Supermaketurile sa fie scoase din Timisoara! Cine vrea sa ne facem cumparaturile la marginea orasului?

TIMISOARA. Strategia integrata de dezvoltare a polului de crestere Timisoara a fost dezbatuta public in prezenta reprezentantilor mai multor primarii din judet, dar si a timisorenilor care au dorit sa participe la discutii. Cei prezenti au venit cu propuneri legate de viitoarele proiecte ale orasului, cuprinse in perioada 2015-2020.

Documentul a fost elaborat de Directia de Dezvoltare a Primariei Timisoara, in colaborare cu departamentul de geografie al Universitatii de Vest, prin Centrul de Dezvoltare Regionala si are 373 de pagini. Conform documentului, polul de crestere Timisoara este format din resedinta de judet si 14 comune, si chiar daca strategia de dezvoltare este pana in 2020, aceasta poate fi prelungita.

Echipa de consultanti de la Universitatea de Vest a fost de sase oameni. E cu orizont 2020, dar cu orizont de implementare e 2023, pe care de fapt l-am avut in vedere de la inceput….Am plasat polul Timisoara intr-un context, ne-am consultat cu reprezentantii Primariei si ai altor institutii si am vrut sa vedem daca Timisoara e interesata si de o dezvoltare in tandem cu Aradul. Daca reusim sa ne dezvoltam in corelatie, avem numai de castigat. Exista un pericol de a fi ocoliti de axele majore de transport„, a spus Nicolae Popa, profesor la Facultatea de Geografie din Universitatea de Vest din Timisoara.

timisoara-de-sus-centru-piata-operei-victoriei

Creatorii strategiei au stabilit cinci obiective care trebuie atinse:

1. Cresterea competitivitatii economice
2. Dezvoltarea unei infrastructuri integrate si flexibile
3. Asigurarea unui mediu social intercultural coeziv si dinamic
4. Asigurarea unui habitat ecologic
5. Promovarea unei administratii inteligente, inclusive si transparente

Pentru atingerea acestor obiective, cei prezenti au venit cu diferite idei.

Ar trebui ca centrele comerciale sa fie scose in afara orasului. Nu avem o prioritizare normala pentru a crea o fluidizare a circulatiei si in 4-5 ani de zile ne vom sufoca. Am oprit circulatia in zona Cetate, foarte bine, dar nu avem parcari….In 1990, timisorenii mi-au propus sa facem cinci poduri. Au trecut 26 de ani si nu s-a facut niciunul. Poate ca trebuie inceput de undeva„, a spus omul de afaceri Petrisor Morar.

Trebuie sa gandim un sistem de transport periurban, sa vedem cum facem ca Timisoara sa nu fie sufocata si de trafic si de poluare. A doua chestiune este ca nu am vazut o masura care sa se refere exclusiv la turism. Cred de asemenea ca trebuie sa punem accent pe cercetare si inovare. Este o nisa pe care trebuie sa o fructificam…Comuna Sanandrei, care este o gaura in aceasta asociatie, trebuie adusa neaparat in acest pol de crestere„, a spus si primarul de la Dudestii Noi, Alin Nica.

Bugetul stabilit pentru implementarea proiectelor este intre 417 milioane de euro si aproximativ 460 de milioane.

Au fost destul de multe idei interesante care au aparut din partea celor care au participat la dezbaterea publica. In general strategia este una cuprinzatoare si cred ca toate aceste idei pot fi cuprinse in cursul saptamanii urmatoare alaturi de cele care urmeaza sa fie trimisa si pe cale electronica de catre cei care au participat sau cei care mai au idei de proiect pentru completarea portofoliului sau a masurilor cuprinse in strategie…Toate proiectele din planul de mobilitate sunt cuprinse in strategia de dezvoltare a polului de crestere. Ele au fost preluate nu doar din planul de mobilitate urbana durabila, dar si din planul de actiune in domeniul energiilor durabile, in strategia culturala, toate documentele care definesc Timisoara sectorial pana dupa anul 2020 si au adus proiectele in cadrul strategiei„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu.

Cei care doresc sa mai faca sugestii pe marginea strategiei, sunt asteptati la Primarie sa depuna proiecte, sau o pot face online pana marti, la ora 17.00.

Dupa ce vor fi introduse si sugestiile din dezbaterea publica si cele care vor mai sosi la Primarie pana marti, documentul va trebui sa treaca prin plenul Consiliului Local. Dupa votul consilierilor, acesta va sta la baza viitoarelor proiecte ale Timisoarei. In cazul celorlalte localitati din polul de crestere, documentul va trebui sa treaca si prin consiliile locale ale acestora.

Strategia integrata de dezvoltare urbana a polului de crestere Timisoara 2015-2020 poate fi consultata AICI

CITESTE SI130.000 de masini la 50.000 de locuri de parcare, in Timisoara! Doar 1% dintre drumuri se fac cu bicicleta prin oras. Vino si tu cu o idee care sa schimbe lucrurile!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Da’ ce-au mai frate cu magazinele?De ce sa mearga o mamica,cu copiii dupa ea,la marginea orasului la cumparaturi?Cu ce mijloace de transport,in ce conditii ?Aceeasi intrebare si in cazul batranilor… a persoanelor cu handicap ,de ce sa faca kilometri ,pentru aprovizionarea saptamanala,cind supermarketul de cartier,e cea mai buna solutie..
    E drept ca prostii au mintile odihnite si pline de idei…..trasnite…Ideea este ca neplacutele consecinte ale acestor fantezii tembele ,le suporta cetateanul onest si muncitor.

    • draga dorina dute mama pe afara ca nu exista supermarchet nicaeri in oras mai ales in zone centrale

      • ptr. Ioji,
        1. Am mai auzit aberatii de felul „enuntat”. Chiar ar fi interesant sa te duci efectiv – nu virtual – in marile orase, incepand cu Ungaria, Germania, … .
        Problema este ca in acele mari orase, supermarketurile, incadrate sau nu in mall-uri, au parcari subterane pe 2 – 3 nivele! fara aceste parcari ele nu au voie sa fie construite. La noi cum este??
        2. Era frumos daca auzeam de acele parcari (de cateva mii de loccuri din „centru”; vorbim de superamenajari, megapolis, si mai stiu eu de ce fantagosmerii, dar nu sunt in stare cei in drept (urbanistii din primarie s.a.) sa gandeasca la unviitor real pentru Timisoara.
        Poate vom auzi si despre asa-ceva in viitor!

      • Tu chiar esti prost sau n-ai iesit niciodata din tara? (nu la judet ma refer, adica sa vi din MH in TM cum crezi tu ca inseamna „afara”)

      • draga Ioji: pe de-o parte te inteleg… ca „afara”nu sunt magazine in centrul orasului… dar in acelasi timp, AFARA exista SOSELE si AUTOSTRAZI si trafic FLUENT…. in Germania mi-a luat 20min ca sa ajung la Kaufland (era la 50km), Stau in TM, si imi ia tot 20min din Balcescu pana la Kaufland din Sagului…. ti se pare normal?

  2. Sa stii ca ioji are dreptate, iar cel care ar trebu isa se plimbe prin Europa esti tu, „alta parere”. Nu e vorba aici nici de Mako sau alte localitati de marimea Recasului, ci de marile orase, chiar si in Ungaria. Peste cativa ani, cand si Timisoara se va extinde in continuare prin noile zone rezidentiale de la actualele margini ale orasului, actualele supermarketuri vor gatui circulatia in zone care vor deveni relativ centrale, chiar si prin nevoia de a amenaja locuri de parcare. E vorba aici de planuri de viitor, nu de planuri pentru un an sau doi.

    • pai si tu crezi ca in drumul lor spre magazinele din afara orasului, cumparatorii aflati la bordul autoturismelor nu vor bloca orasul? Vezi cum sta acum situatia cu Sagului, Aradului, Lugojului, etc si gandeste-te cum ar fi ca pe arterele astea super aglomerate sa mai mearga toata lumea la cumparaturi. Idioti…

    • Draga Misu! daca vrei sa te bagi in ale „amenajarilor urbanistice” atunci dezvolta-ti in primul rand doua calitati: observatia si gandirea! Nu am fost demult in Mako, dar acum am venit din Germania. Nu vreau sa-ti incarc memoria cu 6 orase pe care le-am vizitat – toate peste 500.000 locuitori – in care COEXISTA (termen nou) in centrul orasului mari magazine de tipul Kaufhoff, C&A, Worth, … Kaufland, InterSpar, … Auchan (si ma opresc aici) si nimeni nu sufera! din contra. Nu lungesc cele mentionate ca devin obositor. Ma raliez la multele alte pareri spuse.
      Apropo „megapolisul” la care faceai aluzie este una din marile aberatii urbanistice. Primaria va fi la Ortisoara?

  3. imbecilii care ne conduc cred ca este mai bine pentru oras ca 300,000 de timisoreni sa mearga cu masina sau autobuzul cel putin o data pe saptamina la cumparaturi la marginea orasului in loc sa mearga pe jos la citeva minute de casa. halal gindire! astia au iesit din tara asta cu inflatie de cretini?

    o deputata blonda cu lipsa de neuroni ne invata ca antenele de telefonie trebuie sa dispara de pe blocuri, sa fie doar pe fabrici, fara sa ii treaca prin cutia craniana gindul ca nu mai exista fabrici in orase si am fi condamnati sa ne urcam pe bloc ca sa prindem antena de pe cimp… unde mai pui ca semnal slab inseamna ca celularul sa emita la putere maxima…

    aloooo, nu va cere nimeni sa ginditi, trebuie doar sa trageti cu ochiul cum au rezolvat cei din vest problemele si fiti siguri ca solutia aleasa de ei este mai buna decit ce poate scoate un creier de corupt.

  4. interesant ca pe geografii lui peste prajit nu-i deranjeaza Continentalul care polueaza in mijlocul orasului dar ii arde de supermarketuri…niste penibili absoluti..

  5. Nu e bine la marginea orasului – se ajunge ca-n Occident : orasul devine gol, toata lumea merge acolo la cumparaturi, film… cu timpul micile magazine falimenteaza , noaptea raman doar bandele de banditi ca la ei. Le pare rau ca au facut asa . Sunt zone unde sunt numai firme sau cladiri administrative – sau numai magazine – acolo nu poti intarzia dupa inchidere ca esti mort, bietele vanzatoare trebuie sa fie mereu insotite, mereu cu frica in oase, la fel angajatii ce lucreaza tarziu – poti fi oricand atacat. Lasati totul mixt, sa fie orasul umanizat, circulat, cald, sentimental. E frumos ce ziceti, dar nu e practic.

  6. Scoaterea centrelor comerciale afara din oras duce la moartea orasului. Multe orase occidentale si mai ales americane care au facut acest lucru cauta acum sa le aduca inapoi pentru a revitaliza orasele.
    Solutia pentru a se ameliora problema traficului nu consta in a creea si mai mult trafic prin fortarea cumparatorului de a se deplasa pana la marginea orasului pentru aprovizionare.

  7. Nisate dobitoci, care or fi fost si platiti din bani de la buget stabilesc ca in orsa sa ramana doar ruine si fabrici dezafectate.
    Atat au copiat, atat au putut.
    Modelele din care au copiat pleaca de la faptul ca orasele din vest sunt compacte si nu e loc de constructie pentru mall-uri in centru sau pretul terenului e exorbitant pentru cineva ca sa faca un hipermarket.
    Astia sunt „profesorii universitari” romani. Niste plagiatori, care nu inteleg nici macar ce copiaza.

  8. Ce aveti frate cu supermarketurile??? Ba vreti sa le inchideti in weekend, ba sa le scoateti din oras. Atentie vorbim de supermarket-uri (Lidl, Kaufland, etc), nu de hypermarketuri! Asa ca Ioji si cu Misu, ia mai mergeti voi o data in vest si mai verificati…. Nu cred ca s-a pus problema sa construm un Selgros in Piata Unirii.
    In tot timpul asta, vad ca nu deranjeaza pe nimeni mizeria de langa Parktiker1 sau fosta tipografie, sau fostul Abator.
    Ce se va intampla daca toti in loc sa mergem pe jos pana la supermaketul de langa de exemplu, va trebui pentru orice rahat sa luam masina si sa mergem afara din oras?

  9. Dar de ce nu propuneti sa se scoata in afara orasului SPALATORIILE AUTO , VULCANIZARILE , SERVICE- URILE AUTO care sun o mizerie pt. oras , mai ales pt. unul gen Timisoara – ACESTA AR FI UN ADEVARAT POL DE CRESTERE pt. conditiile de locuit , poate ar mai reduce din poluarea FONICA si cea de PRAF. Domnule Robu , daca vreti sa fiti reales asta ar trebui sa faceti .

  10. Si spitalele, pubele de gunoi si cimitirele, si macelariile ca si astea miroase!…. Daca faci o pana, ce faci cu masina? O remorchezi afara din oras?

  11. Nu cred ca scoaterea Supermarcketurilor afara din oras vor fluidiza in vreun fel orasul ,ar fi si mai aglomerat decat este la aceasta situatie data a orasului. De la aceste Supermarketuri aveti si taxe care vin in visteria Municipalitatii. Va rugam nu mai fiti atat de vizibili fara idei cand se vede clar aceasta nevoie in Timisoara Mai bine va-ti gandii sa faceti legaturi intre zonele orasului care sa elibereze traficul ,de exemplu : un pod care sa treaca peste Bega si caile ferate dintre Ronat-fosta Solventul si Zona Dimbovita pentru ca foarte multe masini trec prin zona Pajasul Jiu spre Gara de Nord si chiar in zona Sagului . o alta legatura cu Autostrada A1 pe Aradului si chiar centura orasului cu Sagului. Problema parcarilor ar trebui sa va ingrijhoreze !
    In locul acelei cladiri in zona sensului giratoriu de la Clinicile noi O parcare subterana si sau supra etajata s-ar cere in zona de langa sensul giratoriu Clinicile Noi pentru ca este ceva spatiu si chiar pote fi cu intrare si iesire separate si in sens trei benzi . Parcarea poate nu de 10 nivele daca nu se poate dar de ce putin 6 / 8 nivele sar cere , aceasta ar putea deservii zona Pietii Unirii – Tribunal – Spitalul Clinicile Noi – Parcul Botanic si celor care doresc sa viziteze Zona Pietonala atat de mult exstinsa si chiar Centrul Orasului. Va multumim pentru sansa la parerile cetatenilor.