Novi Sad, Szeged si Arad, orasele care sprijina Timisoara pentru Capitala Culturala a Europei! Ce pun la cale impreuna pana in septembrie?

TIMISOARA. Asociatia Timisoara Capitala Culturala a prezentat calendarul ultimilor luni din cursa pentru stabilirea orasului care va primi mult ravnitul titlul in 2021.

Pana la aparitia in fata juriului, se lucreaza de zor la proiectele care se vor regasi in dosarul Timisoarei. Acestea nu pot fi dezvaluite inca, dar se construiesc si cu ajutorul oraselor pe sprijinul carora Timisoara se bizuie atat in aceasta faza a competitie, cat mai ales dupa castigarea titlului, Arad, Szeged si Novi Sad.

Data limita de depunere a dosarului pentru titlul de Capitala Culturala a Europei este 12 august, pentru ca la inceputul lunii septembrie, o comisie europeana sa vina la Timisoara pentru a vizita orasul.

Prezentarea dosarului in fata juriului se va face la Bucuresti, in 15 sau 16 septembrie, pentru ca in aceeasi zi, sau o zi mai tarziu, Timisoara sa afle daca este sau nu invingatoare.

La dosarul care trebuie sa fie prezentat vor lucra si 21 de curatori si manageri culturali, care vor discuta si dezvolta proiectele din portofoliu, ce trebuie sa ramana deocamdata secrete si despre care s-a aflat doar ca poarta nume precum „Invizibil/Vizibil” sau „Ana Logic”.

De-a lungul ultimelor luni, au fost organizate insa si intalniri intre reprezentanti ai Asociatiei Timisoara Capitala Culturala si simpli timisoreni, in incercarea de a gasi si alte idei, la Cafeneaua Culturala. Ultima intalnire a avut loc luni, 23 mai, la o cafenea din Piata Unirii din Timisoara.

Directorul Asociatiei, Simona Neumann, a dat asigurari ca in dosarul de prezentare se vor regasi si proiectele in care Timisoara va colabora cu orase din afara tarii, precum Novi Sad sau Szeged, iar dupa castigarea titlului, vor fi cooptate si alte localitati din Banat.

Am cautat sa cream un echilibru si o platforma de dialog intre sectorul cultural independent, unul destul de bine conturat si care, poate, nu are de fiecare data o voce bine auzita, si sectorul institutional. Pentru candidatura ambele sunt importante si ne bucuram ca au raspuns. Sectorul institutional cultural vine cu un sistem de relatii internationale. Sistemul independent vine cu contacte de artisti din tara si strainatate, cu propuneri. Ceea ce este la fel de important este ca in cea de-a doua parte a candidaturii, Timisoara este insotita de Arad… Este un castig pentru ambele orase. Nu doar apropierea dintre cele doua localitati, dar si legaturile care exista intre oamenii de cultura, intre artisti si inclusiv in domeniul universitar, toate sunt atuuri, care vor aduce un plus candidaturii Timisoarei„, a declarat directorul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, Simona Neumann.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.