Studii pentru metrou si acoperisuri verzi, dar si sume importante pentru Spitalul de Copii, la Timisoara! Cum se impart 280 de milioane de euro, bugetul orasului pe 2016?

TIMISOARA. Timisoara are un buget de aproape 1,3 miliarde de lei si in acest an, adica aproximativ 280 milioane de euro. Spre deosebire de anul trecut, bugetul orasului este putin mai mic, diferenta fiind de aproape 15 milioane de euro.

Mai exact, bugetul total general al Timisoarei, anul acesta, este de 1.260.701.380 de lei. Inseamna exact 280.155.778 euro, conform convertorului valutar BNR, bani care au fost deja impartiti, potrivit proiectului de buget care va intra joi in dezbatere publica. Din suma totala, mai putin de 1 miliard de lei reprezinta, de fapt, bugetul local, restul pana la aproape 1,3 miliarde de lei vin de la institutiile din subordine si din imprumuturi.

Bugetul Timisoarei pe anul 2016 va intra joi, 28 ianuarie, incepand cu ora 14.00, in dezbatere publica, la care sunt invitati sa participe toti timisorenii curiosi de cum imparte municipalitatea banii orasului.

Printre noutatile prevazute in bugetul orasului in acest an, descoperim un proiect pentru o parcare supraterana in zona Pietei Badea Cartan, dar si un proiect pilot pentru amenajarea unor acoperisuri verzi in oras.

Sanatate. Spitalul de Copii primeste 25 de milioane de lei

Cei mai multi bani au fost alocati in 2016 pentru Sanatate. In bugetul pe acest an sunt alocate sume pentru modernizarea si extinderea UPU la Spitalul Clinic Municipal, suma prevazuta fiind de 2, 5 milioane de lei, in timp ce pentru extinderea corpului B al Spitalului Louis Turcanu, dar si modernizarea actualei cladiri, va fi alocata suma de 25 de milioane de lei. Pentru lucrari noi la diferite institutii spitalicesti din oras, primaria va aloca aproape 11 milioane de lei. De asemenea, suma de aproape 17 milioane de lei va fi alocata pentru dotari independente

Continua modernizarea parcurilor

Pentru intretinerea parcurilor si a zonelor verzi din oras au fost alocate 14 milioane de lei, iar in acest plan intra reconstructia baltii Lamaita, pentru care se vor da 2,2 milioane de lei,  si modernizarea Parcului Padurice, care beneficiaza de suma de 4,6 milioane de lei. Pentru lucrari noi se vor aloca 5, 76 milioane de lei, iar printre acestea se afla amenajarea unei piste de skateboard in Parcul Central, modernizarea Parcului Scudier si a Parcului Alpinet. Primaria aloca 1 milion de lei pentru realizarea unui registru al spatiilor verzi din oras.

Bani frumosi pentru extinderea pasajelor Popa Sapca si Jiul

Aceasta sectiune primeste in acest an din partea primariei 122, 6 milioane de lei. 99 de mii de lei vor fi alocati pentru reabilitarea, reamenajarea si echiparea centrului de semnalizari rutiere, iar lucrarile noi din acest domeniu primesc 5 milioane de lei. Primaria va aloca 32 de milioane de lei pentru reabilitarea tramvaielor, in timp ce alte 5,6 milioane de mei sunt alocate pentru cumpararea a 20 de autobuze de capacitate mica si a unui autocar.

Pentru drumurile si podurile din oras, Primaria a alocat suma de 32 de milioane de lei, dintre care cate 15 milioane vor merge catre pasajele Jiul si Popa Sapca, cate 300 de mii pentru reabilitarea podului Eroilor si a podului Stefan cel Mare, iar alte 340 de mii pentru reabilitarea pasarelei din Parcul Copiilor. Suma de 500 de mii de lei va fi alocata pentru pasajul inferior din zona Solventul.

In 2016 vor continua si lucrarile la strazile din oras. Pentru continuarea lucrarilor deja existente a fost alocata suma de 11, 8 milioane de lei, in timp ce pentru lucrarile noi din acest an se vor plati 22 de milioane de lei.

La capitolul Transporturi sunt prevazuti peste 4 milioane de lei, din care majoritatea pentru Trafic management si supraveghere video, sistem ce nu a fost inca finalizat.

Bani pentru terminarea Salii Polivalente 

Sportul va primi in acest an 11 milioane de lei, bani care vor fi utilizati pentru continuarea lucrarilor la noua Sala Polivalenta, peste 6 milioane de lei, iar alte doua milioane pentru constructia de bazine de inot , dar si a unui stadion de 5000 de locuri in Calea Buziasului. Tot in bugetul pentru sport a fost repartizata suma de 115 mii de lei pentru un sistem de supraveghere video pentru sala Constantin Jude.

Se reabiliteaza scoli in 2016 la Timisoara. Se cumpara cladirea CNB?

Acest sector va primi in acest an aproape 19 milioane de lei, care vor fi folositi pentru achizitionare de imobile, dar si pentru modernizarea mai multor scoli si gradinite din oras. Bani vor primi pentru lucrari noi liceul Nikolaus Lenau pentru construirea unui nou corp, liceul Grigore Moisil pentru extindere, dar si liceele William Shakespeare si Emanoil Ungureanu pentru reabilitari. Patru milioane de lei vor fi alocate pentru achizitionarea unui imobil pentru Colegiul National Banatean, iar liceul „Vlad Tepes” va primi un milion de lei pentru mansardarea scolii si amenajarea a patru sali de clasa. Suma de 1,5 milioane de lei va merge catre scoala generala numarul 18, pentru reabilitarea salii de sport.

Fatada Operei intra in reabilitare in 2016

Pentru acest segment se vor aloca in acest an aproape 30 de milioane de lei, care vor fi repartizati pentru diferite spectacole si concerte, dar si pentru lucrari la cladirea Palatului Culturii si refunctionalizarea cladirilor ce apartin acestuia.

Studii si proiecte. ‘Metroul’ e iarasi pe tapet. La fel si fantana muzicala.

Si in acest an bani frumosi merg pe studii si proiecte. Vor fi intocmite studii pentru reabilitarea, modernizarea si echiparea Ambulatoriului Clinicii de Balenologie, pentru realizarea unei pasarele septice intre corpul nou si cel vechi de la Spitalul  de Copii Louis Turcanu. Alti bani vor merge la un studiu de prefezabilitate pentru reconfigurarea traseului de cale ferata in Timisoara prin introducerea liniilor in subteran, operatiune necesara pentru deja celebrul „metrou” atat de dorit de primarul Nicolae Robu – 137.000 de lei.
Optimizarea intersectiilor pe radiale are prevazuti 500 de mii de lei.
Se vor face studii de fezabilitate si proiecte tehnice pentru terenuri de sport multifunctionale, pentru bazine de inot descoperite si acoperite, dar si pentru un stadion de 42.000 de locuri.
Sunt prevazuti bani si pentru un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unei fantani ornamentale in Piata Balcescu. 149 de mii de lei sunt in proiectul de buget pentru studiul de fezabilitate pentru fantana muzicala de pe Bega.
Se vor face studii si pentru amenajarea de golfuri pentru vaporetto si agrement la Uzina de Apa si in zona Iosefin.

165.000 au fost alocati pentru studii in vederea realizarii unui proiect pilot de amenajare a 3 acoperisuri verzi si pereti verzi pe cladiri publice din Timisoara.
A fost prins si studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru amenjarea Atelierului de Biciclete de pe strada Garii.

300 de mii de lei sunt prevazuti pentru documentatie in vederea amenajarii unei parcari supraterane pe bulevardul Take Ionescu.
De asemenea, vor fi elaborate mai multe studii pentru reabilitarea de poduri vechi din Timisoara.

Cei care doresc sa consulte intreg proiectul de BUGET al Timisoarei pe 2016 il gasesc AICI!

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cladirile istorice ar trebui renovate domnu primar, ca ne cad in cap.

  2. Cred ca ar fi bine reorientarea banilor de la studiile de fezabilitate de la liniile CFR in subteran si de la metro,la refacerea fațadelor de la clădiri
    Stadion de 5000 de locuri in calea Buziașului pentru ce clob?sau ce echipe i-l va folosi?mai bine alocarea acestor sume pentru amenajarea terenului din Rolant pentru echipa de rugbi.
    De cevparcare in Piața de fan in loc de o parcare in zona centrului,in spațiul Comisariatului.Cum se asigura parcarea celor care vin sa
    viziteze centrul,opera si catedrala?

  3. Mi-ar placea sa vad mai mult „verde” in orasul nostru. Poate link-ul de mai jos va deveni o sursa de inspiratie pentru timisoreni si pentru edili.
    http://blog.casa.it/2015/03/12/a-torino-una-foresta-abitabile/
    Greu nu este de realizat, vointa trebuie si pasiune. Si finante, bineinteles.

  4. Treaba cu ,,acoperisuri verzi,, ar putea fi interesanta,in masura in care oamenii ar sti sa aprecieze si sa pastreze astfel de spatii…Poate ne mai civilizam si noi.