Laureatul premiului Nobel Stefan Hell se intoarce la Timisoara si va merge la liceul in care a invatat!

TIMISOARA. Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie, vine la Timisoara vineri. Cel care a invatat o vreme la liceul Nikolaus Lenau din Timisoara se va intoarce in fosta sa scoala si va participa la o serie de evenimente in Timisoara.

Stefan Hell, cel care in anul 2014 a primit premiul Nobel pentru Chimie va fi vineri, 27 mai invitatul unor institutii germane din Timisoara. Astfel, el va avea la ora 10.30 o intalnire cu elevii din fosta sa scoala, Nikolaus Lenau.

De la ora 13.30 Stefan Hell va primi, in prezenta mai multor oficialitati la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn, „Insigna de aur“, cea mai inalta distinctie onorifica a Forumului Democrat al Germanilor die Banat.

Tot vineri, de la ora 12.00 in sala de consiliu a Primariei Municipiului Timisoara, in cadrul sedintei consiliului local, ii va fi inmanat titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei laureatului premiului Nobel, Stefan Hell. Acesta va fi prezent la festivitate, impreuna cu invitatii sai: Hartmut Koschyk-imputernicitul guvernului federal german pentru problemele imigrantilor de origine germana si minoritati nationale din cadrul Ministerului Federal de Interne si Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timisoara.

Consiliul Local ii acorda acest titlul avand in vedere faptul ca, prin castigarea Premiului Nobel pentru Chimie, Stefan Walter Hell a contribuit la promovarea imaginii municipiului Timisoara in tara si in strainatate.

Stefan Walter Hell s-a nascut la data de 23 decembrie 1962 in Arad intr-o familie de svabi banateni. A urmat cursurile Liceului Nikolaus Lenau din Timisoara intre anii 1977 si 1978. A emigrat cu familia in Republica Federala Germania, iar intre 1991 si 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, in cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reusit sa demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi si sa imbunatateasca considerabil rezolutia in profunzime. Din 1993 a detinut un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost sef de echipa in departamentul de fizica medicala, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescenta. In paralel, intre 1993 si 1994, a activat timp de 6 luni ca Visiting Scientist, in departamentul Engineering Science de la Universitatea Oxford. in 1996 a obtinut calificarea postdoctorala care permite in Germania obtinerea pozitiei de profesor universitar (in germana Habilitation). Anul urmator s-a angajat la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizica din Göttingen, unde s-a axat pe cercetari in domeniul microscopiei optice. La 15 octombrie 2002 a ajuns directorul institutului. in 2003 a obtinut o pozitie de conducator al sectiei de microscopie optica de mare rezolutie din cadrul DKFZ, pentru ca in 2004 sa fie numit profesor la Universitate. Activitatea sa stiintifica s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole in publicatiile de specialitate si a peste 30 de carti. Este membru de onoare al Academia Romana din 2012. Este director in Institutul Max Planck de Chimie Biofizica (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. in cariera sa, a primit nenumarate premii si distinctii, iar in 2014 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.