Gradina vieneza la Timisoara, intr-unul dintre parcurile simbol ale orasului! Ce se intampla luni?

TIMISOARA. In urma cu 3 ani, timisorenii erau invitati de primarie sa participe la un sondaj prin care sa decida soarta unuia dintre parcurile centrale ale orasului.

Oamenii aveau sa aleaga daca Parcul Central se va transforma intr-o gradina vieneza sau intr-una englezeasca. Intre Schonbrunn si Buckingham, timisorenii au ales prima varianta.

Timisorenii au ales… ca la Schonbrunn! Parcul Central va fi amenajat ca o gradina vieneza

Parcul vienez s-ar potrivi perfect Timisoarei, considerau si reprezentantii Primariei. Ar insemna pastrarea sistematizarii initiale a amenajarii existente, in proportii aproximative: 75% peluza si 25% amenajare geometrica a axelor principale de compozitie. Este vorba despre mozaicuri florale care ar urma sa fie inlocuite, in functie de sezon, cu soiuri permanent verzi si plante in vase ornamentale din piatra.

Dupa atata vreme de la momentul hotararii, iata ca luni se incheie licitatia pentru desemnarea firmei care sa se ocupe de lucrarile din parc.

Am declansat procedura pentru contractarea modernizarii Parcului Central Scudier. Pana in 23 mai, la ora 10.00, se pot depune oferte si valoarea plafon pentru oferte este de 11.697.000 de lei fara TVA, bani din bugetul local. Va fi licitatie publica. Daca vom putea comuta de pe bani locali pe bani europeni, o vom face”, au declarat reprezentantii Primariei Timisoara.

Ramane de vazut daca ofertele vor fi cu mult mai mici de valoarea de peste 2,5 milioane de euro, fara TVA, de la care porneste licitatia. Firma care va castiga acest contract va trebui sa ispraveasca amenajarea gradinii vieneze in cel mult 1 an.

Peisagistii au venit cu propuneri si idei inca de acum trei ani pentru reamenajarea parcului.

reamenajare-parcul-scudier-studenti-peisagisti
Roata ca la Londra sau Viena, in Parcul Central din Timisoara. Ce propuneri au peisagistii pentru Scudier. GALERIE FOTO!

Parcul Central al Timisoarei a gazduit pana in 1770 un cimitir. Un secol mai tarziu, osemintele au fost mutate in Cimitirul din Calea Lipovei, la ordinul generalului Anton Scudier care dorea aproape de Cetate un loc de promenada. Parcul a preluat numele generalului, fiind cunoscut in epoca drept Parcul Scudier, iar pana la inceputul secolului trecut, exista si o statuie a generalului. Acum adaposteste un Monument al Eroilor, si cateva statui, fantani si banci, iar in anii comunismului a capatat numele de Parcul Central.

In decembrie anul trecut, parcul si-a recapatat parte din vechea denumire: Parcul Central „Anton von Scudier”

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Parerea mea e ca ar trebuii mutate toate cimitirele din oras la periferie. Supraf totala a cimitirelor a apox 10 hectare in oras. 10 % din supraf orasului e ocupat de morti. cate locuri de parcare, terenuri de sport si locuri de joaca pentru copii s-ar face?

    • Bravo Adi! In sfarsit aud pe cineva vorbind de cimitirele din oras, majoritatea aproape de centrul orasului.
      Nu am inteles niciodata ce cauta mortii printre vii? Ne plangem ca nu avem locuri e parcare, locuri de construit blocuri si case pentru tineri, nu e loc de un spital nou, un cinematograf sau un parc. Pe langa asta, cimiterele din Timisoara sunt niste pe piniere de boschetari, hoti si niste locuri jegoase in general.
      Pe primul primar care isi va asuma scoaterea tuturor cimitirelor din oras il voi vota cu 2 maini!

      • Cateva observatii (nelamuriri?).
        1. Pe banii cui s-ar muta cele „cateva (multe) zeci de mii de morminte”? Daca mortii tai se afla in … (nu stiu unde) poate mortii altora (de exemplu timisoreni, 3 – 4 generatii) sunt ingropati in aceste cimitire.
        2. Exista o serie de „capele, statui, …” care sunt opre de arta (desi „s-a facut totul” ca ele sa fie deteriorate aduse in stare de paragina sau instrainate unor noi timisoreni) si care – intr-un oras CE ar trebui/sunt conservate. Care va fi soarta lor?
        3. Cum se va face „deshumarea celor trecuti in nefiinta? primesti un pumn de oase (vezi anii ’60, cand exhumatii de la cimitirul de pe calea Buziasului au fost pusi intr-o punga si dati prpietarului?
        4. Stii cum se trateaza regimul „locurilor de veci” (nu de 7 ani) in EU??
        Dupa asta si alte inca cateva posibile intrebari, exprima-ti parerea.

  2. In principiu aveti dreptate cu cimitirele,dar nu este o actiune care poate fi facuta intr un mandat de primar. Prima masura ar trebui sa fie interzicerea inmormantarilor in actualele cimitire(centrale). De abia apoi peste vreo 2 decenii s-ar putea pune problema stramutarii acestora.

  3. ce bine ca in cimitirele noastre nu sunt ingropati amerindieni ca nu v-as vedea bine.

  4. Și câți copaci vor fi tăiați în urma reamenajării parcului Central (Scudier)? Am văzut ce-a devenit Piața Libertății, defrișată în întregime doar ca să lălăie unul sau altul pe scenă sau să fie îngrădită cu ocazia unor competiții de prost gust. Dacă și Parcul Central va deveni rondo de flori pe nu știu câte axe, dar copacii cât mai rari pentru că așa-i place lui Robu, atunci m-am lămurit. Grădinile de la Schonbrun sunt cu totul altceva și au fost gândite de la bun început așa.

  5. Schițele promit mult pavaj!
    Un avantaj al Timișoarei este vegetația abundentă care diminuează și poluarea (care e multă oricum). Defrișarea e absurdă.
    În plus, de ce trebuie să existe atâtea artificii în renovarea unui spațiu? Se poate renova totul într-un stil simplu, care să caracterizeze Timișoara fără să copieze. Să fim serioși. Tm nu va fi niciodată de talia Vienei sau Londrei, dar păstrând ce are mai bun poate crește.
    Gândiți puțin înainte să luați măsuri!

  6. mie i-mi place cum arata piata Piata Libertatii asa fara copaci asa am vazut si afara si nu se revolta nimeni,copacii sunt vitali da sa nu amestecam lucrurile ,nu poti sa acoperi on monument sau o cladire monument cu niste arbori .

  7. Felicit primarul pentru toate ideile sale !
    Sa nu uitam ca Timisoara e orasul schimbării vietii in Romania !
    Daca Timisoara se schimba asa dupa anii ’90 ganditi-va cum arata acum .
    De ce sa nu vina austriecii sa vada Parcul Central , de exemplu …