Fabuloasa metoda prin care e SALVATA o comoara nepretuita, aflata nu departe de Timisoara! Oamenii care merita un mare BRAVO! FOTO si VIDEO!

TIMIS. Adevarate comori ale Banatului, unele stiute poate doar de oamenii de prin partea locului, sunt pe cale sa se prabuseasca sub povara anilor si a nepasarii. Vorbim de bisericile din lemn din zona Fagetului, unele dintre ele patrimoniu UNESCO, altele doar patrimoniu national.

Una dintre aceste „comori” este biserica de lemn de la Crivina de Sus, intr-un varf de deal, la 120 km de Timisoara.

Oameni inimosi si-au dat mana si cu ajutorul unor asociatii au decis ca este momentul sa salveze bisericuta care dateaza din secolul al XVII-lea si care este cea mai veche biserica de lemn din Banat.

 

restaurare-biserica-lemn-crivina-timis (7)

Prima masura luata de restauratori a fost sa acopere bisericuta cu o prelata, in fapt o membrana tensionata, ca acelea cu care se acopera iarna terenurile de sport. Invelisul are rolul de a proteja micul lacas de cult pe timpul lucrarilor care au inceput inca din toamna anului trecut si la finalul carora biserica isi va recapata frumusetea de odinioara.

Si, pentru ca asa cum spune si cantecul, „Dumnezeu iubeste lemnul si spatiile mici„, la Crivina de Sus, in noaptea de Inviere s-au adunat in jurul bisericutei de lemn o mana de oameni cu multa credinta, care au ascultat ascultat slujba religioasa oficiata de parintele Ionel. Cu lumanarile aprinse, credinciosii au inconjurat, asa cum cere traditia, bisericuta de lemn si au cantat „Hristos a Inviat„, sub un cer plin cu stele.

Cu totii s-au rugat pentru sanatatea restauratorilor si asteapta acum cu nerabdare ca ‘patura suspendata’ sa fie indepartata,  splendida bisericuta sa li se infatiseze ca la inceputuri, iar urmatoarele sarbatori sa-i prinda urcand dealul pentru o rugaciune.

restaurare-biserica-lemn-crivina-timis (16)

Biserica de lemn din Crivina de Sus, o minunatie cazuta prada degradarii

Asezata pe un deal si inconjurata de un cimitir ortodox traditional frumoasa biserica din lemn a fost construita in anul 1676. Are hramul „Cuvioasa Paraschiva” si se afla pe noua lista a monumentelor istorice.

Biserica, unul dintre cele mai reprezentative lacase de cult din intreg Banatul, este realizata din lemn si se afla intr-o stare avansata de degradare. Acoperisul e putred, liliecii zburau nestingheriti prin naos si altar, iar micuta si saraca comunitate din Crivina de Sus, in care ortodocsii sunt minoritari, predominand penticostalii, nu aveau cum sa sustina financiar reabilitarea bisericii. Mai multe imagini in fata carora iti vor da lacrimile AICI!

restaurare-biserica-lemn-crivina-timis (8)

Ultimele reparatii la Crivina de Sus s-au facut prin anii 60-70.

In vara anului 2013, din initiativa Asociatiei Peisagistilor din Romania, mai multi voluntari (arhitecti, peisagisti, etnologi, geografi, teologi, ingineri, restauratori, istorici si multi studenti inimosi) au decis sa salveze monumentul istoric.

Au fost organizate mai multe ateliere, iar mai apoi, cu sprijinul Mitropoliei Banatului, s-a luat hotararea asezarii membranei tensionate care sa impiedice intemperiile sa distruga mai tare lacasul de cult si sub care specialistii sa-si continue munca.

Echipa proiectului de restaurare, care merita toate aplauzele: Vladimir Obradovici, Diana Belci, Bogdan Gogoci, Ioana Hariga, Diana Avramica, T.O. Gheorghiu (arhitecti), Cornel Farcas (inginer), Livia Bucsa (biolog), Ioana Rus (istoric de arta), Istvan Botar (arheolog), Alexandru Ciobota, Raluca Rusu, Andrei Condoros, Alina Adascalitei (peisagisti), Nicoleta Musat (antropolog), Sorin Silaghi, Roxana Calugaru, Szilveszter Szavui, Catalin Ponta, Milena Popa, Raul Cioaba, Simona Serbănescu, Mihai Moldovan, Karla Kovacs, Zsolt Gondos, Mihaela Ionete (studenti arhitecti). Fotografii: Ovidiu Micsa.

SURSA FOTO: Biserici inlemnite/ Facebook 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravo, nota 10 pentru organizatori si nota 10 pentru cel care a facul filmul!!

  2. Lucru ca lumea, cap coada, felicitari tuturor implicati!

  3. nici o biserica din lemn din Banat nu se afla in patromoniul mondial al umanitatii (UNESCO), doar bisericile din lemd din Maramures se afla in acest patrimoniu. Ar fi bine sa fie incluse probabil asa ar primi mai multa atentie din partea autoritatilor si ar fi restaurate.

  4. Dati foc la basina asta!!