Batalia pentru Capitala Culturala va fi intre Timisoara si Baia Mare! De ce nu se teme de Cluj, explica intr-un interviu VIDEO Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timisoara

TIMISOARA. Timisorenii sunt deja obisnuiti cu concertele in spatii neconventionale ale Filarmonicii „Banatul”, dar si cu surprizele pregatite an de an de catre artisti. Despre toate acestea, dar si despre marea sa dorinta de a vedea Timisoara Capitala Culturala a Europei in 2021, intr-un interviu cu directorul Filarmonicii „Banatul”, Ioan Garboni.

Eu am visat ca vom fi. Sper din tot sufletul si cred ca avem cele mai mari sanse sa fim Capitala Culturala. In primul rand ma bazez pe faptul ca avem cea mai buna infrastructura din tara. Adica avem toate salile foarte bine puse la punct. Sala Operei arata foarte bine, Filarmonica dupa cum vedeti arata foarte bine, e climatizata, incalzita, public mult, Sala 2 de teatru, posibilitati in Gradina de Vara din Parcul Rozelor, exista multe sali care sunt efectiv puse la punct. La concurentii nostri… Clujul la Filarmonica nu are sala, Opera nu are sala, arata foarte rau, la Bucuresti Opera arata foarte rau„, spune Ioan Garboni.

Fonduri de la Guvern lipsesc pentru sali polivalente ori stadioane la Timisoara, insa cel mai mult conteaza programul cand vine vorba de acest titlu de Capitala Culturala, precizeaza directorul Filarmonicii Banatul.

Comisia care jurizeaza candidaturile nu jurizeaza locatiile, jurizeaza mai ales programul, sinteza actiunilor care vor fi in 2021. Pana atunci mai este timp suficient si  Timisoara poate sa isi termine Sala Polivalenta, la stadion intr-adevar noi suntem vaduviti de fonduri de la Guvern. Si eu ca Filarmonica sunt vaduvit de fonduri de la Guvern, parca suntem din alta tara nu din alta regiune„, adauga Ioan Garboni.

Daca ii e teama de concurenta lui Ioan Garboni? Acesta spune ca se uita cu atentie la Baia Mare si nu se teme defel de Cluj – Napoca.

Mie mi-e teama de orasele foarte mici pentru ca aceasta candidatura este si o investitie in lansarea economica a orasului. Baia Mare are destul de multi someri, Timisoara aproape ca nu are. Mie mi-e teama personal de Baia Mare. De ce nu cred ca va fi Cluj? Pentru ca orasul Cluj-Napoca este foarte aproape de Sibiu care a fost Capitala Culturala Europeana, la 100 si ceva de kilometri. Eu nu cunosc in istoria oraselor care au castigat aceasta titulatura sa fie doua orase in aceeasi regiune, apropiate. Batalia cred eu va fi intre Timisoara si Baia Mare„, a spus Garboni.

Filarmonica Banatul pregateste o serie de surprize in vara acestui an, dar mai ales in toamna.

Am fost acuzat ca este mult prea festiv si comunist ca facem aceste evenimente (concerte in spatii neconventionale- n.r.) de Ziua Europei. Am schimbat datele si facem aceste evenimente in preajma Zilei Europei. Cea mai mare dorinta a mea va fi sarbatorirea celor 300 de ani in octombrie. Vreau sa fac un concert in aer liber cu oaspeti din Italia cand vor veni oameni imbracati ca pe vremea lui Savoya, cu arme si munitii. (…) De festivalul florilor, Timfloralis, vom avea 3 concerte dintre care unul cu Analia Selis, celelalte doua vor fi ale noastre„, a precizat directorul Filarmonicii „Banatul”.

In ceea ce priveste spectatorii, acestia vin in numar tot mai mare la Filarmonica, iar acest lucru se vede mai ales atunci cand se trage linie si se numara banii si turneele.

Atunci cand am ajuns director, in 2006, aveam foarte putini spectatori de la liceul de muzica. Acum, din ianuarie la concerte am fost aproape sold out (…) Cea mai mare bucurie a mea e cand se aplauda intre parti. Inseamna ca e lume noua care nu stie. (…) avem cel putin 50 de studenti invitati la fiecare concert al nostru, carora pe langa faptul ca le dau bilete gratuite, ei vin si ne ajuta la curatenia din Gradina de Vara. Iar cu pensionarii avem la fiecare manifestare intre 8 si 10 pensionari care fac munca de plasatori si de garderoba gratuit. Deci este singurul nostru mod de a ne revansa fata de ei. Vine foarte multa lume, e o mare bucurie. Suntem singura Filarmonica atat de frecventata. Eu ar trebui sa am ca norma 42 de concerte pe an, iar noi am avut anul trecut 140 de concerte. Avem 9 turnee pe an, sunt filarmonici care de  8-10 ani nu au iesit din tara. Am depasit si suma de venituri, desi avem biletele la preturi foarte mici, am facut peste 130.000 de euro din venituri proprii. Am depasit orice cifra„, explica Garboni.

Directorul Filarmonicii mai spune ca sunt situatii cand din bilete la un singur eveniment se aduna pana la 8.000 de lei. O suma mare, avand in vedere pretul biletelor care este destul de scazut.

Avem situatii cand din vanzari de bilete facem 7000- 8.000 de lei, ceea ce pare putin, dar nu e putin pentru ca biletele sunt foarte ieftine, 10 lei, 20 de lei. Teoria mea e ca in principiu cultura nu trebuie sa aduca profit, ea trebuie sa educe. Sunt adeptul concertelor in aer liber gratuite si a concertelor in sala la preturi foarte mici„, a mai adaugat managerul.

Si din nou despre Capitala Culturala… Ce se va intampla in 2021?

Timisoara este un pol cultural, nu numai economic si este foarte iubita din acest punct de vedere. (…) Daca Timisoara va fi Capitala Culturala, va trebui sa apeleze la Arad, Resita, Zrenjanin. Trebuie evenimente cat mai diverse. (…) Vom avea cel putin doua concerte lunare in aer liber„, a conchis Ioan Garboni.

Despre toate acestea, dar si despre multe alte subiecte, aflati in interviul VIDEO de mai jos, pe care directorul Filarmonicii Banatul Ioan Garboni l-a acordat jurnalistului opiniatimisoarei.ro Ciprian Voin!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. a-ti pus degetul pe rana asa este Clujul a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat mai precis si din buzunarele Timisorenilor atunci cand cuplul de trista amintire Basescu-Boc taia salarii,pensii indemnizatii pt. mame si inchidea spitale in numele austeritatii iar Clujul primea peste 50 milioane de euro pt. stadion si sala polivalenta.

  2. Ioan Coriolan Gârboni este un manager formidabil, un muzician excelent, un om înțelept, al dialogului. Ce primar extraordinar am putea avea în el!

  3. Interesanta abordare totusi lucrurile nu se opresc aici. Oricum ma bucur ca s-a abordat acest subiect. „Add to bookmark pentru acest link pentru a reveni mai tarziu, trebuie analizata

    http://www.tst1.sbox.com