In Uniunea Europeana, doar cu viza. Pentru cine s-ar putea introduce aceasta masura si ce au de castigat romanii?

Cetatenii Statelor Unite si cei ai Canadei ar putea intra pe teritoriul Uniunii Europene doar cu viza. Este o posibilitate pe care Comisia Europeana o analizeaza, in contextul in care Bruxellesul si Whasingtonul poarta negocieri dure pentru Tratatul Transatlantic pentru Comert si Investitii.

Masura ar putea fi luata tocmai pentru ca mai multe tari membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, nu au fost incluse in programul de ridicare a vizelor.

Nu este prima data cand la nivelul spatiului european se vorbeste despre posibilitatea reintroducerii vizelor pentru cetatenii americani si canadieni, daca cele doua state nu ridica, la randul lor, vizele pentru toate statele membre UE.

„Comisia Europeana ia foarte in serios principiile reciprocitatii si solidaritatii, iar noul mecanism arata asta. Comisia va analiza foarte atent orice cerere, dar va trebui sa decida daca urmatorul pas poate include o astfel de solutie”, declara, in 2013, Michele Cercone, purtator de cuvant al comisarului pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom.

Teoretic, SUA si Canada aveau sase luni la dispozitie sa ridice vizele pentru romani, polonezi, croati, bulgari si ciprioti. Practic, nici dupa mai bine de doi ani situatia nu s-a schimbat.

Citeste mai mult aici.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Minunat! Adică, UE (mai degrabă Comisia Europeană, condusă de ratatul Jean-Claude Juncker) stabilește cine poate intra în România cu viză și cine nu, iar noi ar trebui să ne considerăm… căștigați prin asta. dacă măsura de reciprocitate la viză nu este luată și de restul statelor UE, toată tevatura este doar o frecție la un picior de lemn și un pas foarte periculos spre pretențiile de super-stat moșite prin cotloanele elitelor de la Bruxelles. Dacă vom permite UE să stabilească asta în locul nostru, s-a zis cu suveranitatea României. E doar un balon de încercare. Vor să vadă cum vom reacționa. Polonezii sau cehii le-ar fi explicat imediat celor de la șefia UE că astfel de măsuri nu pot fi stabilite decât de ei. Dar de la România, la ce reacție să te aștepți, când are astfel de conducători la butoane?