Sambata Mare. Traditii si obiceiuri in ultima zi de post

Sambata Mare este ultima zi in care credinciosii mai fac pregatiri pentru Paste. In aceasta zi, gospodinele pregatesc mancarea pentru masa de Paste si fac ultimele retusuri prin casa. Iar in sambata dinaintea Invierii, oamenii isi pregatesc hainele pentru ziua de sarbatoare.

Potrivit traditiei, in postul Pastelui gospodinele cumpara si croiesc haine pentru ele si familiile lor, pentru a le purta in ziua de Paste.

Sambata seara, femeile pregatesc cosul cu mancare pe care urmeaza sa il duca la biserica, la slujba de Inviere, pentru a fi sfintite. De obicei, in cos se pun lumanari, oua rosii, pasca si cozonac, iar in unele zone, gospodinele mai aseaza in cos slanina, sunca, zahar, faina, sare, carnati si o coptura in forma de miel.

Peste cos se aseaza cel mai frumos stergar din casa, iar la miezul noptii se porneste catre biserica, unde credinciosii primesc lumina. In unele zone, dupa slujba de Inviere, oamenii merg la cimitir, unde aprind lumanari pentru a vesti celor din lumea de dincolo Invierea Mantuitorului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.