Ce alt oras din Romania, rival al Timisoarei intr-o mare batalie, ar putea avea METROU?

CLUJ. Primarul Clujului, Emil Boc, sustine ca trebuie sa fie organizata o discutie pentru a se analiza oportunitatea construirii unui metrou ”macar” de la Polus la Aeroport.

Eu nu spun ca nu merita. Deocamdata, se fac analize. Eu am propus o discutie macar de pricipiu pentru a se vedea ce ar insemna un metrou macar de la Polus si pana la Aeroport. Costurile sunt de miliarde de euro, unu, doua, trei sau patru miliarde de euro. Nu as putea sa va spun exact pentru ca studiile sunt foarte aproximative. Se face o analiza pentru a se vedea cum va fi sustenabil un astfel de metrou la un oras cu o jumatate de milion de locuitori. Eu cred ca nu trebuie exclusa o astfel de varianta pe termen mediu si lung. E clar ca finantari europene nu vom avea pentru un asemenea metrou. Sa ne bucuram daca vom avea pentru o centura ocolitoare, care sa coste doua – trei sute de miloane de euro. Este o chestiune pe termen lung care poate fi avuta in vedere”, a declarat primarul Emil Boc, citat de stiridecluj.ro

Declaratia a fost facuta dupa ce primarul Emil Boc a fost intrebat daca nu merita Clujul un metrou inainte de Timisoara.

Primarul Nicolae Robu promoveaza de cativa ani acest proiect pentru ale carui studii se aloca an de an bani de la bugetul local.

In 2016, au fost prevazuti 137.000 de lei pentru un studiu de prefezabilitate pentru reconfigurarea traseului de cale ferata in Timisoara prin introducerea liniilor in subteran, operatiune necesara pentru deja celebrul „metrou” atat de dorit de primarul Nicolae Robu.

Va reamintim, un kilometru de metrou, in Bucuresti, costa 50 de milioane de euro.

Cluj Napoca se numara printre cele trei orase cu care Timisoara este in competitie directa pentru obtinerea mult ravnitului titlu de Capitala Culturala a Europei in 2021.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. clujul va primi bani pt. metrou! veti vedea! desi din toate punctele de vedere timisoara ar fi mai indreptatita: timisoara contribuie cu bani mai multi la buget si exporta mai mult decat clujul, numai vorbim de beneficii: la timisoara prin metrou s-ar ingroparea si liniilor de cale ferata si se va obtine un bulevard cu 3 benzi pe sens, cu piste de biciclete, prin centrul orasului pe langa caldirile de business din oras, pe cand un metrou la cluj nu aduce atatea beneficii orasului!
    politicienii de acolo au tras tot timpul sforile pentru ei indiferent de partidul din care au facut parte!
    La cluj cu bani de la buget: investitii privsate directionte, aeroport modernizat, pista noua, autostrada din bani de la buget, spital nou, centura, stadion nou, sala de sport noua(pai noi nici nu avem unde sa organizam evenimente ca la cluj, ca nu avem unde, normal ca avem handicap in concurs cu ei la titlul de capitala culturala), au luat si campionate si cupe la fotbal cu ajutor politic(vezi finala cupei la targu jiu cu boc in tribuna).
    Timisoara nu va primi bani! Timisoara nu are voie!

  2. Nu exista motivatie reala pentru asemenea investitii. Nu exista o dinamica a populatiei care sa sustina un asemenea demers.
    Daca, intr-adevar, se doreste dezvoltarea transportului periurban, varianta normala ar fi sa se inceapa realizarea unui „metrou usor” folosind o parte din infrastructura feroviara existenta. Dar aceasta ar insemna o buna colaborare cu CFR (infrastructura, evident).

    De exemplu, fostele linii industriale au un traseu extrem de interesant: poti lega Iulius Mall destul de simplu de Giroc si Mosnita; poti lega Aeroportul cu un efort nu foarte mare de calea ferata din Timisoara (cca 2 km fata de linia care trece prin Giarmata, la fel sau mai putin fata de cea merge spre Recas.

    • da stiu nu exista motive, nici pentru spital nici pt. stadion, nici pt. centura.. etc!
      oricum investitia nu va vi maine ci peste vre-o 20 de ani iti imaginezi atunci cam cati oameni vor lucra in zona aia unde vor fi cladiri de birouri? daca numai la openville vor lucra cam 15000 de oameni pana in 2017 !

  3. din cate stiu pt. a fi rentabil metroul un oras ar trebui sa aibe de la un milion de locuitori in sus,dar lasand asta la o parte ce ma amuza e ca atunci cand Robu vorbea despre metrou a sarit presa locala un km in sus acuma ca zice Boc ,ce sa vezi e o stire.Ca o observatie multi jurnalisti din Cluj sunt localnici pe cand mare parte din ziaristii nostrii sunt venituri si asta se vede si in promovarea pe care o fac orasului lor.

  4. Studiu de prefezabilitate.
    I. Cheltuieli/costuri preliminate
    1. Traseu Gara N – Padurea Verde – Aeroport, din care cca 8 km in subteran la min 8 m sub pamant (metrou de suprafata) construit prin decopertare: total 1.5 miliarde EURO (plus neprevazute cca 30 %): 2 linii metrou, 2 linii CF)
    2. Amenajare Gara N (intrare+linii auxiliare) cca. 1,5 miliarde EURO (plus …);
    3. Trebuie scos si triajul din gara (linii ocolitoare …?): cca 600 mil EURO
    4. Amenajare 8 -10 statii de metrou fiecare 40 – 70 mil EURO =900 mil EURO (inclusic coborari scari rulante, lifturi, evacuare de siguranta)
    5. Centralizarea feroviara a circulatiei 50 mil. EURO
    6. 6 – 8 garnituri de metrou de cca. 80 – 100 m, 8 mil fiecare = 60 mil EURO
    7. tratarea diverselor aparitii greu de prevazut (de exemplu, ape freatice) 50 mil. EURO
    TOTAL: 4.5 – 5.0 miliarde EURO
    II. Executie: intre 20 si 30 de ani, cu firme de specialitate;
    III. Intretinere – exploatare ??? mil EURO/an cu incasari de ???? EURO.
    IV Sursa de finantare: fonduri UE min 80%
    Ministerul transporurilor 20 % sfaturi
    Fonduri locale 20 %
    V. perioada de urmarire a investitiei 40 de ani.

    • numai ternul castigat, odata cu ingroparea liniilor ce cale ferata (la cat e metru de teren in tm, zeci de hectare aproape de centru) si-ar scoate investitia!

  5. Mda, in tara ruptilor in fund sunt unii care au impresia ca locuiesc in mari metropole mondiale.

  6. Interesant cum măruntul şmeper ţinut de tac-su cu ouă la facultate, tot fură ideile altora. De finanţe nici nu amintesc, că astea-s pe bază de relaţii preţioase