea salii, Ministerul trebuie sa identifice un teren disponibil in centrul orasului si sa ia un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finantarea investitiei. Guvernul trebuie sa aprobe acest imprumut, iar apoi se pot demara procedurile de achizitie pentru construirea sali. Ministerul si-a propus sa faca aceste lucruri pana in iunie 2016. Valoarea estimata a investitiei este de 55 milioane de euro fara TVA.
2. Obtinerea finantarii si demararea procedurilor pentru restaurarea si modernizarea cladirii Muzeului National de Istorie a Romaniei, valoarea estimata a investitiei fiind de 90 milioane euro.

3.Obtinerea finantarii si demararea procedurilor pentru restaurarea si modernizarea cladirii Teatrului National „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, valoarea estimata a investitiei fiind de 20 milioane de euro.

4. Finalizarea lucrarilor de consolidare si restaurare la Palatul Culturii din Iasi.

5. Inceperea lucrarilor de consolidare si restaurare la Muzeul National al Taranului Roman – buget 28.997.000 lei.

6. Demararea lucrarilor de consolidare si restaurare la Muzeul National „George Enescu” – Palatul Cantacuzino – buget 18.651.000 lei.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. si cand timisorenii, pe buna dreptate se plang ca sunt dezavantajati de „mitici”se gaseste cate unul sa zica ,ca ni se pare,macar de nu ne-ar descrimina fata de alte orase intrate in competitie pt. capitala culturala europeana.se vede ca cei din Cluj au o sustinere mai mare si asta pt. ca parlamentarii de cluj sunt mai de-ai locului pe cand „timisorenii”nostrii sunt de fapt din mehedinti .ar trebui sa fim mai atenti de catre cine ni se cere votul la alegeri.

    • Pe langa mercenarii prazalieni parveniti care ‘reprezinta’ Banatul in Ilfov mai exista cateva puncte pentru care Timisoara beneficiaza din plin de ‘dragostea’ miticilor:
      1. Clujul, Sibiul, Aradul, Brasovul… NU au cantat niciodata ‘Zece, zece, zece, va vom da…’ ori ‘Granita la O’, Timisoara provoaca cu aceste scandari, satula de hegemonia libidinoasa a centrului.
      2. Ardealul, Moldova, Oltenia si restul regiunilor nu au fost niciodata vocale sau sa ofere personalitati care sa lupte cu centralizarea lor spurcata asa cum a facut Banatul- gen Traian Vuia, Sever Bocu, George Serban si majoritatea intelectualilor banateni actuali care nutresc o antipatie fatisa fata de sistemul lor bolsevic si despotic botezat drept ‘national- unitar ‘.
      3. Clujul, Aradul, … NU au concurat niciodata cu Bucalesul in nici un domeniu nici in interbelic, nici acum( cultural, economic, industrial, infrastructural…) si nu au revendicat niciodata ‘fruntea tarii’, din contra au fost si sunt bastioane ale nationalismului( facand masochist jocul ilfovenilor) care au aprobat mereu comportamentul si sistemul hipercentralizat, atat societatile locale din aceste orase cat si conducatorii lor gen Boc, Falca, Scripcaru etc
      4. Banatul a fost si este cea mai civilizata /vestica/ dezvoltata regiune din tara si asta deranjeaza enorm baltocile Colentinei, apropierea de Wien, revendicarea titlului de ‘constiinta a Romaniei’, rolul jucat in 89 si strigatele pro-autonomie sunt considerate de bizantini drept insulte grotesti care nu pot fi iertate niciodata.
      P.S. Colonizarea si improprietarirea dirijata a Carpacilor prazalieni in fostul oras svabesc a fost cea mai balcanica masura instrumentata de autoritatile centrale ale lui Cescuta, ILICI KGB si Traian B pentru a distruge spiritul autonomist si identitatea regionala. De o masura asemanatoare dar la o scara mult mai mica a avut parte si Sibiul, adevarata capitala a Transilvaniei cand in anii 70-90 au fost adusi Cioaba , Iulian si compania din Gorj respectiv Valcea si bagati in casele sasilor de catre autoritatile centrale pentru a schimba peisajul si identitatea saseasca a locuitorilor.

  2. Si cind te gandesti citi bani da Timisoara la bugetul statului……Macar pe aia sa ni-i dea inapoi ,si ne descurcam noi.Sunt morti de ciuda ,,miticii,, ca oricit ne-au ,,poluat,, cu tot felul de ,,vinituri,, si ne-au vitregit la impartirea banilor ,ne incapatanam sa ramanem cu fruntea sus .Mitici penibili si invidiosi,rusine!