TIMISOARA. Urmatoarele luni sunt foarte importante pentru participarea Timisoarei la etapa finala de selwectie pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Calendarul este strans. In 12 august trebuie depus nul dosar, in 12 septembrie vom avea vizita juriului la Timisoara, in 15-16 septembrie ne sustinem dandidatura la Bucuresti si asteptam rezultatul final.
Pentru a sprijini toate demersurile care se desfasoara accelerat in aceasta perioada, Primaria Timisoara majoreaza cotizatia anuala pe care o plateste catre Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana.
Astfel, li s-a cerut consilierilor locali sa o aprobe in sedinta in plen de vineri, iar alesii au votat in unanimitate. Astfel, aceasta va creste de la 420.000 lei la 1.000.000 lei.
Pana la aparitia in fata juriului, se lucreaza de zor la proiectele care se vor regasi in dosarul Timisoarei. Acestea nu pot fi dezvaluite inca, dar se construiesc si cu ajutorul oraselor pe sprijinul carora Timisoara se bizuie atat in aceasta faza a competitie, cat mai ales dupa castigarea titlului, Arad, Szeged si Novi Sad.
„Am cautat sa cream un echilibru si o platforma de dialog intre sectorul cultural independent, unul destul de bine conturat si care, poate, nu are de fiecare data o voce bine auzita, si sectorul institutional. Pentru candidatura ambele sunt importante si ne bucuram ca au raspuns. Sectorul institutional cultural vine cu un sistem de relatii internationale. Sistemul independent vine cu contacte de artisti din tara si strainatate, cu propuneri. Ceea ce este la fel de important este ca in cea de-a doua parte a candidaturii, Timisoara este insotita de Arad… Este un castig pentru ambele orase. Nu doar apropierea dintre cele doua localitati, dar si legaturile care exista intre oamenii de cultura, intre artisti si inclusiv in domeniul universitar, toate sunt atuuri, care vor aduce un plus candidaturii Timisoarei„, a declarat recent directorul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, Simona Neumann.
Va reamintim, competitia pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021 a fost lansata de catre Ministerul Culturii in decembrie 2014, avand ca termen limita de depunere a dosarului initial de candidatura pentru etapa de preselectie data de 10 octombrie 2015. Apoi, dupa preselectie, Timisoara a fost inclusa pe lista scurta a oraselor candidate ramase in cursa finala, alaturi de Bucuresti, Baia Mare si Cluj Napoca.
Pareri
In timp ce noi aruncam bani pe lalele ofilite, panselutze, parcul Laaitza, vaporase fara rost, tramvaie vechi dar cu internet, amenajari, reamenajari si informatizari de sali la primarie, studii pentru metrou sau cum sa transformam un fost bordel in gradinita samd, cei de la Cluj organizeaza TIFF iar cei de la Oradea inaugureaza un parc acvatic de 20 milioane de Euro.
@ hahalep:
– lalele: arata-mi pe lumea asta lalele altfel decit ofilite dupa perioada lor anuala de glorie
– panselute: in loc de panselute, ai prefera cactusi ?
– parcul Lamaitza: esti impotriva parcurilor de cartier ?
– vaporase: arata-mi in Romania alt oras strabatut de un curs de apa navigabil care are un asemenea mod placut de a-ti petrece timpul liber
– tramvaie vechi: amice esti praf, praf de tot daca tramvaiele renovate incredibil ptr ceea ce credeam ca poate face industria romaneasca de profil, tu continui sa le consideri vechi, asculta aici, aceste tramvaie sint o mindrie atit ptr cei care le-au renovat, cit si ptr orasul in care circula !
– amenajari la primarie: ai calcat in institutie de cind culoarele si birourile sale au o cu totul alta fata decit patina de vechi si coscovit de pe vremea lui Ciuhandu ?
– studii ptr metrou: ai avut de-a face vreodata cu conceptul de „think big” ? cu tinte la firul ierbii sa stii ca nici rezultatele nu vor fi diferite…
– Sari Neni: e ‘meritul’ presei locale care pe motive de scandal a preferat sa vorbeasca nu despre restaurantul care fiinteaza de cind ma stiu eu, ci de bordelul despre care doar bunicii mei mai povesteau
– TIFF: fetivalul nu e o reusita a primariei CJ, ci a unui cumul de privati care il organizeaza de 15 ani. Implica-te si tu si fa ceva similar ptr Timisoara, cu potential de-a deveni simbol national
– Oradea: parcul acvatic s-a facut cu sprijin masiv de la Min Transp si bani de la UE (orasul e eligibil ptr asemenea investitii UE ptr ca Baile Felix sint in imediata vecinatate), la noi cel mai potrivit ar fi sa-l faca la Buzias ptr ca tot asa localitatea e eligibila
Bizar mi se pare ca un oraș ca Szegedul să sprijine Timișoara, când Szegedul ar trebui să figureze pe lista cu orașele propuse, având în vedere cum arată străzile sale, clădirile vechi, ce manifestări culturale au loc acolo. Am fost la Szeged și cam știu ce se întâmplă acolo. Timișoara, având un primar circar, narcisist, nu va arăta ca Szegedul nici într-o sută de ani. Legea românească este atât de prost gândită (cred că este așa intenționat) încât statul nu poate reabilita clădrile istorice, iar proprietarii lor nu pățesc absolut nimic dacă nu fac asta. În Polonia, de exemplu, dacă locuiești într-o astfel de clădire și nu-ți permiți astfel de reabilitări, ori îți vinzi apartamentul și pleci în altă parte, ori statul te amendează de nu te vezi și, până la urmă, tot pleci pentru apartamentul tău va fi scos la licitație. Deci, mnu poți trăi din ajutoare sociale, să fii un caz social, și să locuieștui într-o clădire istorică. Aici, fațadele ne cad deja în cap. Este doar o chestiune de timp până se va întâmpla o tragedie și va muri cineva din cauza asta. În România nu mișcă nimeni un deget până nu moare cineva într-un context dramatic.
@ Bobby: Ungaria nu poate avea prea curind alta CCE din moment ce a avut-o in 2010 (Pecs). De acord ca ungurii si-au rezolvat problema renovarii cladirilor istorice. Legat de Polonia, am aflat de curind ca polonezii au stiut sa negocieze la intrarea in UE, incit (culmea !) au primit bani inclusiv ptr renovarea cladirilor istorice.
Sorry,dar Clujul e cu cativa ani inainte,stadioane,festivaluri la nivel mondial,cea mai mare sala polivalenta din tara,depaseste Bucurestiul la pretul pe mp la locuinte,Silicon valley a Europei etc…
Ardealul e ardeal iar Oltenia e Oltenia,simplu.
Toti tzutzerii care jefuiesc Timisoara pe spatele primarului actual (cinstit si muncitor de felul lui, dar carea vandut orasul firmelor de partid) se dau de ceasul mortii sa posteze omagii si ode fata de modul in care este furat orasul cu proiecte penibile (gen statia de oxigenare, internetul in tramvai, vaporasele, palmierii – in loc de panselutze si cactusi si marea gandire cu metroul care nu se va realiza niciodata, ca fantanile de pe Bega, pentru ca sunt utopii politicianiste).
Se jefuiesc zeci de milioane de euro cu amenajari si reamenajari de parcuri statui jenante si alte asemenea.
Think big?
Poate la Cluj…
Carcotasilor, vreti sa ramana Simona Neumann fara sansa vietii ei de a mai supravituii cu ceva ca dupa Apocalipsa caci mai trece si timpul peste ea.
lucrurile sunt simple :cine este Timisorean sustine orasul fara rezerve,pt. toti ceilalti Timisoara este doar un loc bun pt. a te ajunge dar in rest aruncam cu rahat in tot ce se face altfel cum sa afirmi ca vaporasele spre exemplu sunt un lucru rau,trebuie sa fi tampit.
Un cetatatene dracu stie cu ce tren ai ratacit din intamplare in Timisoara.
mai hor te doare nu-i asa? recunoaste ca te doare. na lasa ca mai putin si te faci” bine”.