Locul din Banat, aproape de Timisoara, unde timpul a stat in loc: ‘Asa am trait inainte, asa traim acum’! FOTO!

Poate ca pasii nu te-au purtat in aceste locuri minunate din Banat, dar va spunem ca merita sa patrunzi intr-o lume de poveste. O poveste veche, de peste o suta de ani, cu oameni harnici, copii cu chef de joaca si straie cusute de mana sau tesute la razboi. O poveste fara telefoane mobile, tablete, internet sau tehnologie, o poveste despre viata.

Vorbim de Garana, in judetul Caras – Severin, la aproximativ 150 de kilometri de Timisoara.  Dupa o scurta plimbare pe strada principala a asezarii descoperim un loc magic. Arata ca o casa oarecare, ingrijita, iar pe fatada un mesaj atrage atentia: „Asa am trait inainte, asa traim acum„.

muzeu-garana (2)

Te indeamna, parca, sa ii treci pragul. Mai mult de curiozitate, mai ales ca la poarta sunt asezate un car si o sanie veche, din aceea pe care in iernile grele, cu multa zapada, doar caii le mai trag.

E o casuta – muzeu,  o locuinta batrana, bine intretinuta, cu lucrurile aranjate nemteste, la linie, cu manechine care arata viata de odinioara a svabilor din Garana.

La intrare suntem intampinati de o „femeie” si un „barbat”, imbracati in straie nemtesti, apoi ne transferam intr-un loc special, in care s-a inghesuit un secol de viata.

muzeu-garana (37)

Manechinele par vii care si ne infatiseaza cum traiau svabii de odinioara in Garana.

In prima camera, o femeie toarce lana, in timp ce doi tineri (femeie si barbat) stau la masa si par sa-si povesteasca pataniile de peste zi. Sunt si trei copii in incapere: unul se afla in leagan, altul pe pat, iar un al treilea invata la o masuta, pe o veche tablita, ca odinioara. Mai vedem aici o lampa, icoane, un dulap cu straiele svabilor, masini de cusut, un acordeon si evident o soba.

muzeu-garana (7)

Urmeaza o incapere mai mica in care se afla bucataria: masa cu scaune de lemn, ustensile vechi de bucatarie, chiar si un lighean cu apa asezat pe un fel de masa, cum se folosea in vremurile de demult.

muzeu-garana (13)

In urmatoarea camera de zi o femeie tese la razboi. Nici nu iti trebuie foarte multa imaginatie sa „vezi” cum lucrurile parca se misca si prind viata in acest loc fermecator. Alaturi un pat imens cu perini cusute si paturi tesute.

muzeu-garana (18)

Intram apoi in camara, in spaisul nematului, unde vedem, din nou, obiecte vechi: lada pentru fainia, tocatorul de varza, strecuratoarea de rosii, damigene, o covata si multe altele.

muzeu-garana (20)

Iasim din casa si ajungem in curte, iar acolo privirea ne este atrasa de crama. Un beci frumos aranjat, cu butuci pe post de scaune si mese, cu pereti decorati cu alte obiecte din vechime, printre care o pereche de schiuri de lemn. Alaturi de crama se afla… groapa de var. Varul era nelipsit din casele svabilor, deoarece facea ca locuinta sa straluceasca, sa fie una ingrijita.

muzeu-garana (21)

Urmeaza grajdul cu animale, cu unelte vechi, din vremuri demult apuse, iar afara, intr-un fel de garaj, sta cuminte o sareta.

muzeu-garana (25)

Curtea e ca paharul, iar in spate niste bancute te indeamna sa asculti linistea muntilor si sa te pierzi in a admira peisajul de vis ce ti se deschide privirii.

muzeu-garana (30)

 

Casa-muzeu de la Garana este a unui neamt care a fost fermecat de aceste locuri si care a vrut sa arate celor pe care ii duc pasii in aceasta zona mirifica traiul nemtilor din vechime.

Cat costa sa vizitezi acest muzeu? Cat te lasa inima, caci la iesire poti dona bani intr-o cutie, bani atat de necesari pentru intretinerea locului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca 150 km de Timisoara este considerat „aproape” atunci totul este clar. De cand este totusi Timisoara un punct de reper ?

    • Mars in Prazzilia acas la tine.
      Pentru tine Timisoara trebuie sa fie un reper. De ex: toaleta poate sa fie si in casa nu doar in fundul curtii iar coceanul de porumb sau frunza de dovleac este inlocuita cu hartia igienica. In Timisoara. 🙂

    • Mihai, site-ul pe care esti se numeste „Opinia Timisoarei”. Acum, ca ai descoperit lucrul asta, banuiesc ca realizezi ce intrebare stupida ai pus.

  2. Sincer prezint prin acest articol „Texas de Romania” Ceea ce ma bucura ! Chiar m-as bucura un judet sa existe de n tipuri de oameni ca de exemplu in america fiecara tara are un trai diferit si o tara special dedicata jocurilor si alte smecherii de nu cunosti numarul la care ar trebui sa ajungi … $$$ .

  3. ” APROÁPE1 adv. (În opoziție cu departe) 1. (Cu sens local) La o distanță mică, în preajmă, în vecinătate. ” . Daca 150 km de Timisoara = aproape de Timisoara inseamna ca exista o mica problema. Problema pe care , se pare , unii nu o inteleg. Cu mentalitatea asta poti sa scrii titluri gen ” Locul din regiunea Kilimanjaro, aproape de Timisoara, unde timpul a stat in loc . ” Nu de alta dar regiunea Kilimanjaro se afla la „doar” 12.000 km de Timisoara. Este relevant? Cum sa nu? Contine numele Timisoara in el deci hai sa fim retarzi pana la capat, batandu-ne cu caramida in piept ca ” suntem mandrii si ca suntem fruncea: – fruncea fiind doar un os. Cat despre comenturi, nu ma voi cobora la nivelul miticului de banat .

    • Mihai, nu ai inteles nimic. Nu conteaza cat de departe este Timisoara de Garana, autorul articolului se raporteaza la Timisoara, caci, asa cum spunea Radu, citim Opinia Timisoarei.
      Daca iti pare o distanta mare nu ai decat sa stai acasa, sa nu vizitezi Garana. Si, mai mult, autorul are dreptul sa fie „apropiat” sufleteste de Garna, fapt care-l determina sa aprecieze ca fiind aproape. De altfel, te-ai gandit ca ar putea fi si dorinta autorului de a ne determina sa mergem acolo?
      Pe de alta parte…mitic de Banat? Sincer, daca esti MH, DJ, OT sau GJ, constata si lasa-ne pe noi astia, „mitici de banat” sa ne simtim bine aici…

  4. Draga Andrei, cunosc mai bine si mai multe despre Garana decat tine. De exemplu, in Garana nu au fost niciodata svabi ci pemi. Greseala care apare destul de des in articol. Este o greseala destul de grava, mai ales daca este cum spui tu si autoarea este „apropiata sufleteste” de Garana. Inteleg ca voi, miticii de banat, ii urati cu o pasiune violenta pe olteni insa iti pot spune ca nu sunt din Oltenia ci din Banat insa stai linistit, va las in pace sa va tavaliti in propria voastra ignoranta si prostie.

  5. Sunt timisorean dar Mihai are dreptate. 150 de km nu e tocmai aproape. dus intors 300 km adica pe putin 4 ore de mers cu masina. dar merita din plin si drumul pana la slatina timis si o baie la 3 ape (cand e cald) In schimb TM,CS, GJ, B; FGM, WTF, LOL, ce aveti romanilor?

  6. Ca de obicei,intotdeauna un oltean care se da in stamba pretinde ca e ,,banatean 100%,,. Ca Mihaitza al nostru(MH).
    Garana e aproape de Timisoara. E in Banat! Orice loc din Banat este ,,aproape de Timisoara.Ea e capitala Banatului.
    Alt indiciu ca esti oltenas Mihai este treaba cu ,,fruncea,,.
    Daca ai fi banatan,ai stii cand ,unde si de ce s-a pronuntat propozita,,Tat Banatu-i fruncea,,.
    E vorba de un studiu al IQ-ului facut in toata Romania si de reactia unui banatan de frunce(sic) la vederea rezultatelor..
    Totusi e bine ca nu te vei ,,cobora,, la nivelul miticului de Banat.(cu B mare oltene). Ca nu te poti ,,cobora,, (cu I din i nu din a)tu trebuie sa urci de la stadiul de molusca olteneasca.

  7. Garina este in judetul CARAS SEVERIN

  8. Pfff…sunteti Romani,dragilor…Cititi articolul ca atare…Lasati-o incolo de incontrare…Offf…mama ei de viata…O zi buna va doresc…

  9. Doamne ,Doamne.d e ce nu va sunati la telefon ,sa dezbatei probléma si sa va insultatk Pina Numai puteti.

  10. in Garina nu au trait svabi