Gata cu iarna! Ziua in care berzele se intorc in Banat!

TIMISOARA. Sarbatoare mare astazi in randul crestinilor! Ii praznuim pe data de 9 martie pe Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia. O multime de traditii sunt legate de aceasta mare sarbatoare a primaverii cand, spun batranii, in Banat, isi fac aparitia si primele berze. Acesta e semnul cel mai important ca primavara isi intra in drepturi si alunga iarna.

Potrivit traditiei, in aceasta zi se purificau, cu tamaie aprinsa si agheasma, casa si cei ai casei, animalele si gospodaria. Popular, sarbatoarea este denumita Mucenicii, Sfintisorii, Macinicii, Mosii de Martisor, Sambra plugului In vremea imparatului Liciniu (307-324), printre ostasii lui Agricola, capetenie de oaste pagana, se aflau 40 de crestini, barbati vrednici in razboaie. Afland acesta despre dreapta lor credinta, a poruncit sa fie adusi in fata sa, cerindu-le sa renunte la credinta in Hristos: „Dupa cum v-ati aratat ascultatori fata de mai-marii vostri in razboaie, se cuvine si acum sa ascultati porunca imparateasca aducand jertfa idolilor!i. Aruncati in inchisoare, mucenicii se roaga si mai fierbinte lui Dumnezeu. Furiosi, mai marii cetatii dau ordin sa fie dezbracati si aruncati intr-un rau aproape inghetat. Mai mult morti decat vii, cei 40 de Sfinti au fost scosi si li s-au sfaramat gleznele cu ciocane grele; in final au fost arsi, primind astfel cununa muceniciei.

mucenici

Toti oamenii care nu poarta un nume sfant serbeaza Mucenicii.

In aceasta zi nu se lucreaza si se dau de pomana 40 de pahare de vin sau de rachiu. Se spune ca la fiecare pahar mesenii se felicita reciproc, de aceea sarbatoarea mai poarta si numele „Dragostitelei. ‘ Se crede ca in ziua cand au fost aruncati in apa cei 40 de sfinti, 39 au scapat, iar unul s-a inecat si s-a facut strigoi. De aceea e bine ca fiecare om sa manance 40 de chitici (pestisori), pentru a nu se ineca si transforma in duh necurat.

In ziua de Macinici toate gunoaiele se ard, ca sa vie primavara mai curand. ‘ Se fac din paine nedospita colacei (se cheama maie sau maciuci), cu care mucenicii vor izbi in pamant, sa iasa caldura din el. Se fierb in apa sarata, se pun in strachini cu zeama cu tot, peste care se toarna miez de nuca, lapte din samanta de canepa pisata, strecurata si fiarta. Zeama de mucenici se pune la radacina pomilor, spre a-i feri de omizi.

barza

Se scot plugurile la camp, cu preot, care face agheasma si rugaciuni. Se pun in coarnele boilor doi colaci, pe care ii rup cei care mana boii si-i impart celorlalti. Se fac colaci in forma de om cu cap, care se ung cu miere si se presara cu nuci pisate. Colacii – numiti brandusi, brandusei, bradosi, sfinti si sfintisori – se dau de pomana in cinstea sfintilor, spre a aduce omului ploi si belsug de roade. Femeile duc macinici la biserica, ii sfintesc, apoi dau de pomana pentru sufletul mortilor macinici, covrigi, paine etc.

Oamenii stropesc vitele cu mujdei impotriva muscaturilor de sarpe, nevastuica. Cenusa de pe vatra este adunata si pusa pe pomi si pe straturi, impotriva puricilor de camp sau a omizilor; Se matura casa si curtea, se strang toate gunoaiele si se face un foc mare in mijlocul curtii. Dupa ce focul a inceput sa arda cu flacara, toti cei din casa sar peste foc, zicand: ‘Cum au trecut sfintii/Prin foc si prin apa/Asa sa trecem si noi’. Prin case se afuma cu crengi de iarba-mare, leac de ameteli si dureri de cap.

De tuna in aceasta zi, vara va fi roditoare. Daca ploua de Mucenici, va ploua si de Pasti. Cand Sfintii 40 de Mucenici gasesc pamantul acoperit cu omat, anul va fi bogat. Daca de Mucenici va fi vreme buna, va urma o vara frumoasa. De-acum ziua se mareste, cu atata cu cat sare cocosul peste prag.

Tot de astazi, sunt asteptate sa se intoarca berzele la cuiburile lor din mandrele sate banatene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.